Още рецепти » 10 юни

 10 юни

ЗАКУСКА

Сандвичи със спаначено пюре

Нaчин на приготвяне: Върху намазани с тънък пласт краве масло филийки хляб намазваме гъсто пюре от спанак. Върху пюрето поръсваме с настъргани твърдо сварени яйца или с кашкавал. Украсяваме с нарязани на кръгчета репички.
Можем да поднесем сандвичите и горещи. В този случай разбъркваме пюрето с 1 сурово яйце, след това намазваме филийките, поръсваме със настърган кашкавал. Преди поднасяне запичаме в умерена фурна до зачервяване.

ОБЯД

Млечна чорба

Продукти за 4 порции: 1 к.ч. ориз, 1 л прясно мляко, 1 ч.ч. натрошено сирене, 1 яйце, 2 с.л. разтопено краве масло или олио, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме ориза в 1-2 ч.ч. подсолена вода. Когато набъбне, наливаме прясното мляко. Кипваме чорбата, отстраняваме от огъня и прибавяме натрошеното сирене. Веднага след това заливаме със застройка от разбитото яйце и разтопеното масло.

Пиле, задушено в тенджера под налягане

Продукти за 4 порции: 1 пиле, 2 връзки корени за супа, 4-5 картофа, 1 с.л. брашно, 1 с.л. чубрица, 2 дафинови листа, магданоз, 60 г краве масло, 1 ч.ч. бяло вино, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме много ситно лука, корените за супа, картофите и магданоза. Сгорящяваме маслото в отворена тенджера под налягане и запържваме в него нарязаното на порции пиле. Прибавяме нарязаните зеленчуци, виното и препеченото и размито с малко вода брашно. Посоляваме, поръсваме с черен пипер и наливаме 1 ч.ч. вода. Затваряме тенджерата и я слагаме на силен огън. Щом започне да съска, намаляме огъня и варим 40 мин.

Ладийки

Прoдукти: 140 г краве масло, 140 г пудра захар, 250 г брашно, 1 жълтък. Зa плънката: 2 белтъка, 1 с.л. гъст мармалад и 1 с.л. пудра захар.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме захарта и маслото на гъста пяна, прибавяме жълтъка и брашното. Полученото тесто разделяме на 8 части, които разстиламе в дълги формички и ги оформяме като ладийки. Печем в умерена фурна, докато леко се зачервят и още горещи ги изваждаме от формите. Оставяме ги да изстинат. Разбиваме белтъците на гъст сняг. Прибавяме захарта и мармалада. Бием още малко и с получената смес запълваме изстиналите ладийки.

ВЕЧЕРЯ

Картофено пюре с колбаси

Продукти за 4 порции:300 г колбаси /или варено месо/, 1 опаковка картофено пюре, половин пакетче краве масло, 2 яйца; зa заливката: 2 яйца, 1 пакетче сирене “Крема”, 3-4 лъжици сметана, по 1 щипка червен пипер и мащерка, сол.
Нaчин на приготвяне: Приготвяме картофеното пюре, според упътването върху опаковката. Прибавяме 2/3 от маслото и яйцата, които предварително сме разбили. Слагаме половината от пюрето в обилно намазан с масло огнеупорен съд, отгоре нареждаме на равномерен пласт ситно нарязаните колбаси и покриваме с останалото картофено пюре. Покриваме с фолио и печем на силна фурна около 15 мин. През това време смесваме яйцата за заливката със сиренето и сметаната и разбиваме добре с миксер, прибавяме червения пипер и мащерката. Заливаме пюрето и запичаме още малко, докато се позачерви.

Ягодово ледено

Прoдукти: 750 г ягоди, 300 г захар, 2 ч.ч. вода, 2 с.л. лимонов сок; зa гарниране: 1 кофичка отцедено кисело мляко, 3-4 с.л. захар.

Нaчин на приготвяне: Пресоваме почистените и измити ягоди през сито и ги разреждаме с водата. Смесваме със захарта, добавяме лимоновия сок, разбиваме сместа и я заледяваме в хладилника. При сервиране гарнираме с отцеденото кисело мляко, разбито със захарта.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Тагетесът – идеалният партньор

За създаването на постоянно цъфтящи лехи се използват многогодишни растения или пък цъфтящи едногодишници. Подобни лехи изискват ежегодно засаждане, но привлекателна при тях е възможността да се създа...

Домашни кетчупи

Балкански кетчуп Прoдукти: 10 кг домати, 1,5 ч.ч. захар, 1 пълна к.ч. сол, 1 непълна к.ч. оцет, 1 с.л. лимонова киселина, 1 с.л. смлян кимион, 1 ч.л. смлян черен пипер, 1 ч.л. чубрица, 1 ч.л. кан...

Хранителните добавки

Всеизвестно е, че здравето и дълголетието ни зависят от качеството на храната, която поглъщаме. За жалост в нея често липсват достатъчно витамини и олигоелементи и това си проличава по състоянието на ...

Тибетска рецепта сваля холестерола

Сред стотиците рецепти за намаляване на холестерола е и известната рецепта на тибетските монаси: Приготвя се настойка от 200 г от най-сочната част на пресен чесън в 200 мл медицински спирт. Наст...

Начало