Още рецепти » 12 декември

 12 декември

ЗАКУСКА

Бухти с мая

Прoдукти: 300 г брашно, 150 г кисело мляко, 2 яйца, 100 г сирене, 10 г мая за хляб, 2 ч.л. захар, 1/2ч.л. сол, мазнина за пържене.

Нaчин на приготвяне: Размиваме маята с малко хладка вода и захарта. Оставяме я да втаса. От брашното, киселото мляко, настърганото сирене, втасалата мая и солта омесваме меко тесто. Разточваме го на дебела кора /дебелина около1,5-2 см/. Изрязваме от тестото бухти с диаметър 4-5 см и ги изпържваме в голямо количество сгорещена мазнина.

ОБЯД

Супа от раци с домати

Продукти за 4 порции: 1 консерва месо от раци, 1 кг домати, 2-3 глави лук, 1 скилидка чесън, 30 г краве масло, 1-2 с.л. сметана, 1 ч.ч. бяло вино, 6 ч.ч. вода, 1 парченце лимонова кора, 1 щипка индийско орехче, 1 щипка шафран, босилек, мащерка, резене, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на филийки и го запържваме в половината от маслото. Прибавяме ситно нарязаните домати, посоляваме, поръсваме подправките, захлупваме и задушаваме 20 мин на тих огън. После сипваме виното и задушаваме още 2-3 мин. Слагаме половината от нарязаното месо на раците, наливаме водата и варим 15-20 мин. Пасираме супата, прибавяме останалите раци, отстраняваме от огъня и подправяме с маслото и сметаната.

Рула от черен дроб с ябълки

Продукти за 4 порции: 500 г черен дроб, 1 глава лук, 4 ябълки, 200 г пушени гърди, дафинов лист, черен пипер, сол, 5-6 с.л. олио.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в мазнината и малко вода. Почистваме черния дроб и го нарязваме на резени, които леко начукваме. На всеки резен слагаме парченце пушени гърди, част от лука и парче ябълка. Завиваме на руло и забождаме с клечка или завързваме с конец. Запържваме рулата от всички страни в олиото и ги нареждаме в тавичка. Заливаме с бульон или гореща вода и задушаваме под капак. След 20 минути подправяме със сол, черен пипер и дафинов лист и задушаваме до готовност.

Оризово суфле

Прoдукти: 1 л прясно мляко, 400 г ориз, 1 ванилия, сокът от половин лимон, 200 г захар, 80 г краве масло, 7 яйца, 50 г стафиди, 1 щипка сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме ориза в млякото заедно с маслото, ванилията и солта. Охлаждаме, разтваряме по-голямата част от захарта и при непрекъснато бъркане прибавяме един по един жълтъците. Отделно разбиваме на твърд сняг белтъците с останалата захар и лимоновия сок. Внимателно съединяваме с оризовия крем, прибавяме стафидите и разбъркваме. Изсипваме сместа в намаслена форма и изпичаме в умерено загрята фурна.

ВЕЧЕРЯ

Гъбени крокети

Продукти за 3-4 порции: 500 г пресни или мариновани гъби, половин пакетче краве масло, 2 яйца, 1 непълна ч.ч. брашно, 1 ч.ч. прясно мляко, 50 г настърган кашкавал, галета, магданоз, черен пипер, ким, сол, мазнина за пържене.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме гъбите и ги сваряваме в подсолена вода, към която сме прибавили щипка ким. Отцеждаме и ги слагаме в гъст бешамелов сос, който сме приготвили от маслото, брашното, яйцата и млякото. Прибавяме ситно нарязан магданоз, черен пипер и сол. Сгорещяваме голямо количество мазнина. С намаслена супена лъжица вземаме от гъбеното тесто, оформяме топчета, овалваме ги в галета и ги пускаме в сгорещената мазнина. Пържим до златисто оцветяване. Непосредствено след като извадим крокетите, поръсваме с настъргания кашкавал.

Тиква с мед и орехи

Прoдукти: 800 г обелена и почистена от семената тиква, 1 ч.ч. мед, 1 ч.ч. смлени орехови ядки, 1 к.л. канела.

Нaчин на приготвяне: В отворена тенжера под налягане наливаме 1 ч.ч. вода и слагаме металната решетка. Нареждаме отгоре нарязаната на парчета тиква, затваряме тенджерата и я слагаме на силен огън. Щом започне да съска, намаляме огъня и варим 20 мин. Изваждаме сварената тиква, прибавяме към нея меда и смлените орехи. Ароматизираме с канелата и разбъркваме много добре. Поднасяме тиквата студена.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Тагетесът – идеалният партньор

За създаването на постоянно цъфтящи лехи се използват многогодишни растения или пък цъфтящи едногодишници. Подобни лехи изискват ежегодно засаждане, но привлекателна при тях е възможността да се създа...

Десертни рула

Бисквитено руло Прoдукти: 1 опаковка меки бисквити, 1 к.ч. прясно мляко, 2 ч.л. какао, 1 к.ч. пудра захар, 1 ч.л. ром; зa блата: 6 яйца, 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. брашно, 1 ч.ч амонячна сода, 2-3 с...

Женевското езеро е швейцарската Ривиера

Разположено в полите на Алпите Женевското езеро си е завоювало славата на едно от най-красивите езера в Европа. По брега му са накацали живописни градове и романтични курорти, въплатили в себе си цяло...

Новогодишни специалитети

Новогодишна питка Прoдукти: 800 г брашно, 2 яйца, 1 кофичка кисело мляко, 1 ч.л. сода бикарбонат, 3-4 с.л. олио, 3 с.л. захар, 1 изравнена ч.л. сол, 1 жълтък за намазване. Нaчин на приготвян...

Начало