Още рецепти » 10 август

 10 август

ЗАКУСКА

Закуска със сирене и домати

Прoдукти: 1 пакет готово бутер тесто, 150 г овче сирене, 5-6 домата, 1 яйце, мащерка.

Нaчин на приготвяне: Разстиламе тестото върху масата и го нарязваме на квадрати със страна 8 см. Обелваме доматите, почистваме ги от семето и ги нарязваме на малки кубчета. Прибавяме натрошеното сирене, поръсваме със стрита мащерка и разбъркваме. Намазваме половината от квадратите с белтъка. Разпределяме отгоре сместа от сирене и домати. Покриваме отгоре с останалите квадрати като внимателно прищипваме краищата. Нареждаме закуските в тавичка и ги оставяме 15 мин на студено. След това намазваме отгоре с жълтъка, който сме разбили с малко вода и печем около 20 мин при температура 200°С.

ОБЯД

Студена доматена кремсупа

Продукти за 4 порции: 400 г пресни домати, 400 г консервирани домати, 3 ч.ч. зеленчуков бульон, 1 глава лук, 2-3 скилидки чесън, 3-4 с.л. зехтин, 1 с.л.семена от копър, 1 шепа пресен босилек, 1 с.л. захар, 1/2 с.л. смлян кимион, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука и чесъна наситно и ги пържим в 1 с.л. зехтин, докато поомекнат. Поръсваме кимиона и семената от копър и пържим още 20-30 сек. Прибавяме нарязаните домати /пресни и консервирани/, захарта и бульона. Кипваме супата, посоляваме и намаляваме огъня. Захлупваме и варим 20 мин. Накрая поръсваме с наситнения босилек и пасираме. Поднасяме супата студена, украсена с листенца от босилек.

Кефал с пържен магданоз

Продукти за 4 порции: 700-800 г кефал, 500 г дребни картофи, 2 връзки магданоз, краве масло, олио, брашно, сол, лимонов сок или оцет.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме кефала на парчета, посоляваме и го оставяме да стои осолен около 15 мин. След това го овалваме в брашно и го изпържваме от всички страни в сгорещено олио. Нареждаме изпържените парчета в чиния и ги поръсваме с малко ситно нарязан магданоз и с лимонов сок или оцет. Измиваме 2 връзки магданоз, нарязваме го едро, запържваме в 3-4 с.л. сгорещено масло, след което посоляваме. Сваряваме картофите в подсолена вода, обелваме ги и ги нареждаме около рибата. Заливаме с 3-4 с.л. запържено масло. Между картофите нареждаме букетчета от изпържения магданоз.

Плодови кексчета с уиски

Прoдукти: 260 г брашно, 100 мл олио, 1 яйце, 150 г кафява захар, 250 г сметана, 1 пакетче бакпул-вер, 1/2 ч. л. сода бикарбонат, 2 с. л. уиски, 250 г обелени праскови, 1-2 капки бадемова есенция; зa ук-расата: 5 с. л. кафява захар.

Нaчин на приготвяне: Прасковите обелваме, почистваме от костилките и нарязваме на дребни кубчета. Брашното пресяваме заедно с бакпулвера и содата. Яйцето разбиваме със захарта, прибавяме сме-таната, олиото, бадемовата есенция и уискито. След това постепенно добавяме брашното. Накрая към доб-ре разбитата смес прибавяме нарязаните на дребни кубчета праскови. Намазваме с масло 12 формички за кекс, в които разпределяме тестото. Отгоре поръсваме с малко кафява захар и печем около 25 минути в предварително затоплена фурна на 180 градуса. Оставяме да поизстинат 5 минути, след това ги изваждаме от формичките и поднасяме топли.

ВЕЧЕРЯ

Сирене по шопски

Продукти за 4 порции: 4 филийки сирене, 40 г краве масло, 4 добре узрели домата, 1 червена чушка, 1 глава лук, 4 яйца, черен пипер, суха чубрица, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно, а чушките къси и тънки ивички. Обелваме доматите и ги нарязваме на малки парченца. В 4 гювечета, разпределяме нарязаните продукти, слагаме по 1 филийка сирене и малко масло, захлупваме и печем в силна фурна. Накрая чукваме във всяко гювече по 1 яйце, поръсваме наситнен магданоз и допичаме, докато яйцата се забулят.

Супа от бъз

Продукти за 4 порции: 350-400 г добре узрели зърна от бъз, 1 л вода, половин лимон, 2 с.л. брашно, 4-5 с.л. захар, 2 стръкчета карамфил, желатин.

Нaчин на приготвяне: Смачкваме бъзовите плодчета и ги сваряваме във водата, към която сме прибавили малко настъргана лимонова кора и карамфила. Прецеждаме получения сироп, кипваме го и прибавяме желатина /предварително накиснат в малко студена вода/, захарта и сока от лимона. По желание можем да добавим 1 ч.ч. червено вино, нарязани на парченца сини сливи или 1 ч.ч. прясно мляко, за да смекчим вкуса на супата.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Ягоди растат до небето

Ягодовите храсти на сорта Монт Еверест растат към небето като ягодово дърво и дават плодове непрекъснато от края на май до първите студове. На височина могат да достигнат над 1,20 м. В продължение на ...

Планирайте пола на бебето

Лекарите са убедени, че в зависимост от това с какво се хранят, преди да забременеят, бъдещите майки могат да си „поръчат” момиченце или момченце. Гаранцията за успех според изследвания, проведени в А...

Как се прави имамбаялдъ

За да направите имамбаялдъ са ви необходими 3-4 патладжана, 3-4 домата, 2-3 чушки, 2-3 моркова, 2-3 парчета керевиз, 2-3 глави лук, 5-6 скилидки чесън, 100 мл олио, сухар, доматено пюре, сол, червен п...

Цветя в банята

Според мнозина банята не е идеалното място за живи растения и затова предпочитат да украсяват помещението с изкуствени. Често обаче се захласваме по снимките в списанията, но колко са онези смелчаци, ...

Начало