ЗАКУСКА
Бърза закуска
Прoдукти: 1 ч.ч. кисело мляко, 2 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. натрошено сирене, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 пакетче краве масло.
Нaчин на приготвяне: Замесваме по-меко тесто от киселото мляко, сиренето, содата и брашното. Разделяме тестото на 16 топки, които нареждаме в намаслена тавичка. С палец оформяме вдлъбнатина във всяка от топките. Слагаме във вдлъбнатините по парченце масло и печем за кратко време в силна фурна само на долен реотан. Сервираме закуските топли.
ОБЯД
Супа "Аламинут"
Прoдукти: 1 ч.ч. стерилизиран грах, 2 кренвирша, 2-3 гъби от консерва, 1/2 пакетче картофено пюре, 1 с.л. вегета, 30 г краве масло, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: В 4 ч.ч. кипяща подсолена вода слагаме вегетата, маслото и картофеното пюре и разбъркваме много добре. Прибавяме граха, нарязаните на кръгчета кренвирши и ситно нарязаните гъби. Слагаме супата на огъня само да заври. След това я отстраняваме, поръсваме с черен пипер и сервираме с пържени хлебни кубчета.
Задушен шаран с бяло вино
Прoдукти: 1 шаран около 1 кг /без главата и опашката/, 1 к.ч. олио, 1 с.л. брашно, 1 ч.ч. бяло вино, 1 глава лук, 5-6 зърна черен пипер, 1 дафинов лист, магданоз,оцет, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме шарана на порции, посоляваме, поръсваме с оце и оставяме рибата да престои 1 час на хладно място. Сгорещяваме олиото в теджера и слагаме подсушената риба да се задушава под похлупак само няколко минути, като обръщаме парчетата от двете страни. Поръсваме брашното, наливаме виното и 1 ч.ч топла вода и прибавяме нарязания на едри парчета лук, дафиновия лист, ситно нарязан магданоз, черен пипер и сол на вкус. Захлупваме и задушаваме на тих огън около 40 мин. След като отстраним от огъня, прецеждаме соса и заливаме с него задушения шаран.
Оризов кекс
Прoдукти: 250 г ориз, 500 мл прясно мляко, 2 с.л. краве масло, 4 яйца, 1 ч.ч. пудра захар, 1 ванилия, 100 шоколад, кората от 1 лимон.
Нaчин на приготвяне: Почистваме ориза и го сваряваме с малко вода. Наливаме бавно млякото и доваряваме, след което изстудяваме сместа. Разбиваме на пяна маслото със захарта. Прибавяме лъжица по лъжица ориза. Сипваме настърганата лимонова кора, разбъркваме и внимателно съединяваме с разбитите на сняг белтъци. Разстиламе сместа на 3 пласта в намаслена и набрашнена кръгла тава, като между пластовете ръсим с настърган шоколад. Печем в слаба фурна.
ВЕЧЕРЯ
Копривени кюфтета
Прoдукти: 500 г коприва, 3-4 сварени и размачкани с вилица картофа, 2 яйца, черен пипер, сол, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Скълцваме ситно и попарваме копривата с подсолена кипяща вода, докато омекне. Отцеждаме я и прибавяме намачканите картофи, разбитите яйца и черния пипер. Посоляваме и разбъркваме. Със супена лъжица загребваме от сместа и пущаме във сгорещената мазнина.
Крем с карамелизирана захар
Прoдукти: 500 мл прясно мляко, 3 с. л. брашно, 1 яйце, 150 г захар, 2 с. л. какао, 1 ванилия, 1 с. л. масло, печени бадеми.
Нaчин на приготвяне: Карамелизираме захарта с 2 с. л. вода, като внимаваме да не прегаря. Прибавяме половината вряло мляко и бъркаме, докато захарта се разтвори. В другата половина от млякото размиваме брашното и сипваме при карамеловата смес, като бъркаме непрекъснато. Отнемаме от огъня и прибавяме маслото, ванилията, какаото и предварително разбитото яйце. Разбъркваме добре, изсипваме в чаши и украсяваме с печени бадеми.
Тюрлюгювеч Прoдукти: 3-4 глави лук, 2 патладжана, 1 шепа зелен боб, 1 тиквичка, 1 шепа бамя, 5-6 картофа, 4-5 чушки, 2 моркова, 1 парче целина, 1 шепа грах, 1 парче прясно зеле, 3-4 домата, 1 к.ч...
Чайнохибридните рози са резултат от кръстосването между чайните и ремонтантните рози. Първият сорт е създаден във Франция през 1867 год. И става родоначалник на цяла група рози. Тези рози цъфтят неп...
Сладко от кайсии Пpoдукти: 1 кг кайсии, 1 кг захар, 1 ч.л. лимонена киселина, 1 ч.ч. вода Нaчин на приготвяне: Отстраняваме костилките и обелваме кайсиите. Оставяме ги да преседят 3-4 часа в ут...
Пълнени пиперки със зеленчуци Прoдукти: 8 чушки, 1-2 моркова, 1 глава целина, 1 глава лук, 2-3 картофа, 2-3 домата, 1 к.ч. олио, 150 г сирене, 1 ч.ч. прясно мляко, 2 яйца, 2-3 скилидки чесън, маг...