Още рецепти » 07 април

 07 април

ЗАКУСКА

Баница с изцедено кисело мляко

Прoдукти: 500 г готови кори, 1 пакетче краве масло, 1 к.ч. олио, 250 г сирене, 1 кофичка кисело мляко, 4 яйца, 1 малка бутилка газирана вода, 1 к.ч. прясно мляко.

Нaчин на приготвяне: Изцеждаме киселото мляко през тензух в продължение на 4-5 часа. След това го смесваме с натрошеното сирене. Разтопяваме маслото и го смесваме с олиото. Нареждаме корите в намаслена тавичка, като ръсим всяка кора със сгорещената мазнина, а през 2-3 кори слагаме по-малко от сиренената смес. С остър нож нарязваме баницата на квадрати или триъгълници, поръсваме с останалата мазнина и заливаме с разбитите с прясното мляко яйца и с 3/4 бутилка газирана вода. Печем в силна фурна. Поръсваме готовата баница с останалата газирана вода и я покриваме с кърпа, за да омекне.

ОБЯД

Чорба от телешко месо с грах

Продукти за 4 порции: 300 г обезкостено телешко месо, 3 с.л. олио, 1 глава лук, 2-3 моркова, 1 парче целина, 1 ч.ч. отцеден стерилизиран грах, сол.

Нaчин на приготвяне: Слагаме в суха тенджера нарязаното на малки хапки месо. Загряваме го на умерен огън, докато побелее, след което наливаме олиото, прибавяме ситно нарязания лук и нарязаните на кубченца моркови и целина и запържваме. Наливаме 1 л гореща вода, посоляваме и варим на умерен огън, докато се сварят продуктите. Отделно пасираме отцедения грах, прибавяме го към чорбата и варим още 10 мин.

Телешко филе с гъби

Продукти за 4 порции: 1 парче телешко филе (около 600-700 г), 1 к.ч. брашно, 3-4 гъби, 1 ч. ч. бяло вино, 1 ч. л. червен пипер, 3 с. л. мас, 1 бучка краве масло, сол.

Нaчин на приготвяне: Измиваме филето, поръсваме го със сол и червен пипер, овалваме го леко в част от брашно и го намазваме от всички страни с масло. В тавичка сгорещяваме маста и запържваме в нея филето. Нарязваме на тънки ивички гъбите и ги слагаме в тавата заедно с останалото брашно и виното. Оставяме филето да се сготви добре, после го изваждаме в чиния и го нарязваме на резени. Поливаме соса от готвенето върху месото.

Френски пудинг „Карамел”

Прoдукти: 80 г захар, 70 г масло, 70 г брашно, 300 мл прясно мляко, 6 яйца, 1 пакетче ванилена за-хар, 200 г сметана, 2 с. л. пудра захар за украсяване.

Нaчин на приготвяне: Захарта карамелизираме в съд с по-дебело дъно и заливаме с млякото. След като карамелът се разтвори, дръпваме съда от огъня и прибавяме леко разтопеното масло, ванилената за-хар, брашното и един по един жълтъците. Накрая, без да спираме бъркането, изсипваме белтъците, разбити на твърд сняг. Тестото слагаме в по-малък съд и печем на водна баня 45 минути. Готовия пудинг охлаждаме на стайна температура и тогава изваждаме от съда. Поднасяме го полят със сметана, разбита с пудра за-хар. Можем да украсим с плодове според сезона.

ВЕЧЕРЯ

Киевски котлет

Продукти за 1 порция: 200 г бяло месо от пиле, половин пакетче краве масло, 1-2 с.л. олио, 1 яйце, 1 филия бял хляб, галета, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: От по-голямо пиле отделяме 2 филета от бяло месо, като едното е по-голямо, а другото – по-малко. Начукваме филетата с мокро дървено чукче, посоляваме ги и ги поръсваме с черен пипер. Слагаме върху по-голямото филе едно парче масло и го покриваме с по-малкото. Загъваме краищата на голямото филе и оформяме котлета. Потапяме котлета двукратно в разбитото яйце и галетата и го пържим на маслена баня в олиото и останалото масло, докато получи златисто оцветяване. В същата мазнина изпържваме хлебната филия, която сме оформили като квадрат с вдлъбнатина от едната страна и леко сме я поръсили с бульон. Слагаме изпържения котлет върху така приготвеното канапе и го заливаме с малко разтопено масло.

Шоколадов крем с ванилов сос

Прoдукти: 500 мл прясно мляко, 500 мл вода, 4 равни супени лъжици нишесте, 3 супени лъжици какао, 250 г захар, 1 чаена лъжичка ром, ванилов сос, захаросани плодове или плодове от сладко.

Нaчин на приготвяне: Размиваме нишестето в студена вода, прибавяме какаото и го размиваме. Прибавяме останалата вода, млякото, захарта и посавяме на умерен огън, като бъркаме непрекъснато, докато се сгъсти добре. Сваляме от огъня, прибавяме лъжичката ром и изсипваме в предварително навлажнена със студена вода метална форма. Оставяме да изстине, след което го обръщаме в стъклена чиния. Наоколо заливаме с ванилов сос. Украсяваме със захаросани плодове или плодове от сладко.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Как да облекчим невродермита при децата?

Невродермитът е мъчително кожно заболяване, при което стресът усилва сърбежа. Затова е важно в дома да има подходяща атмосфера. Укрепете детското спокойствие За да се облекчат болното си ...

Млечни баници

Баница с грис Прoдукти: 500 г бяло брашно, 2 яйца, 1 к.ч. олио, 1 ч.л. сол, 250 мл хладка вода, 1,5 л прясно мляко, 1 1/2ч.ч. кристална захар, 4 с.л. краве масло, 1 1/2ч.ч. грис, 6 яйца за плън...

Вкусотии с кускус

Доматена супа с кускус Прoдукти: 500 г домати, 2 с.л. брашно, 2 с.л. кускус, 3-4 с.л. краве масло, 1 ч.ч. горещо мляко, 1 к.ч. настърган кашкавал, магданоз, сол. Нaчин на приготвяне: Запържваме...

Аристократизмът, вплетен в замъка Друмонд

Шотландия – страна на гайдите, благородническите кланове и замъците. Трудно е човек да направи връзката между колорита и изтънчеността на една формална градина и суровия климат на тази северна страна....

Начало