Още рецепти » 13 май

 13 май

ЗАКУСКА

Оризови тиганици

Прoдукти: 1 ч. ч. ориз, 1-2 яйца, черен пипер, 1-2 к.ч. брашно, 100 г сирене, сол, олио за пържене.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме ориза в подсолена вода, като внимаваме да не се развари. Прецеждаме и измиваме с хладка вода. Разбиваме яйцата и ги прибавяме към ориза заедно с настърганото сирене и черния пипер. Сгъстяваме с брашно, за да се гребе от сместа, без да се разсипва. Сгорещяваме олио в тиган и пускаме от сместа, като притискаме с лъжицата. Изпържваме тиганиците от двете страни. Сервираме ги с кисело мляко.

ОБЯД

Супа с шунка и картофи

Прoдукти: 500 г картофи, 150 г шунка, 1 глава лук, 1 глава целина, 2 ч.ч прясно мляко, 5 с.л. брашно, 4 ч.ч. вода, 1 кубче пилешки бульон, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме на ситно лука, целината, картофите и шунката, сипваме ги в тенжера с водата и варим на умерен огън. Щом картофите поомекнат, добавяме кубчето бульон и подправяме с черен пипер и сол на вкус. Отделно запържваме брашното в разтопеното масло и при непрекъснато бъркане сипваме на тънка струйка млякото. Варим 4-5 мин и сипваме в супата, след което я оставяме да поври още десетина минути.

Пиле по елховски

Прoдукти: 1 пиле, 1 ч.ч. бяло вино, 1 1/2 к.ч. олио, 2 глави лук, 1 морков, 3-4 скилидки чесън, 1 ч.л. червен пипер, 1 дафинов лист, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Разрязваме пилето на четири и го натриваме със сол, счукан чесън, черен и червен пипер. Оставяме го половин час да поеме солта и след това пържим парчетата в сгорещеното олио до зачервяване. Прибавяме ситно нарязаните лук и магданоз, позапържваме и тях и след това заливаме с виното, пускаме дафиновия лист и варим на тих огън, докато ястието остане на мазнина.

Черен кекс

Прoдукти: 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. смлени орехови ядки, 3 ч.ч. брашно, 1 ч.л. амонячна сода, 1/2 ч.л. канела.

Нaчин на приготвяне: Смесваме захарта с ореховите ядки. Добавяме брашното, размесено с амонячната сода. Наливаме 2 ч.ч. хладка вода, като разбъркваме. Прибавяме и канелата, разбъркваме добре сместа и я изсипваме в намаслена и поръсена с брашно форма за кекс. Печем в предварително загрята умерена фурна.

ВЕЧЕРЯ

Натурален шницел

Прoдукти: 750 г мерлуза, 1 к.ч. олио, 1 к.ч. бяло вино, 3 с.л. брашно, 1 с.л.краве масло, 1 лимон, сол, черен пипер.

Нaчин на приготвяне: Начукваме филето, оформяме го на шницел, поръсваме с черен пипер и сол, панираме в брашното и изпържваме. Поднасяме със сос, приготвен от запърженото в същата мазнинина брашно, към което сме прибавили виното и маслото.

Десерт от макарони

Прoдукти: 300 г къси макарони, 1 к.ч. прясно мляко, 2 с.л. захар, 1 ванилия, 1 к.ч. течна сметана, 150 г настърган шоколад

Нaчин на приготвяне: Кипваме 1 л вода и прибавяме към нея млякото, захарта и ванилията. Сипваме макароните и ги варим десетина минути. След това ги отцеждаме, заливаме ги със сметаната и разбъркваме. Разпределяме макароните в чинии за сервиране и поръсваме с настърган шоколад.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

КОНСЕРВИРАНЕ НА КРАСТАВИЦИ

Белени краставички със синап /хардал/ Прoдукти: 4 кг дебели краставички, но не корнишони, 15-16 малки лукчета /арпаджик/, 1,5 ч.ч.оцет, 1,5 к.ч. захар, 3 с.л. синап /хардал/, 2-3 зърна бахар, 10...

Евксиноград – ВИП зоната на Варна

Днес Евксиноград се таксува като ВИП квартал на Варна. Само табелата с името й уведомява, че градът свършва, иначе други подсказки няма. Следва изцяло обновения старо-нов квартал „Траката”. От лявата ...

Да направим шницел

Виенски шницел Продукти за 4 порции: 600 г телешко месо от бута, 2 яйца, прясно мляко, брашно, галета, олио, сол, мазнина за пържене, Нaчин на приготвяне: Отрязваме 4 шницела от бута /не тря...

Практични рецепти със сух хляб

Баница със сух хляб Прoдукти: половин сух хляб, нарязан на тънки филийки, 3 яйца, 1 л прясно мляко, 200 г натрошено сирене, 1 пакетче краве масло, 1 бутилка газирана вода. Нaчин на приготвяне:...

Начало