ЗАКУСКА
Сандвичи с млечен пастет
Прoдукти: 2 кофички кисело мляко, 1 ч.ч. ситно натрошено сирене, 1 малка глава лук, 1 ч.л. ситно нарязан магданоз, 3 скилидки чесън, чубрица, сол.
Нaчин на приготвяне: Сипваме киселото мляко в платнена торбичка /или в торбичка от многослойна марля/ и го оставяме да се изцежда една нощ. Разтопяваме сиренето на водна баня заедно с маслото. След това при непрекъснато бъркане прибавяме изцеденото кисело мляко. Като продължаваме да бъркаме, прибавяме също така ситно нарязания магданоз, стритата чубрица, счукания чесън и сол на вкус. Поднасяме пастета, намазан върху тънки филийки.
ОБЯД
Доматена супа с чушки
Продукти за 6 порции: 500 г домати, 2 червени чушки, 1 връзка зелен лук, 1 лимон, 2 скилидки чесън, 2 клонки босилек, 1 стрък мащерка, 1 дафинов лист, 1 кубче пилешки бульон, 5 с.л. олио, 1 бучка захар, половин франзела, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме франзелата на кубчета, които оставяме да изсъхнат. Нарязваме чушките на лентички. Нарязваме лука на ситно и счукваме чесъна с малко сол. Слагаме всичко в тенджерата и наливаме 3 ч.ч. вода и 2 с.л. олио. Захлупваме и варим 10 мин. Прибавяме доматите, обелени и нарязани на четвъртинки, дафиновия лист, босилека, мащерката, захарта и натрошеното кубче бульон. Наливаме още 2 ч.ч. гореща вода и варим 10 мин. Изваждаме подправките, пасираме супата, опитваме на сол и доваряваме 5-6 мин. Непосредствено преди да отстраним от огъня добавяме лимоновия сок и останалото олио. Поднасяме супата заедно с изсушените кубчета франзела.
Рибен кеат
Продукти за 2-3 порции: 1 риба /около 750-800 г/, 1 лимон, 30 г краве масло, 25 г калофер, 40 г орехови трохи, 75 г орехови ядки, 150 г лук, магданоз, черен пипер, сол, орехови листа.
Нaчин на приготвяне: Поръсваме рибата със сол и черен пипер и пълним със смес от хлебните трохи, дребно нарязания лук, счуканите орехи и калофера. Отгоре намазваме с малко масло, загъваме в пергаментова хартия, а след това в орехови листа, които замазваме с кал или глина. Така приготвената риба слагаме върху предварително нагорещена плоча, която затрупваме с пепел и жарава. Задушаваме 2-3 часа. След това изваждаме, внимателно изчукваме изсъхналата пръст, отстраняваме ореховите листа, разгъваме хартията и поднасяме рибата поднася топла.
Лятно реване
Прoдукти: 5 яйца, 1 ч.ч. захар, 1 1/2 ч.ч. брашно, 1 бакпулвер, 1 ванилия, 500 г захар за сиропа.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата със захарта и след това прибавяме останалите продукти. Полученото меко тесто разстиламе в намаслена тава намазана и печем до тъмно розово. Оставяме изпечения блат да се отвърне около 5 минути, след което режем на парчета, надупчваме с вилица и заливаме със сироп, който сме приготвили от захарта и 1 л студена вода. Сервираме реването добре охладено. По желание отгоре можем да украсим с розички от сметана, сладко или пресен плод.
ВЕЧЕРЯ
Лазаня с риба тон
Продукти за 4 порции: 200 г кори за лазаня, 6 домата, 50 г настъргано сирене “Чедър”; зa соса: 50 г краве масло, 1 глава лук, 50 г брашно, 600 мл прясно мляко, сол и черен пипер, 1/2 ч.л. горчица, 1ч.л. сос “Уорчестър”, 175 г настърган “Чедър”, 400 г риба тон от консерва в собствен сос.
Нaчин на приготвяне: Запържваме нарязания на ситно лук в маслото, поръсваме с брашното, пържим още малко и разреждаме с прясното мляко. Бъркаме, докато сосът се сгъсти. Подправяме със сол и черен пипер. Прибавяме соса “Уорчестър”, размитата в малко вода горчица, рибата и настъргания “Чедър” за соса. Варим 2-3 мин. Леко намокряме корите за лазаня. В намаслена тавичка разстиламе един пласт от соса. Покриваме с кора и намазваме втори слой сос. Отгоре подреждаме нарязани кръгчета домати и пак слагаме кора. Продължаваме до изчерпване на продуктите. Завършваме със сос и риба тон. Наръсваме отгоре настъргания “Чедър”, украсяваме с няколко резенчета домати. Загряваме фурната на 180°С. Покриваме тавата с фолио и печем 25 мин. Махаме фолиото и печем още 15 мин.
Студено суфле
Прoдукти: 4 яйца, 500 г сметана, 130 г захар, 200-300 г пресни малини, 5 с.л. желе от малини, 1 с.л. ликьор от вишни.
Нaчин на приготвяне: Отделяме жълтъците от белтъците. Разбиваме жълтъците с половината от захарта, докато станат на пяна. Отделно разбиваме белтъците с останалата захар, докато получим гъст сняг. Прибавяме 2 с.л. желе от малини, разбитите със захарта жълтъци и накрая - сметаната. Изсипваме получената смес в дълбок порцеланов съд и я оставяме в хладилник да замръзне. Приготвяме сос от останалото малиново желе, ликьора от вишни и 4 с.л. вода. Изваждаме охладеното суфле от хладилника и преди сервиране го украсяваме с пресните малини. Соса сервираме отделно.
Бялата форзиция (Abeliophyllum distichum) е от семейство Маслинови. Родината й е Корея. Представлява листопаден храст с 1,5м височина и ширина. Листата са срещуположни, овални, тъмнозелени, с 8 см дъл...
Канелони с месо Прoдукти: 350 г брашно, 3 яйца, 1 щипка сол; зa плънката: 500 г замразен спанак, 300 г печено телешко месо, 100 г шунка, 2 ч.ч. сос бешамел, 3 с.л. месен бульон, 1 яйце, 100 г нас...
Студено мариновани чорбаджийки Прoдукти: 2 кг чорбаджийски чушки, 150 г сол, 150 г захар, 300 мл оцет, 1 глава чесън, 2 връзки копър Нaчин на приготвяне: Измиваме чушките и изрязваме дръжките и...
Построен през втората половина на XVII в. от Краля Слънце - Луи XIV, Версай се е превърнал в символ на френското величие, в апотеоз на разточителството и разкоша. Дворецът е включен в програмата на вс...