ЗАКУСКА
Празеник
Прoдукти: 300 г брашно, 150 г краве масло, 1/2ч.л. сол, 1 яйце; зa плънката: 1 кг праз, 3 с.л. разтопено краве масло, 4 жълтъка, 2/3 ч.ч. отцедено кисело мляко.
Нaчин на приготвяне: Замесваме ронливо тесто от брашното, размекнатото масло, солта и разбитото яйце. Оставяме тестото за 20-30 мин в хладилника. После го разделяме на две части и разточваме едната част на кора, която да е с десетина сантиметра по-широка от дъното на тавата. Отделно задушаваме в мазнината ситно нарязания праз. Изчакваме да изстине и го смесваме с разбитите жълтъци и отцеденото кисело мляко. Посоляваме на вкус. Слагаме в намаслена тава разточената голяма кора и разстиламе отгоре приготвената плънка. От втората топка тесто разточваме кора с диаметъра на тавата и покриваме плънката с нея. Прегъваме краищата на долната кора и с мокри пръсти внимателно ги прищипваме към горната. В средата изрязваме кръгче с диаметър 3-4 см, за да може празеника да диша. Печем в предварително загрята умерена фурна.
ОБЯД
Чорба от червено цвекло и картофи
Продукти за 4-5 порции: 3-4 картофа, 1 малка глава червено цвекло, 1 парче прясна зелка, 1 морков, 1 корен магданоз, 1 с.л. краве масло, 4-6 яйца, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме картофите на кубчета, зелето - на ситно, а червеното цвекло - на малки парченца. Настъргваме на ситно ренде магданозения корен и моркова. Сипваме всички продукти в 1 л вряща вода и варим, докато омекнат. След това посоляваме и прибавяме маслото. Варим още само 4-5 мин и отстраняваме от огъня. Разливаме чорбата по чиниите и във всяка чиния слагаме по 1 твърдо сварено яйце, нарязано на едри парчета.
Свинско печено
Продукти за 5 порции: 1-1,2 кг свинско месо от бута или плешката, 500-600 г свински кости, 2-3 с.л. свинска мас, 1 глава лук, черен пипер, ким, сол, бульон или вода.
Нaчин на приготвяне: Почистваме месото от ципите и излишната тлъстина. На дъното на тавичка разстиламе натрошените кости, а между тях слагаме от отделената тлъстина, която сме нарязали на ситно. Поръсваме месото със сол, черен пипер и ким и го слагаме върху костите. Заливаме с разтопената мас и слагаме тавичката в предварително загрята силна фурна. Печем, докато по повърхността на месото се образува коричка. Тогава сипваме в тавата 1 к.ч. бульон или топла вода. След 5-6 мин обръщаме месото и го допичаме, като често го поливаме със соса в тавата. След това го изваждаме и го оставяме да изстине при стайна температура. Поднасяме го полято с прецедения сос.
Конячена торта с какао
Прoдукти: 8 яйца, 200 г захар, 150 г брашно, 2-3 с.л. какао; зa крема: 3 пакетчета сирене “Крема”, 200 г захар, 6 жълтъка; зa сиропа: 1 ч.ч. силно кафе, 1 к.ч. коняк; какао за украса.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата заедно със захарта. Прибавяме брашното и какаото. Разбъркваме добре тестото и го изсипваме във форма за торта, намазана с масло и поръсена с брашно. Печем блата в умерена фурна. Междувременно смесваме жълтъците, захарта и сиренето “Крема” и с помощта на миксер разбиваме сместа на пухкав крем. С помощта на здрав конец разрязваме изстиналия блат хоризонтално на три части. Сиропираме трите нови блата със смес от коняка и кафето. Намазваме ги с приготвения крем и ги слепваме. С останалия крем намазваме отгоре и отстрани. Накрая поръсваме цялата торта обилно с какао. Поднасяме я добре охладена.
ВЕЧЕРЯ
Кюфтета по тревненски
Продукти за 4 порции: 500 г кайма /смес/, 300 г сирене, 1 глава лук, 2 с.л. краве масло, 1 ч.ч. доматен сок, 4 яйца, 1 с.л. ситно нарязан джоджен, сол.
Нaчин на приготвяне: Смесваме каймата с натрошеното сирене, ситно нарязаните лук и джоджен, черен пипер и малко сол. Омесваме добре и оформяме 4 големи кюфтета. Разпределяме кюфтетата в пръстени гювечета. Разпределяме по гювечетата маслото и доматения сок. Печем двадесетина минути в умерена фурна, след което във всяко гювече чукваме по едно яйце и допичаме още няколко минути.
Медено парфе
Прoдукти: 1 яйце, 2 жълтъка, 2 ч.л. захар, 11/2 с.л. мед, 1 1/2 с.л. трохи от черен хляб, 1 ч.ч. разбита сметана.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцето и жълтъците на водна баня. Отстраняваме от огъня, като оставяме съда в горещата вода. Прибавяме захарта и бъркаме, докато се разтопи. Прехвърляме в друг съд, прибавяме трохите и меда и разбъркваме много добре. Накрая съединяваме с разбитата сметана и разпределяме парфето в стъклени чаши. Държим в хладилник поне 3 часа преди да сервираме.
От иглолистните култури за стайни са пригодни едва няколко вида, произлизащи от влажните субтропични райони на Австралия, Япония, Китай, Южна Америка. Като пример може да послужи араукарията. С нейн...
Котлети от тиквички Продукти за 4-5 порции: 3-4 тиквички, 4-5 яйца, 150 г кашкавал, копър, магданоз, брашно, галета, олио за пържене, сол. Нaчин на приготвяне: Нарязваме тиквичките на кръгчета,...
Искаме да положим в двора твърдо покритие. От какъв материал е най-добре да го направим и как да го поставим? Отговорът Твърдото покритие в градината може да бъде бетон, керамични плочи, фаз...
Целта на лакирането е тройна – защита против повреждане, почистване от замърсяванията и придаване на добър външен вид. В предишните години лакирането ставаше чрез смес от синтетична смола и втвърдител...