Още рецепти » 13 април

 13 април

ЗАКУСКА

Пай с шунка и кашкавал

Прoдукти: 15 с.л. брашно, 1 ч.л. сода бикарбонат, 150 г шунка, 100 г кашкавал, 1 ч.ч. кисело мляко, 4 яйца, магданоз, копър, ким, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Смесваме брашното със содата и при непрекъснато бъркане прибавяме яйцата, млякото, наситнената шунка, настъргания кашкавал, подправките и ситно нарязаните магданоз и копър. Омесваме гладко тесто, което разстиламе в намаслена и набрашнена тавичка. Печем във фурна, загрята до 250°С.

ОБЯД

Супа от пилешки бульон с бяло месо

Продукти за 4 порции: 4 ч.ч. пилешки бульон, 300 г бяло месо от кокошка, 2 яйца, 4-5 с.л. сметана, индийско орехче, лимонов сок, настъргана лимонова кора, 1/2к.ч. бяло вино, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Загряваме на огъня 3-4 ч.ч. подсолена вода и сваряваме в нея кокошето месо. Изваждаме го, нарязваме го на кубчета и го оставяме в затоплен съд. Кипваме бульона, отстраняваме от огъня и го подправяме с виното, лимонов сок, настъргана лимонова кора, настъргано индийско орехче и сол на вкус. Застройваме бульона с яйцата, които сме разбили заедно със сметаната. Разпределяме свареното месо в чиниите за сервиране и заливаме с бульона. Поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Телешки пържоли с прясно мляко

Продукти за 4 порции: 600 г телешко месо, брашно, 100 г сланина, 2-3 по-големи глави лук, 3-4 с.л. олио, 500 мл прясно мляко, 1 с.л. оцет, черен пипер, червен пипер, сол

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на пържолки с дебелина около 1 см. Леко ги начукваме, изрязваме тлъстинките и ги натриваме със сол и черен пипер. В сгорещената мазнина пържим нарязаната на кубченца сланина. Вадим пръжките, а пържолките овалваме в брашно и пържим в същата мазнина. Изваждаме ги, прецеждаме мазнината и пържим в нея до поруменяване нарязания на филийки лук. Когато лукът омекне, сипваме млякото и оцета и поръсваме с червен пипер. Оставяме соса да заври, поливаме с него пържолите, захлупваме и задушаваме на умерен котлон 20-30 мин. Накрая поръсваме с пръжките и черен пипер.

Ябълкова пита

Прoдукти: 200 г брашно, 225 г захар, 1 яйце, 200 г краве масло, 1,2 кг ябълки, 3 с. л. лимонов сок, 100 г стафиди, 1 ч.л. настъргана лимонена кора, 2-3 с. л. нишесте, 1 с. л. мед, 60 г счукани бадеми, 2 с. л. прясно мляко.

Нaчин на приготвяне: Омесваме тесто от брашното, 100 г захар, яйцето и 130 г масло. Слагаме го в хладилника за 30 минути. Намазваме с масло разглобяема тортена форма с диаметър 26 см и разстиламе в нея тестото, като издигаме стенички по краищата. Изчистваме ябълките и ги нарязваме на парченца, поливаме ги с лимонения сок и задушаваме 10 минути с 50 г масло, 50 г захар, стафидите и лимоновата кора. Прибавяме нишестето, разбъркваме и изсипваме върху тестото. Смесваме останалото масло с останалата захар, бадемите и прясното мляко. Кипваме сместа и намазваме с нея ябълките. Печем 45 минути при 200 градуса. Слагаме питата в хладилника за 3 часа.

ВЕЧЕРЯ

Лазаня болонезе

Прoдукти: 200 г кори за лазаня, 2-3 скилидки чесън, 1 глава лук, 2 моркова, 1 парче целина, 60 г сланина, 2 с.л. зехтин, 150 г кайма, 50 мл червено вино, 250 г настъргани домати, 40 г краве масло, 500 мл прясно мляко, 40 г брашно, 40 г настърган кашкавал, 1 щипка настъргано индийско орехче, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Почистените моркови и целина нарязваме на ситно. Наситняваме и лука. Загряваме зехтина и пържим няколко минути с бъркане нарязаната на кубчета сланина и счукания чесън. Прибавяме зеленчуците и готвим с бъркане, докато поомекнат. Прибавяме каймата и щом се запържи, наливаме виното. Разбъркваме и задушаваме 2-3 мин. Прибавяме настърганите на ренде домати и подправките и готвим още 20 мин. В намаслена тавичка редим корите и сместа с кайма. Завършваме с кора. Сгорещяваме маслото и пържим до поруменяване брашното. Наливаме топлото мляко и с бъркане сгъстяваме на равномерен гладък сос. Оставяме соса леко да изстине. Заливаме лазанята, наръсваме с настърган кашкавал, покриваме тавичката с фолио и печем 30 мин час на 200°С. Сваляме фолиото и допичаме, докато кашкавалът равномерно поруменее. Поръсваме със ситен магданоз.

Бадемов крем

Прoдукти: 400 г подсладена сметана, 100 г стафиди, 75 г бадеми, 3 жълтъка, 2 с.л. захар, 3 с.л. коняк или ром, настърганата кора от 1 лимон, 1 ванилия.

Нaчин на приготвяне: Измиваме стафидите, заливаме ги с коняка и ги оставяме да престоят 1 час. През това време нарязваме бадемите на едри парченца. Разбиваме жълтъците със захарта. Прибавяме настърганата лимонова кора и ванилията. Отделно разбиваме сметаната до сгъстяване и я смесваме с разбитите жълтъци. Прибавяме стафидите и бадемите, разбъркваме и изсипваме сместа в кръгла формичка. Оставяме крема да престои 1 нощ в хладилника. След това потапяме формичката в студена вода и обръщаме в широка чиния. Кремът има вид на тортичка, която разрязваме на порции.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Как да изберем растения за аквариума

Колкото и да са красиви рибките и другите различни животинки, напълненият съд с вода без растителност е трудно да се нарече аквариум. Водораслите, освен че оформят декоративния завършек на аквариума, ...

Феите, наречени циклами

Разходката в есенната гора е истинско удоволствие. Опадалите листа приятно шумят под стъпките, багрите наоколо са топли, наситени, въздухът е свеж и ароматен. Всички цветя вече са прецъфтели и оронили...

Направете си двускатен парник

Двускатните парници са сравнително по-слабо застъпени у нас. Те са построени на същите принципи, както едноскатните. Разликата е, че благодарение на двата си ската имат по-голяма ширина и височина и с...

Трудно е да бъдеш мащеха!

Казват, че ако обичаш един човек, то задължително приемаш и неговото дете. Защото то не е виновно за проблемите на възрастните. Единственото, което му е нужно, това са любов и ласки. Разбира се, иска ...

Начало