Още рецепти » 13 април

 13 април

ЗАКУСКА

Вита баница с извара

Прoдукти: 1 кг брашно, 400 г извара, 250 г масло, 500 мл вода, 1 щипка сол.

Нaчин на приготвяне: От брашното, малко сол и 1 и 1/2 ч.ч. вода омесваме твърдо тесто, което разточваме на листа. Всеки лист поръсваме с разтопеното масло и подсолена извара, навиваме на руло и поставяме в тавичка, намазана с масло. Баницата печем при умерена температура. След изваждането й от фурната, поръсваме със смес от 2 с.л. запържено масло и 1 чаша вода и покриваме с кърпа. Поднасяме, след като се охлади.

ОБЯД

Пъстра рибена супа

Прoдукти: 400 г рибено филе, 400 г сварен бял боб, 6 домата, 1 глава лук, 1 голям картоф, 1 червена пиперка, 1 скилидка чесън, 4 с.л. зехтин, 1 л зеленчуков или рибен бульон, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го слагаме в блендер заедно с чесъна и нарязаната чушка. Наливаме половината от зехтина и пасираме. Прехвърляме сместа в голяма тенджера и задушаваме 2-3 мин, като периодично разбъркваме. Наливаме горещия бульон, прибавяме обелените и нарязани на кубчета картофи и варим десетина минути на тих огън. Отделно в останалия зехтин задушаваме нарязаните домати. Изчакваме да поизстинат, поръсваме с черен пипер и сол на вкус и ги претриваме през цедка. Сипваме ги при картофите и прибавяме нарязаното рибено филе и отцедения фасул. Поръсваме с наситнен магданоз и доваряваме супата.

Риба върху зелена подложка

Прoдукти: 600 г филе от морска риба, 300 г спанак, 500 г домати, 1 връзка зелен лук, 1 връзка копър, 1 връзка магданоз, 1 лимон, 3-4 с.л. зехтин, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме спанака, копъра и магданоза и ги размесваме. Застиламе с половината зелении дъното на тавата. Нареждаме отгоре нарязаната на парчета риба. Покриваме с останалата част от зелената смес и нареждаме отгоре лимонови кръгчета. Нарязваме лука на ситно и го запържваме в сгорещения зехтин. Прибавяме обелените и настъргани домати и също ги запържваме. Посоляваме и изсипваме върху рибата. Задушаваме в умерено загрята фурна, докато рибата омекне, а сосът се сгъсти.

Шоколадов сладкиш с мед

Прoдукти: 100 г шоколад, 100 г краве масло, 5 с.л. мед, 250 г сухи бисквити, 2 с.л. орехови ядки, 2 с.л. череши от конфитюр.

Нaчин на приготвяне: Размачкваме бисквитите с точилка, а ореховите ядки и черешите нарязваме на едро. Настъргваме шоколада на много ситно ренде и го смесваме с меда. Бъркаме, докато получим гладък крем. Като продължаваме да бъркаме, прибавяме последователно размекнатото масло, орехите и черешите. Размесваме много добре и изсипваме сместа във форма за торта, чието дъно сме покрили с пергаментова хартия. Изравняваме отгоре с шпатула и слагаме сладкиша в хладилника за 2-3 часа. Преди поднасяне обръщаме в чиния за торта и отстраняваме хартията.

ВЕЧЕРЯ

Калмари, пълнени със сирене

Прoдукти: 4 калмара (по 150 г), 400 г сирене, 2 домата, 2 чушки, 1 ч.л. риган.

Нaчин на приготвяне: Изчистваме калмалите, запичаме ги на скарата и ги посоляваме. Останалите продукти нарязваме на дребно, размесваме добре и със сместа пълним калмарите. Връщаме отново на скарата и допичаме. Поднасяме готовите калмари нарязани на филийки и заляти със смес от лимонов сок и зехтин.

Ягодов мус с малинов ликьор

Прoдукти: 300 г ягоди, 1 ч.ч. сметана, 100 г захар, 1 с.л. малинов ликьор, 8-10 г желатин, 2 белтъка, 1-2 с.л. сладко от портокалови и лимонови кори

Нaчин на приготвяне: Разбъркваме желатина в студена вода, изцеждаме, намачкваме го и разтваряме с ликьора на слаб огън. Изчистваме ягодите, измиваме ги и подсушаваме. После ги намачкваме и пасираме до гладка смес, след което прекарваме през тензух или цедка. Добавяме желатина и отново разбъркваме. Изсипваме захарта в тенджера, доливаме приблизително същото количество вода и оставяме да заври, за да получим сироп. Сваляме го от огъня и оставяме да изстине. През това време бием белтъците на сняг и прибавяме захарния сироп, като бъркаме непрекъснато с пасатор. Разбиваме и сметаната с пюрето от ягоди. Съединяваме двете смеси. Слагаме полученото в намокрена или намаслена кръгла форма и оставяме в хладилника за няколко часа. После обръщаме в подходяща чиния и украсяваме със сладко, сметана и цели плодове.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Детският апетит

9-годишната ми дъщеря непрекъснато се тъпче с храна - на всеки 30 мин тя отваря хладилника и хапва едно или друго. Напразно се опитвам вместо сандвич да й дам някакъв плод. Ако категорично й забраня д...

Интериорните пейзажи

В днешно време, благодарение на новите разработки на различни дизайнерски фирми, интериорните пейзажи получиха широко разпространение и станаха напълно достъпни за всеки, който се интересува от тях. ...

Слънчеви колектори вкъщи

За слънчевите колектори и тяхната ефективност разговаряме с инж. Александър Шаламанов. Инж. Шаламанов е завършил Техническия университет в София (1981 г.) със специалност подемно-транспортни процеси и...

Консервиране на гъби

Туршия от гъби Прoдукти: 2 кг гъби от един сорт, 2 ч.л. захар, 2 ч.л. сол, 300 мл вода, 250 мл оцет, 1 с.л. горчица, 10 зърна черен пипер, 1 дафинов лист, 5 зърна бахар, олио Нaчин на приготв...

Начало