ЗАКУСКА
Баница-сусамка
Прoдукти: 1 пакет кори, 1/2 кофичка кисело мляко, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 ч.ч. брашно, 3 яйца, 1 ч.ч. сирене, сусам, 1 ч.ч. лимонада, 1 к.ч. олио, 1 бучка краве масло.
Нaчин на приготвяне: Приготвяме плънката, като разбиваме яйцата с киселото мляко, содата, брашното и сиренето. Взимаме по 2 кори, прегъваме ги откъм дългата страна по 4-5 см и отгоре върху прегънатата част слагаме от плънката, поръсваме със сусам и и завиваме на руло, което слагаме в намазнена тава на охлюв. По същия начин навиваме останалите кори. Отгоре можем баницата с масло, поливаме с лимонада и поръсваме обилно със сусам. Оставяме за около 20-30 мин да поеме течността и печем на умерена фурна до зачервяване.
ОБЯД
Супа от телешки джолан по ловджийски
Прoдукти: 500 г телешки джолан, 1 стрък праз, 1 ч.ч. гъби, 2 домата, 2 червени чушки, 3-4 с.л. олио, 1 глава лук, 1 с.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обираме месото от джолана и го нарязваме, а костта срязваме на две части, заливаме със студена вода и слагаме да се вари. Щом водата заври, прибавяме месото и посоляваме. Когато месото омекне, прибавяме нарязания на дребно праз, нарязаните на ивици гъби и ситно нарязаните чушки и домати. След 15 мин приготвяме запръжка от олиото, ситно нарязания лук, брашното и червения пипер. Разреждаме и изсипваме в супата. Готовата супа подправяме със ситно нарязан магданоз и черен пипер.
Пиле в тесто
Прoдукти: 1 пиле с дреболиите, 500-600 г лук, 1 яйце, 1 жълтък, краве масло, брашно, черен пипер, сол, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Запържваме едро нарязания лук. Подправяме с черен пипер и сол. Прибавяме нарязаните на парченца пилешки дреболии. Разбъркваме и пълним пилето с тази смес. Зашиваме отвора. Отделно омесваме тесто от яйцето, 1 ч.ч. вода, 1 щипка сол и брашно, колкото поеме. Тестото разточваме на кора, дебела 1 см, намазваме с масло, сгъваме на четири като плик, пак разточваме, пак намазваме с масло, пак сгъваме и разточваме. Повтаряме това 7 пъти. Последния път разточваме на четвъртито парче с необходимата големина и намазваме с повече масло. Посоляваме пилето отвън, намазваме го с масло и го слагаме в средата на тестото. Събираме краищата на кората върху пилето и прищипваме. Намазваме отвън с жълтък. Слагаме в намаслена тавичка, наливаме 1 к.ч. вода и печем в умерена фурна 1 час и 30 мин. Когато тестото се зачерви, покриваме с хартия, за да не изгори.
Пирог с ябълки
Прoдукти: 2 ч.ч. настъргани ябълки, 2 яйца, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 ч.ч. захар, 1/2 ч.ч. олио, 2 ч.ч. брашно, половин пакетче канела.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата със содата. Прибавяме захарта, олиото, ябълките, канелата и накрая брашното. Разбиваме хубаво и изсипваме в намазнена и поръсена с брашно тавичка. Печем сладкиша на 180°С. Още топъл го нарязваме с чаша на полумесеци.
ВЕЧЕРЯ
Панирани медальончета от свинско филе
Прoдукти: 1 кг свинско филе, 300 г кашкавал, 2 яйца, 2 с.л. брашно, 1/2 ч.ч. олио, 1 лимон, 1 пакетче масло, сол, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Почистваме филето от ципите, нарязваме го на медальончета (по 4 за порция), леко ги посоляваме и овалваме в брашно. Разбиваме яйцата, прибавяме към тях настъргания на едро ренде кашкавал, брашното, смлян черен пипер, малко сол. Ако сместа е много гъста, разреждаме с малко прясно мляко. Потапяме медальончетата в получената смес и пържим в сгорещеното олио. Накрая ги заливаме със сгорещеното масло. Сервираме с варени картофи и резенчета лимон.
Суфле от кестени
Прoдукти: 2 ч.ч. пюре от кестени /сварени, обелени и пресовани кестени/, 1 ч.ч. прясно мляко, 2 с.л. брашно, 4 с.л. кристална захар, 1ч.ч. пудра захар, 6 белтъка
Нaчин на приготвяне: Размиваме брашното с млякото и кристалната захар, прибавяме пюрето от кестени и варим 5 мин на тих огън, като бъркаме непрекъснато. Разбиваме на сняг белтъците с пудрата захар и ги прибавяме към изстиналото пюре, като разбъркваме леко с дървена лъжица. Получената смес изсипваме в подходящ съд и печем на водна баня.
Светът е шарен, светът е изпълнен с багри, които ни съпътстват от незапомнени времена. Цветен живот, розов свят на мечти – частици от хилядите асоциации, свързани с безкрайното разнообразие от тонове ...
От брега на реката високите каменни стени на замъка, кацнали върху 40-метрова отвесна скала, създават впечатлението, че това е сурова военна крепост. Когато обаче прекосите входния тунел, ще се отзове...
Лучена супа Прoдукти: 500 г лук, 4 филии сух хляб, 120 г швейцарско сирене, 2 с.л. брашно, 60 г краве масло, 1,5 л месен бульон, дафинов лист, копър, черен пипер. Нaчин на приготвяне: Нарязва...
Водата, с която е измито месото, е отлично средство за органично подхранване, може да се използва както за стайните растения, така и за градинския разсад. Ако месото е тлъсто, по повърхността на почва...