Още рецепти » 15 април

 15 април

ЗАКУСКА

Солени кифли

Прoдукти: 500 г брашно, 1 яйце, 1 к.ч. олио, 250 мл прясно мляко, 20 г мая, 1 щипка; за пълнежа: 150 г сирене или кашкавал; 1 жълтък за намазване.

Нaчин на приготвяне: Размиваме маята в малко затоплено мляко и я оставяме да втаса. Смесваме разбитото яйце с останалото мляко. Прибавяме олиото и втасалата мая. Сипваме брашното и замесваме меко тесто. Разделяме тестото на 4 топчета и разточваме 4 кори с диаметър 20 см. Разрязваме всяка кора диагонално на 4 части. Слагаме върху всяка част по малко натрошено сирене или настърган кашкавал и завиваме кифлички. Нареждаме кифличките в намаслена тавичка и ги оставяме да втасат. След това ги намазваме с жълтъка, който сме разбили с малко вода. Слагаме между кифлите парченца от маслото и печем при температура 150°С.

ОБЯД

Супа топчета

Продукти за 4 порции: 300 г кайма /смес/, 1 главичка лук, 1 к.ч. ориз, 100 г краве масло, 1 с.л. брашно, 1-2 яйца, 1 к.ч. кисело мляко, магданоз, черен пипер сол.

Нaчин на приготвяне: От каймата и настъргания лук, сол, черен пипер и ситно нарязан магданоз правим дребни топчета, които овалваме в брашното. Пущаме топчетата в 8 ч.ч. вряща подсолена вода. След около 20 мин прибавяме ориза и маслото, посоляваме и досваряваме супата. Застройваме я с яйцата и киселото мляко и поръсваме с черен пипер и ситно нарязан магданоз.

Кюфтета яхния

Продукти за 6 порции: 800 г кайма смес, 3 глави лук, 1 яйце, 1-2 с.л. грис, 1 к.ч. олио, 1-2 домата, 3-4 печени пиперки, 1 люто чушле, 2-3 с.л. брашно, 2-3 ч.ч. костен бульон , 1 дафинов лист, 1 бучка краве масло, чубрица, червен и черен пипер, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Смесваме каймата с 1 глава ситно нарязан лук, яйцето, гриса, червен пипер, чубрица и сол. Омесваме добре и оформяме от сместа кюфтета, които овалваме в брашното, заливаме с костен бульон /или подсолена вода/ и 2-3 с.л. олио, прибавяме дафиновия лист и ги сваряваме на умерен огън. Нарязваме другите глави лук на филийки и ги задушаваме в останалото олио. Поръсваме с брашно и черен пипер. Прибавяме изпечените и нарязани на парченца пиперки и стритото люто чушле. След 5-6 мин прибавяме нарязаните домати. Когато доматите поомекнат, сипваме сместа при кюфтетата. Кипваме ястието, пускаме в него бучката масло и го оставяме да къкри десетина минути на тих огън. Преди поднасяне поръсваме с черен пипер и ситно нарязан магданоз.

Кекс с шоколадова глазура

Прoдукти: 200 г масло, 120 г пудра захар, 3 яйца, 50 г какао, 200 г брашно, 1 бакпулвер, 200 мл прясно мляко; зa сиропа: 100 г захар, 200 мл вода; зa глазурата: 60 г захар, 50 г какао, 200 мл прясно мляко, 50 г краве масло.

Нaчин на приготвяне: Маслото и захарта разбиваме до побеляване, прибавяме един по един жъл-тъците, после - млякото, какаото, брашното с бакпулвера и накрая - белтъците, разбити с 2 с.л. захар. Разбъркваме добре и изсипваме в кексова форма, намазана с масло и посипана с брашно. Печем в умерена фурна, след което сиропираме леко кекса (водата със захарта варим 5 минути). Захарта, какаото, млякото и маслото за глазурата варим до сгъстяване и заливаме кекса. По желание отгоре може да поръсим с наряза-ни печени орехи.

ВЕЧЕРЯ

Кебап в омлет

Продукти за 4 порции: 600 г крехко агнешко месо, 4 глави лук, 1 морков, 2 чушки, 2 домата, 8 яйца, 2 с.л. краве масло, 1 к.ч. олио, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на малки кубчета и го изпържваме до розово в сгорещеното олио. В същото олио слагаме ситно нарязания лук, настъргания морков и ситно нарязаните чушки и пържим 10 мин. Прибавяме обелените и настъргани домати и късчетата изпържено месо и задушаваме, докато кебапът остане на мазнина. Накрая посоляваме и поръсваме с черен пипер и със ситно нарязан магданоз. Отделно разбиваме две по две яйцата за омлетите, като сипваме по мъничко вода. Изпържваме в сгорещеното масло четирите омлета и от двете страни. Разстиламе плънката върху половината на всеки омлет, а с другата половина – загъваме.

Ябълков крем

Прoдукти: 2 кофички кисело мляко, 1 к.ч. захар, 2 ч.ч. прясно мляко, 2 големи ябълки, 25 г желатин, 1/2 к.ч. счукани орехови ядки, 1 ванилия.

Нaчин на приготвяне: Накисваме желатина за 30 мин в 1 ч.ч. вода. Сваряваме прясното мляко с разтворената в него захар, прибавяме набъбналия желатин и бъркаме, докато се разтопи напълно. След това смесваме с киселото мляко и ванилията и прибавяме счуканите орехови ядки и предварително нарязаните на кубчета ябълки /обелени и почистени от семената/. Разбъркваме леко, изсипваме в голяма порцеланова купа и оставяме в хладилника да желира. Преди да обърнем готовия крем, потапяме за малко купата в гореща вода.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Шенонсо – Женският замък

Шенонсо се намира на 30 км източно от град Тур на брега на р. Шер. През петвековното му съществуване в него са живели 6 знаменити френски дами – Катрин Брюсон, Диана Поатие, Катерина Медичи, Луиза Лот...

РАЗРЕШЕНИ ФУНГИЦИДИ - 2017 г., I част.

АВИАТОР ЕКСПРО 225 ЕК - ПШЕНИЦА, ТРИТИКАЛЕ: Ран листен пригор (Septoria tritici), Брашнеста мана (Erysiphe graminis), Кафява (листна) ръжда (Puccinia recondita), Жълта ръжда (Puccinia striiformis), Л...

Тагетесът – идеалният партньор

За създаването на постоянно цъфтящи лехи се използват многогодишни растения или пък цъфтящи едногодишници. Подобни лехи изискват ежегодно засаждане, но привлекателна при тях е възможността да се създа...

Как да подберем цветята у дома

Във въздуха на нашите жилища и офиси се намира голямо количество микроорганизми и вредни вещества. Дишаме лак, бои, изпарения от мебелите и работещата техника, никотин, пластмаса и др. Разбира се из...

Начало