ЗАКУСКА
Солени кифли
Прoдукти: 500 г брашно, 1 яйце, 1 к.ч. олио, 250 мл прясно мляко, 20 г мая, 1 щипка; за пълнежа: 150 г сирене или кашкавал; 1 жълтък за намазване.
Нaчин на приготвяне: Размиваме маята в малко затоплено мляко и я оставяме да втаса. Смесваме разбитото яйце с останалото мляко. Прибавяме олиото и втасалата мая. Сипваме брашното и замесваме меко тесто. Разделяме тестото на 4 топчета и разточваме 4 кори с диаметър 20 см. Разрязваме всяка кора диагонално на 4 части. Слагаме върху всяка част по малко натрошено сирене или настърган кашкавал и завиваме кифлички. Нареждаме кифличките в намаслена тавичка и ги оставяме да втасат. След това ги намазваме с жълтъка, който сме разбили с малко вода. Слагаме между кифлите парченца от маслото и печем при температура 150°С.
ОБЯД
Супа топчета
Продукти за 4 порции: 300 г кайма /смес/, 1 главичка лук, 1 к.ч. ориз, 100 г краве масло, 1 с.л. брашно, 1-2 яйца, 1 к.ч. кисело мляко, магданоз, черен пипер сол.
Нaчин на приготвяне: От каймата и настъргания лук, сол, черен пипер и ситно нарязан магданоз правим дребни топчета, които овалваме в брашното. Пущаме топчетата в 8 ч.ч. вряща подсолена вода. След около 20 мин прибавяме ориза и маслото, посоляваме и досваряваме супата. Застройваме я с яйцата и киселото мляко и поръсваме с черен пипер и ситно нарязан магданоз.
Кюфтета яхния
Продукти за 6 порции: 800 г кайма смес, 3 глави лук, 1 яйце, 1-2 с.л. грис, 1 к.ч. олио, 1-2 домата, 3-4 печени пиперки, 1 люто чушле, 2-3 с.л. брашно, 2-3 ч.ч. костен бульон , 1 дафинов лист, 1 бучка краве масло, чубрица, червен и черен пипер, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Смесваме каймата с 1 глава ситно нарязан лук, яйцето, гриса, червен пипер, чубрица и сол. Омесваме добре и оформяме от сместа кюфтета, които овалваме в брашното, заливаме с костен бульон /или подсолена вода/ и 2-3 с.л. олио, прибавяме дафиновия лист и ги сваряваме на умерен огън. Нарязваме другите глави лук на филийки и ги задушаваме в останалото олио. Поръсваме с брашно и черен пипер. Прибавяме изпечените и нарязани на парченца пиперки и стритото люто чушле. След 5-6 мин прибавяме нарязаните домати. Когато доматите поомекнат, сипваме сместа при кюфтетата. Кипваме ястието, пускаме в него бучката масло и го оставяме да къкри десетина минути на тих огън. Преди поднасяне поръсваме с черен пипер и ситно нарязан магданоз.
Кекс с шоколадова глазура
Прoдукти: 200 г масло, 120 г пудра захар, 3 яйца, 50 г какао, 200 г брашно, 1 бакпулвер, 200 мл прясно мляко; зa сиропа: 100 г захар, 200 мл вода; зa глазурата: 60 г захар, 50 г какао, 200 мл прясно мляко, 50 г краве масло.
Нaчин на приготвяне: Маслото и захарта разбиваме до побеляване, прибавяме един по един жъл-тъците, после - млякото, какаото, брашното с бакпулвера и накрая - белтъците, разбити с 2 с.л. захар. Разбъркваме добре и изсипваме в кексова форма, намазана с масло и посипана с брашно. Печем в умерена фурна, след което сиропираме леко кекса (водата със захарта варим 5 минути). Захарта, какаото, млякото и маслото за глазурата варим до сгъстяване и заливаме кекса. По желание отгоре може да поръсим с наряза-ни печени орехи.
ВЕЧЕРЯ
Кебап в омлет
Продукти за 4 порции: 600 г крехко агнешко месо, 4 глави лук, 1 морков, 2 чушки, 2 домата, 8 яйца, 2 с.л. краве масло, 1 к.ч. олио, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на малки кубчета и го изпържваме до розово в сгорещеното олио. В същото олио слагаме ситно нарязания лук, настъргания морков и ситно нарязаните чушки и пържим 10 мин. Прибавяме обелените и настъргани домати и късчетата изпържено месо и задушаваме, докато кебапът остане на мазнина. Накрая посоляваме и поръсваме с черен пипер и със ситно нарязан магданоз. Отделно разбиваме две по две яйцата за омлетите, като сипваме по мъничко вода. Изпържваме в сгорещеното масло четирите омлета и от двете страни. Разстиламе плънката върху половината на всеки омлет, а с другата половина – загъваме.
Ябълков крем
Прoдукти: 2 кофички кисело мляко, 1 к.ч. захар, 2 ч.ч. прясно мляко, 2 големи ябълки, 25 г желатин, 1/2 к.ч. счукани орехови ядки, 1 ванилия.
Нaчин на приготвяне: Накисваме желатина за 30 мин в 1 ч.ч. вода. Сваряваме прясното мляко с разтворената в него захар, прибавяме набъбналия желатин и бъркаме, докато се разтопи напълно. След това смесваме с киселото мляко и ванилията и прибавяме счуканите орехови ядки и предварително нарязаните на кубчета ябълки /обелени и почистени от семената/. Разбъркваме леко, изсипваме в голяма порцеланова купа и оставяме в хладилника да желира. Преди да обърнем готовия крем, потапяме за малко купата в гореща вода.
Шенонсо се намира на 30 км източно от град Тур на брега на р. Шер. През петвековното му съществуване в него са живели 6 знаменити френски дами – Катрин Брюсон, Диана Поатие, Катерина Медичи, Луиза Лот...
АВИАТОР ЕКСПРО 225 ЕК - ПШЕНИЦА, ТРИТИКАЛЕ: Ран листен пригор (Septoria tritici), Брашнеста мана (Erysiphe graminis), Кафява (листна) ръжда (Puccinia recondita), Жълта ръжда (Puccinia striiformis), Л...
За създаването на постоянно цъфтящи лехи се използват многогодишни растения или пък цъфтящи едногодишници. Подобни лехи изискват ежегодно засаждане, но привлекателна при тях е възможността да се създа...
Във въздуха на нашите жилища и офиси се намира голямо количество микроорганизми и вредни вещества. Дишаме лак, бои, изпарения от мебелите и работещата техника, никотин, пластмаса и др. Разбира се из...