Още рецепти » 24 август

 24 август

ЗАКУСКА

Мекици без мая

Прoдукти: 500 г брашно, 2 яйца, 250 г кисело мляко, 1/2ч.л. сода бикарбонат, 1 к.ч. хладка вода, 1/2ч.л. сол, 1 ч.ч. мазнина за пържене, пудра захар за поръсване.

Нaчин на приготвяне: Пресяваме брашното заедно със солта и прибавяме към него разбитите с киселото мляко яйца, содата и водата. Омесваме меко тесто и го оставяме да отлежи 15-20 мин. После с навлажнени ръце късаме топчета от тестото, разтегляме ги на мекици и ги изпържваме в силно загрятата мазнина. Поднасяме ги топли, поръсени с пудра захар.

ОБЯД

Рибена супа с мляко

Продукти за 4-5 порции: 500 г риба, 1 глава лук, 2-3 резена целина, 1-2 моркова, 1 корен пащърнак, 1 с.л. краве масло, 1 ч.л. брашно, 1 ч.л. доматено пюре, 1 1/2ч.ч. прясно мляко, лимонов сок, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Кипваме на огъня 5-6 ч.ч. подсолена вода и пускаме в нея едро нарязаните лук, целина, моркови и пащърнак. Варим 15 мин и прибавяме рибата. Когато рибата се свари, отделяме месото от костите и го слагаме в супник, а бульона прецеждаме. Разбиваме маслото с брашното и доматеното пюре, разреждаме сместа с горещото мляко и я сипваме в бульона. Оставяме го да ври няколко минути на огъня, подправяме го с лимонов сок и го сипваме в супника при рибата. Поднасяме супата, поръсена с черен пипер.

Печена цяла риба върху подложка от лук

Продукти за 4 порции: 1 цяла риба /около 1кг/, 4 глави лук, 2-3 скилидки чесън, 1 к.ч. олио, 1 връзка магданоз, 1 лимон, 30 г краве масло, 1 дафинов лист, сметана, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Почистваме рибата от вътрешностите, главата и перките. Измиваме я добре и я посоляваме. Поръсваме я отвътре и отвън с лимонов сок и я пълним със смес от половин глава ситно нарязан лук, ситно нарязания магданоз, маслото и 1 щипка настъргана лимонова кора. Главата и перките /ако не са от шаран или друга блатна риба/ сваряваме в 2 ч.ч подсолена вода заедно с половин глава лук, няколко зърна черен пипер и дафиновия лист. Прецеждаме получения бульон без да го претриваме. Нарязваме останалия лук на филийки и го смесваме със счукания чесън и 2 с.л. олио. Разстиламе сместа на дъното на тавичка. Слагаме рибата върху тази подложка, намазваме я с олио, покриваме с алуминиево фолио и печем 5-6 мин в силна фурна. Отстраняваме фолиото, намазваме пак с олио и печем още 5-6 мин. После обръщаме рибата, заливаме я с останалата мазнина, намаляваме фурната до умерена и печем още 10-15 мин. Накрая изваждаме рибата в продълговато блюдо и я нарязваме на порции, които нареждаме една до друга, за да се запази целостта на рибата. Разреждаме соса, в който се е пекла рибата, с малко от бульона, подправяме на вкус с черен пипер и лимонов сок, застройваме със сметаната и го изливаме върху рибата.

Мини-кейк с лешници

Прoдукти: 150 г брашно, 50 г счукани на не много ситно лешници, 50 г захар, 150 г масло, 3 средно големи ябълки, 50 мл лимонов сок, пудра захар, 15 листенца ситно нарязани от прясна или суха мента, ванилова есенция, 250 г суха сметана, няколко цели лешници и няколко листенца мента за украса.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме омекналото на стайна температура масло със захарта на пухкава маса, прибавяме лешниците и брашното. Разбъркваме хубаво, капваме няколко капки ледена вода и охлаждаме тази смес в хладилник. Разделяме тестото на две. Застиламе с фолио кръгла форма, разточваме два блата, загряваме фурната на 160°С и печем блатовете 40 мин, за да станат хрупкави. Оставяме ги да изстинат. Измитите, обелени, изчистени и нарязани на ситно ябълки напръскваме с лимоновия сок, поръсваме ги с пудрата захар и леко ги затопляме 2-3 мин. Прибавяме ваниловата есенция и ситно нарязаната мента. Намазваме блатовете с масло, отгоре нанасяме от ябълковата смес. Най-отгоре също намазваме ябълките и шприцована сметана и украсяваме с целите лешници и листенцата мента.


ВЕЧЕРЯ

Макарони с риба тон и патладжани

Продукти за 4 порции: 400 г макарони, 2 с.л. зехтин, 4 скилидки чесън, 1 консерва риба тон /180 г/, 2 рибки аншоа, 1 голям патладжан, сол, черен пипер, 2 с.л. ситно нарязан магданоз

Нaчин на приготвяне: Сваряваме пастата в подсолена вода и я отцеждаме. Обеления патладжан нарязваме на кубчета, солим и оставяме да си пусне горчивия сок. Отцеждаме, изплакваме го и го подсушаваме. Леко го изпържваме в загрятия зехтин заедно с наситнения чесън. В купа слагаме 2/3 от отцедената риба тон и филенцата аншоа. Пасираме с миксер. Прибавяме към запържените зеленчуци рибното пюре и пържим с бъркане 2 мин. Към тази смес прибавяме сварените макарони и по-голямата част от магданоза. Държим на огъня още 2 мин, бъркайки непрекъснато. Сервираме макароните с останалата нарязана на ситно риба. Поръсваме с пресен магданоз.

Кисело мляко с диня и къпини

Прoдукти: 500 г диня, 1ч.ч. къпини, 2 кофички гъсто кисело мляко, 1 ч.ч.сметана, 6-7 с.л.захар, изравнени с върха на ножа, 2 белтъка, 2 пакетчета желатин; зa соса: 300 г сладка /несолена/ прясна извара, 1 ч.ч. прясно мляко, 4- 5 с.л. вишнев или малинов сироп, захар на вкус.

Нaчин на приготвяне: Слагаме част от къпините в купа и ги пасираме, а после прекарваме през марля, за да отстраним семенцата. Полученото объркваме с диненото пюре, млякото, сметаната, от която заделяме малко за украса, захарта и разтворения първо във вода,а после на водна баня желатин. Във форма, обляна със студена вода, за да се отдели по-лесно, изсипваме сместа, прибираме я първо в камерата на хладилника или фризера, а след няколко часа сваляме в долните отделения. Преди да сервираме, бием белтъка с отделените къпини и малко кокосови сърготини или захар. Разсипваме първо крема, после белтъчната смес, пак охлаждаме и поливаме със соса. Него приготвяме като с пасатор обработваме указаните продукти. Желателно е да използваме подходящи чинии и да украсим с добре измити листа от индрише, мента или лавандулови стръкчета.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Охрид – бисери от езерото и историята

Може би най-популярната чуждестранна дестинация за българските туристи е тази до Охрид и Охридското езеро. Това не е случайно. Кацнал на живописния бряг на езерото, градът сияе като бисер сред запусна...

Плодови желета

Желе от ябълки и лимони Прoдукти: 2 кг кисели ябълки, 3 лимона, 1 кг захар Нaчин на приготвяне: Нарязваме плодове на парченца заедно с корите и семенната част. Покриваме ги с вода и варим на ...

Съкровищата на Лувъра

В Париж има над 100 музея, но Лувърът се откроява с огромната си и уникална колекция от художествени произведения, събрана от цял свят. Лувърът се появява през 1190 г., когато Филип Огюст вдига в за...

Направете малкото жилище по-просторно

Ако имате типово жилище с малка кухня и не много просторни стаи, естествено е желанието ви зрително да увеличите пространството. Това може да стане чрез надлъжно редене на паркета, стъклени врати, огл...

Начало