ЗАКУСКА
Панирани сандвичи с шунка
Продукти за 5 порции: 10 филийки хляб, 200 г шунка, 3 яйца, 1 к.ч. прясно мляко, 1 с.л. брашно, олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Размиваме брашното в млякото и го смесваме с разбитите яйца. Нарязваме шунката на 5 тънки филийки и слагаме по 1 парче между две хлебни филии. Потапяме така приготвените сандвичи в яйчната смес и ги изпържваме в сгорещеното олио.
ОБЯД
Млечна супа със спанак
Продукти за 4 порции: 500 г спанак, 60 г краве масло, 4 ч.ч. прясно мляко, 30 г брашно, 150 г заквасена сметана, индийско орехче, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме спанака и го сипваме в малко количество вряща подсолена вода. Задушаваме, докато омекне, и го пасираме. Приготвяме светла запръжка от маслото и брашното и я сипваме при спанака заедно с горещото мляко. Подправяме с черен пипер и сол и застройваме с разбитата сметана. Поднасяме супата с препечени хлебни кубчета.
Калмари с пилешки дробчета
Продукти за 5 порции: 10 калмара, 300 г пилешки дробчета, 1 пакетче краве масло, 1-2 с.л. брашно, 1 к.ч. бяло вино, 1 с.л. сметана, 1 домат, 1 лимон, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме калмарите, обелваме кожите им и обилно ги измиваме с вода. Нарязваме ги на ивички и задушаваме в половината от мазнината, към която сме прибавили малко вода, сол и обеления и настърган домат. Когато калмарите омекнат, прибавяме пилешките дробчета, които сме осолили, оваляли в брашно и изпържили. Слагаме сметаната, поръсваме със ситно нарязан магданоз, черен пипер и лимонов сок и поднасяме.
Шоколадов кекс с канела
Прoдукти: 1 кофичка кисело мляко, 300 г брашно, 4 с.л. олио, 2 с.л. какао, 220 г пудра захар, 2 равни ч.л. сода бикарбонат, 1 пакетче канела, 2 ванилии.
Нaчин на приготвяне: Смесваме брашното, захарта, какаото, канелата и ванилията и пресяваме. Добавяме олиото и разбъркваме добре. Прибавяме и киселото мляко, в което сме разтворили содата. Бъркаме внимателно, докато получим еднородна смес. Изсипваме тестото в намаслена и поръсена с брашно форма за кекс. Печем в умерена фурна. Изваждаме готовия кекс и след като изстине поръсваме с пудра захар.
ВЕЧЕРЯ
Рибени пържоли с бадемов сос
Продукти за 4 порции: 1 кг филе от едра риба, 3 с.л. лимонов сок, 2 ч.л. черен пипер, 1 ч.ч. галета, 1 глава лук, 2 ч.л. брашно, 2 моркова, 1 корен от магданоз, половин глав целина, 1 с.л. оцет, 10-12 бадемови ядки, сол, олио.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме филето на порции, които поръсваме с лимоновия сок. След 15 мин посоляваме и поръсваме с черния пипер. После овалваме филенцата в галетата и ги изпържваме в силно загрята мазнина. Изваждаме изпържената риба в затоплен съд и в същата мазнина запържваме ситно нарязания лук. Прибавяме брашното и морковите, нарязани на колелца, а също така – нарязаните на малки кубчета целина и магданозен корен. Наливаме малко топла вода и варим 20 мин на умерен огън. Прецеждаме соса и го смесваме с оцета и счуканите бадемови ядки. Варим още 10 мин. Поднасяме рибата с бадемовия сос.
Толумбички
Прoдукти: 300 г брашно, 50 г масло (или олио), 250 мл вода, 5 яйца, 2 ч. л. захар, 2 щипки сол, 200 мл олио за пържене; зa сиропа: 300 г захар, 300 мл вода, сокът от 1/2 лимон или 1 ванилия.
Нaчин на приготвяне: Водата заедно с маслото, захарта и солта загряваме до кипене. Прибавяме брашното, като разбъркваме непрекъснато с дървена лъжица, докато се превърне в гладко тесто. Тестото изсипваме в тавичка и оставяме да изстине, като от време на време разбъркваме, за да не хване кора. Изсти-налото тесто слагаме в купа и към него при непрекъснато разбиване прибавяме едно по едно яйцата. От приготвеното тесто шприцоваме с назъбен шприц толумбички, които пържим до зачервяване в сгорещеното олио. След като изстинат, ги заливаме с приготвения от посочените продукти сироп.
Бялата форзиция (Abeliophyllum distichum) е от семейство Маслинови. Родината й е Корея. Представлява листопаден храст с 1,5м височина и ширина. Листата са срещуположни, овални, тъмнозелени, с 8 см дъл...
Аерофагия, киселини, сънливост, повдигане... Тези страдания, свързани с храносмилането ни, често се дължат на лоши хранителни навици. Прекалено обилно похапване на вечеря, сандвич, нагълтан надве-натр...
Ти отглеждаш детето си сама и то никога не е виждало баща си. Ти си щастлива и доволна, но не знаеш какво да отговориш на малкия си син или дъщеря на въпроса за баща му. Не е важно какво е станало м...
Докато не тръгна на училище, детето ми не страдаше от алергия. Но там получи жестока алергия към тебешира. Какво да правим? В. С. от Сл. Алергията действително може да се отключи от обикновения...