ЗАКУСКА
Икономични кифлички
Прoдукти: 20 г мая, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 ч.ч. олио, 1 к.ч.захар, 2 яйца, 2-3 ч.ч. брашно, 300 г смлени орехи, канела, сол.
Нaчин на приготвяне: Размиваме маята с малко вода и 1/2 ч.л. сол. Прибавяме хладкото мляко, олиото, захарта, яйцата и брашно, колкото да замесим меко тесто. Разделяме тестото на 20 топчици, които разточваме на питки с размерите на десертна чинийка. Разрязваме всяка питка радиално на 6 или 8 триъгълника. В широката част на всеки триъгълник слагаме по 1 ч.л. орехова плънка, приготвена от смлените орехи, подсладени на вкус, ароматизирани с канела и навлажнени с прясно мляко или вода. Увиваме от триъгълниците кифлички, нареждаме ги в намаслена тавичка и печем в умерено силна фурна. Още горещи овалваме кифлите в пудра захар.
ОБЯД
Зеленчукова супа с макарони
Продукти за 4 порции: 2 моркова, 1 парче целина, 1 стрък праз, 1 глава лук, 1 корен магданоз, 1 корен пащърнак, 100 г макарони, 4 с.л. олио, 1 ч.л. червен пипер, 2 яйца, лимонов сок, магданоз, черен пипер, сол, 30 г краве масло.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на дребни кубчета морковите и целината и ги запържваме в сгорещената мазнина заедно със ситно нарязаните лук и праз. Поръсваме с червения пипер и заливаме с 1,5 л гореща вода. Варим на умерен огън, докато зеленчуците поомекнат. Прибавяме натрошените макарони и варим още 20 мин. Накрая застройваме с разбитите яйца и поръсваме с черен пипер и ситно нарязан магданоз. Пускаме също така и бучката масло.
Пълнена скумрия на фурна
Продукти за 5 порции: 1 кг скумрия, 1 ч.ч. олио, 3 глави лук, 2-3 домата, 10 скилидки чесън, 1 ч.ч. бяло вино, 60-70 г пушено сирене, 50 г сланина, 1 лимон, 1 връзка магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Посоляваме рибата и оставяме да престои 1 час. Нарязваме на ситно чесъна, лука, 1 домат и магданоза и ги задушаваме в олиото заедно със ситно нарязаната сланина, докато останат на мазнина. Посоляваме и заливаме с виното. Разбъркваме и пълним скумриите с тази смес, нареждаме ги в намаслена тавичка и върху всяка риба слагаме по кръгче пушено сирене, домат и лимон. Печем в умерена фурна.
Пудинг с юфка
Прoдукти: 250 г юфка, 1 л прясно мляко, 4 яйца, 3 с.л. грис, 1 ч.ч. захар, 3 с.л. разтопено краве масло, пудра захар за поръсване
Нaчин на приготвяне: Сваряваме юфката във вряща леко подсолена вода и я отцеждаме. Разстиламе я в намаслена тавичка и я запичаме до леко порозовяване. Разбиваме с миксер яйцата на пяна, смесваме ги с маслото, гриста и млякото и заливаме юфката. Печем в силна фурна до равномерно поруменяване и пълно поемане на течността. Нарязваме пудинга щом изстине и го наръсваме с пудра захар.
ВЕЧЕРЯ
Риба “Орли”
Продукти за 4 порции: 1 кг филе от мерлуза или хек, 5 яйца, 1 к.ч. олио, 100 г брашно, 1/2 бутилка бира, сол.
Нaчин на приготвяне: Отделяме жълтъците и ги разбъркваме внимателно с малко олио. Прибавяме брашното и разреждаме с бирата до гъстотата на майонеза. Внимателно съединяваме с разбитите белтъци. Посоляваме рибата и я нарязваме на пръчици, които потапяме в приготвената паста и пържим в силно сгорещената мазнина.
Бананов десерт
Прoдукти: 4 банана, 50 г краве масло, 80 г лешници, 1 буркан компот от боровинки, 2 белтъка, 80 г пудра захар, масло за формата.
Нaчин на приготвяне: Разполовяваме обелените банани първо напречно, после по дължина и ги нареждаме един до друг в намаслена тавичка. Заливаме с разтопено масло, а отгоре разпределяме боровинките от компота и лешниците. Покриваме бананите с разбитите на сняг белтъци със захарта. Печем 10-15 мин в предварително затоплена умерена фурна.
Както и много други лекарства, антибактериалните препарати може да предизвикат различни нежелателни реакции при техния прием, преди всичко токсични, както и лекарствена алергия. Алергичните реакции къ...
Случайно изпуснат предмет или счупена ваза, преместена не както трябва тежка мебел и т.н. могат да станат причина за появата на грозни пукнатини, отчупвания и вдлъбнатини върху пода. Възможно ли е да ...
Внезапно схващане на някой мускул, силна болка – крампите са твърде неприятно страдание, което ще ви спохожда по-рядко и ще отшумява по-бързо, стига да вземете мерки. Хидратирайте се, особено ако сп...
Сред цветята, които ни радват с цветове през зимата, особено място заема цикламата (Cyclamen persicum). Името идва от гръцката дума kyklas (кръг) и е свързано с формата на клубена.Това прелестно цвете...