ЗАКУСКА
Кекс с мая
Прoдукти: 4 яйца, 220 г захар, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 1/2 к.ч. олио, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 с.л. какао, 1 ванилия, 20 г мая, 250 г брашно, пудра захар за поръсване.
Нaчин на приготвяне: Сипваме в млякото содата, маята и захарта и разбъркваме. Прибавяме олиото, яйцата и ванилията и при непрекъснато бъркане постепенно сипваме брашното. Отделяме част от сместа /по-малко от половината/ и към останалата смес прибавяме какаото, след което разбъркваме много добре. Намазваме с масло и поръсваме с брашно кексовата форма и сипваме последователно в нея бяла и какаова смес, докато свършат. Печем кекса в умерена фурна. Преди поднасяне поръсваме с пудра захар.
ОБЯД
Млечна кремсупа с царевица
Продукти за 4 порции: 600 г сварена или консервирана царевица, 2 картофа, 1 глава лук, 1 л прясно мляко, 2 с.л. зехтин, 2 с.л. брашно, 1 дафинов лист, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го запържваме в сгорещената мазнина. Прибавяме обелените и нарязани на кубчета картофи и пържим още 1-2 мин. Поръсваме брашното и при непрекъснато бъркане наливаме млякото. Изчакваме супата да заври, прибавяме дафиновия лист, посоляваме и сипваме половината от царевицата. Варим 15-20 мин, оставяме супата да поизстине, изваждаме дафиновия лист и пасираме. Прибавяме останалата царевица, загряваме няколко минути на огъня и поднасяме.
Октопод със зрял фасул
Продукти за 4-5 порции: 1,5 кг октопод, 1 ч.ч. зрял фасул, 4 глави лук, 3 моркова, 4-5 скилидки чесън, 1 к.ч. сухо бяло вино, 1 к.ч. зехтин, 2 с.л. разтопена свинска мас, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Накисваме боба за 1 нощ в студена вода, след което отцеждаме и го сваряваме в нова вода. Почистваме октопода и заедно с половината зехтин и 1 глава лук го варим в малко количество вода, докато поомекне. Отцеждаме и го нарязваме на парченца. Нарязваме чесъна на ситно и го запържваме в смес от останалия зехтин и маста. Прибавяме лука, нарязан на филийки, нарязаните на кръгчета моркови, черен пипер и сол на вкус. Задушаваме 5-6 мин, наливаме виното и прибавяме октопода и фасула. Наливаме малко от водата, в която сме варили октопода, опитваме на сол и задушаваме на слаб огън. Малко преди да отстраним от огъня, изваждаме част от фасула, размачкваме го на пюре и го връщаме в тенджерата. Поръсваме готовото ястие със ситно нарязан магданоз.
Лондонски пастички
Прoдукти: 1 1/2 пакетче краве масло, 100 г пудра захар, 3 яйца, 1 1/2 ч.ч. брашно, 150 г кристална захар, кората от половин лимон, конфитюр от ягоди, бадеми.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме маслото с пудрата захар до побеляване и прибавяме един по един отделените жълтъци, настърганата лимонова кора и брашното. Разбъркваме добре и изсипваме сместа в намаслена и поръсена с брашно квадратна тавичка, така че да получим пласт с дебелина около 1,5 см. Печем в умерена фурна. След като блатът се изпече разстиламе върху него конфитюр от ягоди и го заливаме с глазура приготвена от разбитите с кристалната захар белтъци. Поръсваме с нарязани и леко препечени бадеми и отново запичаме в слаба фурна. Нарязваме още топлия сладкиш на квадратчета.
ВЕЧЕРЯ
Парени яйца
Продукти за 4 порции: 8 яйца, 1 с.л. оцет, 100 г натрошено сирене, 100 г краве масло, 1-2 ч.л. червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: В тиган с широко дъно кипваме 2 ч.ч. вода, прибавяме оцета и чукваме от ниско едно след друго яйцата, като внимаваме да останат цели. Когато се забулят ги прехвърляме в затоплени чинии /по две във всяка чиния/, в които предварително сме разсипали натрошеното сирене. Запържваме маслото, поръсваме го с червения пипер и заливаме с него яйцата. Накрая посоляваме и поднасяме.
Бадемов крем
Прoдукти: 400 г подсладена сметана, 100 г стафиди, 75 г бадеми, 3 жълтъка, 2 с.л. захар, 3 с.л. коняк или ром, настърганата кора от 1 лимон, 1 ванилия.
Нaчин на приготвяне: Измиваме стафидите, заливаме ги с коняка и ги оставяме да престоят 1 час. През това време нарязваме бадемите на едри парченца. Разбиваме жълтъците със захарта. Прибавяме настърганата лимонова кора и ванилията. Отделно разбиваме сметаната до сгъстяване и я смесваме с разбитите жълтъци. Прибавяме стафидите и бадемите, разбъркваме и изсипваме сместа в кръгла формичка. Оставяме крема да престои 1 нощ в хладилника. След това потапяме формичката в студена вода и обръщаме в широка чиния. Крема има вид на тортичка, която разрязваме на порции.
Барбекю е понятие, идващо от английския език, с което се обозначават няколко неща - начин на приготвяне на храна; уредът, който се използва за тази цел; приготвената по този начин храна. Разбирано ка...
Стерилизирани зелени доматчета Прoдукти: 4 кг зелени домати, 1 ч.ч. сол, 1ч.ч. захар; зa маринатата: 5 връзки ситно нарязан копър, 1 глава чесън, 1 ч.ч. олио, 1 ч.ч. оцет Нaчин на приготвяне:...
Крем сладолед с кисело мляко Прoдукти: 4 кофички кисело мляко смес /или 6 кофички краве кисело мляко/, 500 г захар, 4 жълтъка, 1-2 с.л. какао, 1-2 с.л. какао, настърганата кора на 1 лимон, 1-2 в...
Мигрената е епизодично едностранно главоболие и е сред неговите най-чести форми. Засяга предимно хора в млада и средна възраст, най-често жени. При тях е нарушена преработката на дразненията от нервни...