ЗАКУСКА
Блини
Прoдукти: 5-6 ч.ч. брашно, 3 ч.ч. прясно мляко, 20 г мая за хляб, 2 жълтъка, 2 с.л. краве масло.
Нaчин на приготвяне: Размиваме маята с 1 ч.ч. мляко. Прибавяме разбитите жълтъци, останалото мляко, 1 с.л. разтопено масло и 4 ч.ч. брашно, разбъркваме добре и оставяме сместа на топло да втаса. После прибавяме още 1-2 ч.ч. брашно, така че да получим тесто, малко по-гъсто от палачинковото. Разбиваме много добре и оставяме тестото да втаса повторно. В силно сгорещен тиган разтопяваме останалото масло и сипваме от сместа на тънък пласт като за палачинки. Изпържваме блините от двете страни и ги поднасяме топли.
ОБЯД
Супа от спанак с картофи
Прoдукти: 300-400 г спанак, 2-3 картофа, 2 глави лук, 2-3 с.л. олио, 30 г краве масло, 1 к.ч. кисело мляко, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме спанака на ситно и го задушаваме в олиото. Наливаме 1 ч.ч. гореща посолена вода, прибавяме нарязаните на кубчета картофи и варим на умерен огън. Щом картофите поомекнат, прибавяме нарязания на ивички спанак и разтопеното масло. Сипваме 4 ч.ч. гореща вода и доваряваме супата. При поднасяне във всяка чиния слагаме по 1 с.л. кисело мляко.
Рибена яхния
Прoдукти: 1 кг толстолоб, 1 к.ч. олио, 500 г домати, 1 лимон, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме част от доматите на ситно и ги задушаваме с мазнина и малко вода. Нарязваме рибата на парчета, които пущаме за 5 мин във вряща подсолена вода. След това овалваме рибата в брашно и я прибавяме към задушените домати. Прибавяме и останалите нарязани на дребно домати и кръгчета лимон. Посоляваме, поръсваме със ситно нарязан магданоз и запичаме ястието на фурна.
Кекс с моркови
Прoдукти: 2 ч.ч. настъргани моркови, 3 яйца, 1 ч.ч. захар, 2 ч.ч. счукани орехи, 3/4 ч.ч. краве масло, 1/2 с.л. ром, кората на 1 лимон, 2 ч.л. сода бикарбонат, 2 ч.ч. брашно.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме маслото със захарта до побеляване. Прибавяме един по един жълтъците, рома, настърганата лимонова кора и морковите. Разбъркваме и оставяме сместа да престои 1 час. После сипваме брашното със содата и орехите. Внимателно съединяваме с разбитите на сняг белтъци. Сипваме в намаслена и набрашнена форма и печем в умерено силна фурна.
ВЕЧЕРЯ
Пържено сирене с чушки
Прoдукти: 400 г сирене, 4-5 чушки, 3-4 с.л. олио, 1 с.л брашно, 1 ч.л. червен пипер, магданоз.
Нaчин на приготвяне: Почистваме чушките, нарязваме ги на ситно и ги запържваме в сгорещеното олио. Щом побелеят, прибавяме брашното и разбъркваме. Поръсваме червения пипер, наливаме 1 к.ч. топла вода и готвим, докато сместа се сгъсти. Накрая прибавяме натрошеното сирене и държим ястието на огъня още 5-6 мин, като периодично разбъркваме. Преди поднасяне поръсваме със ситно нарязан магданоз.
Сладка оризова каша
Прoдукти: 1 ч.ч. ориз, 1 к.ч. сметана, 25 г краве масло, 1 с.л. захар, 1 ванилия, сладко, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме ориза, измиваме го и го слагаме в тенджера под налягане, заливаме със сметаната, разредена с 1 ч.ч. вода, прибавяме маслото, захарта, ванилията и щипка сол. Затваряме тенджерата и я слагаме на силен огън. Щом започне да съска, намаляме огъня и варим 10 мин. Поднасяме готовия ориз със сладко от вишни, дюли или сливи.
Неприятният и трудно преодолим навик най-често се проявява с пълна сила между 8 и 11-годишна възраст. Обикновено е израз на вътрешно напрежение, притеснение и стрес. Все пак изход има - макар и трудно...
Скумрия с плънка Продукти за 2 порции: 400 г филе от скумрия, 1 ч.л. черен пипер, 2 твърдо сварени яйца, 1 малка глава лук, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, 1 к.ч. брашно, 1 белтък, 1 к.ч. олио, 1 ...
Кръгли милинки Прoдукти: 500 г брашно, половин пакетче / малко/ мая, 1 с.л. сол, 1 ч.ч. настъргано сирене, 2 яйца, 2 с.л. кисело мляко, олио. Нaчин на приготвяне: От брашното, маята,солта, ...
Шницели от мерлуза Прoдукти: 750 г филе от мерлуза, 1 к.ч. олио, 1 к.ч. бяло вино, 3 с.л. брашно, 1 с.л. краве масло черен пипер, сол . Нaчин на приготвяне: Начукваме филето и оформяме от него...