Още рецепти » 22 декември

 22 декември

ЗАКУСКА

Катми без мая

Прoдукти: 1 ч.ч. брашно, щипка сол, 1/2 ч.ч. вода, олио за намазняване на сача, масло за намазняване на катмите, натрошено сирене или конфитюр за плънка

Нaчин на приготвяне: С миксер разбиваме на гладка каша като за палачинково тесто брашното, водата и солта. Ако е необходимо, наливаме допълнително вода. Слагаме сача на огъня. С натопена в олиото домакинска салфетка мажем сача. Гребем с черпак от сместа, изливаме я на равномерен тънък слой по дъното на сача, така че целият да се запълни и печем, докато започнат да се появяват кафяви мехурчета по тестото. Със шпатула сваляме палачинката и я слагаме в голяма и затоплена чиния. Мажем тънко с масло, още докато катмата е топла. Така постъпваме до изчерпване на продуктите. Пълним катмите със сирене или сладко и ги завиваме на рула или пликчета. Отгоре всяко пликче може да полеем с разтопено масло.

ОБЯД

Леща по манастирски

Продукти за 4-6 порции: 1 ч.ч. леща, 1 стрък праз, 2 моркова, 1 малка глава целина, 1 червен домат, 1 глава чесън, 2-3 с.л. олио, суха чубрица, магданоз, оцет, сол.

Нaчин на приготвяне: Заливаме лещата със студена вода и варим на умерен огън заедно с нарязания на ситно праз и с нарязаните на кубчета моркови и целина. Когато лещата омекне, прибавяме олиото, необелените скилидки чесън и чубрицата и продължаваме да варим. Десетина минути преди да отстраним от огъня слагаме обеления и настърган на едро ренде домат. Готовата чорба подправяме с оцет и сол и поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Мусака с картофи и яйца на очи

Продукти за 6 порции: 1 кг кайма, 1 глава лук, 750 г картофи, 1 к.ч. олио, 1 с.л. доматено пюре, 6 яйца, червен пипер, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Запържваме ситно нарязания лук в сгорещеното олио. Прибавяме каймата и също я запържваме. Слагаме при запържената кайма доматеното пюре, размито с малко вода, картофите, нарязани на кубчета, черен и червен пипер на вкус. Посоляваме, разбъркваме, поливаме с малко гореща вода и изсипваме сместа в тавичка. Печем в умерено силна фурна. В опечената мусака правим 6 вдлъбнатини, във всяка от които счупваме по 1 яйце. Посоляваме леко яйцата и слагаме отново ястието във фурната да се запече 8-10 мин.

Грис халва „Майриг”

Прoдукти: 250 г краве масло, 3 равни ч.ч. пшеничен грис; зa сиропа: 1 1/2 ч.ч. захар, 3 ч.ч. вода; за гарниране: смлени орехи, канела, пудра захар

Нaчин на приготвяне: Предварително приготвяме сиропа, като водата и захарта кипваме около 10 мин. Маслото и гриса запържваме на умерен котлон и бъркаме с дървена лъжица до златисто (докато част от гриса, доближена до ухото издава звук на пържене или пращене). Към тях добавяме сиропа и бъркаме, докато сместа започне да се рони и се отделя от съда. Сваляме тенджерата от котлона, захлупваме с кърпа, след това с капака и накрая цялата тенджера завиваме с голяма кърпа (хавлия ). След това развиваме тенджерата и разронваме халвата с вилица. Сервираме я в чинийки, поръсена със смлени орехи, канела и пудра захар.

ВЕЧЕРЯ

Дроб с винен сос

Продукти за 4-5 порции: 750 г черен дроб, 1 к.ч. олио, 2 с.л. брашно, 1 к.ч. бяло вино, сол, черен пипер, китка магданоз

Нaчин на приготвяне: Нарязваме дроба на по-дебели филийки. Измиваме ги, подсушаваме и ги изпържваме до равномерно поруменяване в сгорещеното олио. Внимаваме да останат сочни. Отцеждаме, посоляваме и ги слагаме на топло. В същата мазнина подруменяваме брашното и с бъркане наливаме на струйка виното. Сгъстяваме, подправяме със сол, черен пипер и ситен магданоз. Връщаме дроба в този сос и готвим на умерен котлон още 10 мин.

Кафе-парфе

Прoдукти: 375 г сметана, 2 с.л. нишесте, 2 с.л. прясно мляко, 1-2 с.л. вода, 135 г захар, 1 щипка сол, жълтъците на 2 големи яйца, 1 с.л. нес-кафе; зa украса: зърна кафе, шоколадови стърготини, сметана

Нaчин на приготвяне: В дълбока купа смесваме нишестето, захарта и солта. Прибавяме с бъркане хладкото прясно мляко и размиваме на гладка кашичка. Разбиваме с миксер жълтъците на пяна и ги прибавяме в млечната смес. Изсипваме крема в тенджера с дебело дъно и сгъстяваме на умерен котлон, като бъркаме непрекъснато. Оставяме крема да изстине и прибавяме разтвореното във водата кафе. Покриваме и слагаме в хладилник за около половин час. В купа разбиваме сметаната на пухкава консистенция. Внимателно, лъжица по лъжица, я прибавяме към изстудения крем. Крема разливаме във високи чаши и го украсяваме със зърна кафе, настърган шоколад или шприцована сметана.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Познавате ли гарденията?

Тази чаровна красавица все по-често се среща в цветарските магазини у нас. В много домове тя донася радост, но не рядко и разочарования. Време е любителите на цветя да знаят нещо повече за нея. Гард...

Идеалното лице

Лицето издава,че не ни достигат витамини, прекаляваме с кафето и пренебрегваме зеленчуците. А също, че сме изнервени, недоспали, препушили, занемарили сме спорта и все отлагаме покупката на качествена...

Как да отстраним лошия дъх

Колкото и да избягваме тази неприятна тема, лошият дъх може да ни създаде трайни комплекси и да се превърне в сериозна пречка за нормално общуване с околните. За щастие съществуват множество прости и ...

Направете сами паркет от шестоъгълни плочки

Самоделният паркет, напомнящ по форма шестоъгълна теракотна плочка, е добра алтернатива на тривиалния фабричен паркет от правоъгълни планки. Шестоъгълните елементи се изработват от дъбови трупи. За по...

Начало