ЗАКУСКА
Понички с шоколад
Прoдукти: 250 г брашно, 30 г захар, 3 яйца, 200 мл прясно мляко, 10 г мая, 50 г настърган шоколад, 2-3 с.л. пудра захар, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Размиваме маята в малко топло мляко и я оставяме да втаса. После прибавяме останалото мляко, разбитите жълтъци, захарта, брашното и малко сол. Разбиваме с дървена лъжица, докато се появят мехурчета. Тогава внимателно съединяваме с разбитите на сняг белтъци и оставяме сместа на топло място за 30 мин. Разточваме тестото на кора, дебела около 1 см и го нарязваме на кръгчета. Оставяме кръгчетата да престоят още 30 мин и ги изпържваме в сгорещената мазнина. Отцеждаме готовите понички и ги поръсваме със смес от пудра захар и настърган шоколад.
ОБЯД
Гулаш
Продукти за 4 порции: 100 г свинско месо, 100 г телешко месо, 2-3 глави кромид лук, 1 ч.л.сладък червен пипер, 1 с.л. доматено пюре, 2 с.л. олио, 2-3 картофа, ким, оцет, 4 ч.ч. костена отвара, сол.
Нaчин на приготвяне: В загрятата мазнина задушаваме до златисто оцветяване ситно нарязания лук. Прибавяме нарязаното на кубчета месо, наръсваме с червения пипер и 1 с.л. вода и задушаваме до омекване. Заливаме с костената отвара, в част от която сме размили доматеното пюре, и кипваме. Прибавяме нарязаните на кубчета картофи и кима. Варим супата на тих огън 20-25 мин. Подправяме на вкус със сол и оцет и поднасяме.
Кебап от сърца
Продукти за 4-5 порции:1 кг телешки сърца, 500 г лук, 4-5 с.л. олио, 3-4 с.л. краве масло, 1 с.л. брашно, 1 връзка корени за супа, 1 с.л. доматено пюре, 150-200 мл червено вино, 1 к.ч. ориз, 1 с.л. червен пипер, смлян черен пипер и 5-6 зърна черен пипер, 1 дафинов лист, сол, магданоз
Нaчин на приготвяне: Нарязваме сърцата на хапки. В сгорещеното олио задушаваме наситнения лук и нарязаните на парченца корени за супа. Прибавяме сърцата, посоляваме, заливаме с малко вода и задушаваме 10 мин. Наръсваме с брашно и поизпържваме. Наливаме размитото в малко вода доматено пюре, прибавяме дафиновия лист, черния и червен пипер и разбъркваме. Наливаме виното и малко вода и оставяме кебапа да къкри на слаб котлон, докато месото омекне и ястието остане само на мазнина. Отделно стопяваме маслото и пържим в него до стъклено ориза. Заливаме го със 150 мл вода или гъбен бульон /може и от кубче/ и готвим, докато оризът поеме течността. В топли чинии оформяме купчинки от ориза и върху тях разпределяме кебапа.
Пастички от бишкоти
Прoдукти: 2 пакета бишкоти, 50 г краве масло, 1 жълтък, 4 с.л. пудра захар, 2 с.л. какао, 250 мл прясно мляко, 100 г шоколад.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме жълтъка заедно с маслото, размекнато до стайна температура, и 2 с.л. пудра захар. Бием, докато получим гладък крем. Сваряваме прясното мляко заедно с какаото и останалата пудра захар. В широка и плитка чиния настъргваме на ситно ренде шоколада. Разрязваме всяка бишкота на 4 парчета, след което слепваме две по две парчетата, като ги намазваме помежду им с приготвения крем. После ги потапяме в охладения млечен сироп и ги овалваме в настъргания шоколад. Държим пастичките на хладно място, докато ги сервираме, за да не се разтопи шоколадът.
ВЕЧЕРЯ
Котлети с кашкавал
Продукти за 5 порции: 5 котлета, 200 г кашкавал, 5 яйца, 1 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. галета, 1 1/2ч.ч. олио, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Избираме по-малки котлети и ги разцепваме на две. След това ги начукваме с дървено чукче и слагаме в разреза по филийка от кашкавала. Размиваме брашното във вода, така че да получим каша с гъстотата на боза. Потапяме последователно котлетите в брашнената каша, в смес от сол и смлян черен пипер, в галетата и в разбитите яйца. След това ги изпържваме от двете страни в сгорещеното олио.
Крем „Фантазия”
Прoдукти:2 кофички кисело мляко, 1 ч.ч. пудра захар, 1 ч.ч. смлени /по желание печени/ орехи, 1 пакетче дребни бисквити, сладкарски бои.
Нaчин на приготвяне: Изцеждаме млякото и го разбиваме с пудрата захар и орехите на крем. Разделяме го и оцветяваме в 2-3 различни цвята по желание. В подходящи стъклени купички редим 2-3 реда бисквити, малко крем от един цвят, ред бисквити, друг цвят крем и т.н. докато разпределим целия крем. Най-отгоре редим по-дребни бисквити. Оставяме купите за 1-2 часа в хладилника да се изстудят.
Ha нашите майки определено им е било по-лесно с грижите за външността. По тяхно време на пазара не е имало безчетно число кремове, а и те надали са подозирали това, което ние днес знаем. Какво знаем л...
Едва ли ще се намери българска градина, в която да не расте поне един божур. Това великолепно цвете е познато дори на малките деца – нали венците, с които се украсяват портретите на нашите първоучител...
Плумерията, наричана още Франджипани, е едно от най-колоритните и силно ароматни тропични растения, които се отглеждат у нас. Уханието на парфюм, който излъчва, изпълва цялата стая. Мирисът варира от...
Повечето тийнейджъри, особено момчетата, не признават други обувки. Някои младежи се привързват до такава степен към маратонките си, че не ги свалят до момента на пълното им разпадане или докато някой...