ЗАКУСКА
Пълнени фини кори
Прoдукти: 8 тънки кори, 100 г моцарела, 1 с.л. нарязан босилек, 100 г кашкавал, 10-15 зелени маслини и черни маслини, 3-4 белени домата, 100 г шунка на резенчета, 2-3 с.л.зехтин.
Нaчин на приготвяне: Смесваме всички продукти, нарязани на ситно. Нарязваме корите на две и мажем със зехтин. Слагаме в центъра част от сместа, навиваме сарми. Нареждаме ги върху фолио в тава и печем 20 мин в силна фурна.
ОБЯД
Чорба от копър
Прoдукти: 2 връзки копър, 1 к.ч. разтопено краве масло, 2 с.л. брашно, 1 к.ч. прясно мляко, 4-6 твърдо сварени яйца, лимонов сок, сол.
Нaчин на приготвяне: В разтопеното масло запържваме брашното. Щом пожълтее, наливаме млякото. Посоляваме на вкус и варим 10 мин на умерен огън като от време на време разбъркваме. След това наливаме 1 л вода, добавяме ситно нарязания копър и варим още 10 мин. Отстраняваме от огъня и подкиселяваме чорбата с лимонов сок. При поднасянето във всяка чиния слагаме по едно твърдо сварено яйце, нарязано на едри парчета.
Бъбреци с гъби
Прoдукти: 4 телешки бъбрека, 300 г гъби, 1 к.ч. олио, 1 к.ч. бяло вино, 2 с.л. брашно, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме бъбреците, разрязваме ги по дължина на две половини, слагаме ги в съд със студена вода и възваряваме. После изхвърляме водата, в която са врели, наливаме чиста топла подсолена вода и доваряваме бъбреците в нея /така премахваме неприятната им миризма/. Нарязваме ги напречно на ивици и ги запържваме в мазнината заедно с отделно сварените гъби, нарязани на дребни парченца. Прибавяме брашното и леко го запържваме. Заливаме бъбреците с виното и варим, докато виното се поизпари. След това разреждаме соса с част от водата, в която са врели бъбреците. Посоляваме, поръсваме с черен пипер и доваряваме около 10 мин на тих огън.
Желирани пастички със смокини и грозде
Прoдукти: 2 кутийки чаени бисквити, 150 г добре узрели смокини, 200 г зърна от грозде, 2 с.л. желатин, 2 ч.ч. плодов сок от грозде, 3-4 с.л. захар, 100 г смелни орехови ядки.
Нaчин на приготвяне: Накисваме желатина в малко студена вода и го оставяме да набъбне. Сипваме в тенджерка 2 ч.ч. бистър плодов сок от грозде и го кипваме заедно с 3-4 с.л. захар. Слагаме желатин и бъркаме до разтварянето му на слабо загрят котлон. Нареждаме в подходяща малка тавичка меки бисквити и намазваме с тънък слой желе. Слагаме върху него нарязани на две обелени смокини и зърна от грозде. Поръсваме със смлени орехови ядки и заливаме с останалото желе. Слагаме десерта да се стегне в хладилника и нарязваме на пастички.
ВЕЧЕРЯ
Гювечета с тиквички
Прoдукти: 1 кг тиквички, 250 г сирене, 4 яйца, 1 кофичка кисело мляко, 2-3 скилидки чесън, копър, магданоз, олио, сол, галета.
Нaчин на приготвяне: Намазваме дъното на гювечетата с мазнина. Измиваме, обелваме и нарязваме тиквичките на колелца. Подреждаме в гювечетата два реда тиквички, които посоляваме на вкус. Поръсваме с натрошено сирене. Разбиваме 3 от яйцата и слагаме от тях във всяко гювече. Поръсваме със ситно нарязани копър, магданоз и чесън. Отгоре нареждаме още два реда тиквички. Заливаме с млякото, в което е разбито другото яйце. Поръсваме с галета. Захлупваме и печем в предварително загрята фурна. Малко преди да извадим гювечетата от фурната, махаме капака, за да може ястието да се зачерви.
Печени круши с мед
Прoдукти: 1 кг круши, 1 ч.ч. мед.
Нaчин на приготвяне: Разрязваме крушите на половинки, почистваме ги от семената и ги нареждаме в тавичка. Наливаме вода около 1 см и печем 15 мин в силна фурна. Изваждаме ги от фурната и ги заливаме с меда, докато са горещи. Изчакваме да изстинат и поднасяме.
Сигурно и вие като повечето хора отглеждате стайни цветя, защото са красиви, радват душата и повишават настроението. Дори да нямате достатъчно време и място вкъщи, струва си да приютите няколко саксии...
Открай време е известно, че зад измамната си красота и аромат някои растения крият силна отрова. Олеандърът, бучинишът, беладоната могат да създадат сериозни здравни проблеми, но само ако бъдат погълн...
Версайската леха се отличава по това, че през нея цветята цъфтят през цялото лято и при това не се нуждаят от отглеждането на разсад. Като правило, версайската леха има кръгла форма и в средата й има ...
Легендите и загадъчните истории за нея са безброй. Преди е красила кралските дворци, днес можем да я отгледаме у дома. Митове и легенди Преди 2500 години китайският мъдрец Конфуций препоръчв...