Още рецепти » 07 юли

 07 юли

ЗАКУСКА

Кифлички

Прoдукти: 250 г брашно, 250 г безсолна извара, 2 пакетчета краве масло, 150 г конфитюр, 1 щипка сол, пудра захар, ванилия.

Нaчин на приготвяне: Пресяваме брашното в плитък съд, прибавяме размекнатото масло, изварата и солта. Омесваме тесто, което разточваме на кора с дебелина 3-4 см. Нарязваме кората на малки квадратчета, поставяме във всяко лъжичка конфитюр, прегъваме и притискаме краищата. Готовите кифлички нареждаме в тава /тавата не се намаслява/ и печем в много силна фурна. Още топли овалваме кифличките в расмесена с ванилията пудра захар.

ОБЯД

Студена доматена супа

Прoдукти: 600 г домати, 2 малки глави лук, 1 к.ч. червено вино, 1 краставичка, 8 маслини, 1 скилидка чесън, 2 с.л. олио, захар, черен пипер, магданоз, червен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Обелваме доматите, нарязваме ги на малки парченца и ги смесваме със ситно нарязания лук. Посоляваме, поръсваме с черен пипер, слагаме щипка захар и наливаме виното и 4 ч.ч. студена вода. Отделно счукваме чесъна, смесваме го с червения пипер и при непрекъснато бъркане капка по капка прибавяме олиото. Изсипваме чесновата смес в супата и прибавяме обелената и нарязаната на кубчета краставичка и накълцаните маслини. Разбъркваме супата и я оставяме да се изстуди в хладилник. Преди да поднесем, поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Риба с бяло вино

Прoдукти: 1 кг риба, 1 ч.ч. бяло вино, 1 с.л. олио, 40 г краве масло, лимонов сок, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Посоляваме рибата отвътре и отвън и поръсваме с лимонов сок и черен пипер. Оставяме да престои 1 час и я слагаме в тавичка, в която сме наляли олиото. Върху рибата слагаме част от маслото, нарязано на парченца. Наливаме 1 ч.ч. топла вода и печем 10 мин в силна, а след това в умерена фурна. След 15 мин наливаме виното и допичаме рибата, като периодично я обливаме със соса от тавата. Накрая намазваме рибата с останалото разтопено масло и поръсваме с лимонов сок.

Пълнени праскови

Прoдукти: 4 големи праскови, 200 г стрити бисквити, 2 с. л. пудра захар, половин лимон, 250 г сметана.

Нaчин на приготвяне: Разрязваме прасковите на половинки и отстраняваме костилките. Приготвяме тесто от стритите бисквити, захарта и лимоновия сок, като прибавяме и част от разбитата сметана. С така получения крем пълним прасковите, гарнираме с останалата сметана и оставяме в хладилника, за да се стегнат.

ВЕЧЕРЯ

Кашкавалени топчета

Прoдукти: 400 г кашкавал, 2 яйца, 3-4 с.л. брашно, 1 к.ч. олио.

Нaчин на приготвяне: Избираме твърд кашкавал и го настъргваме на ситно ренде. Прибавяме брашното и разбитите яйца и омесваме гъсто тесто /ако е необходимо, добавяме още брашно/. От тестото оформяме топчета, колкото орех, които изпържваме в силно загрятата мазнина.

Сладолед от теменужки

Прoдукти: 1 л прясно мляко, 1 ванилия, 6 жълтъка, 150 г пудра захар, 100 г цветове от теменужки.

Нaчин на приготвяне: Затопляме млякото заедно с ванилията като внимаваме да не заври. Разбиваме жълтъците, прибавяме захарта и малко от топлото мляко. Разбъркваме и прибавяме сместа към останалото мляко. Варим на слаб огън, като непрекъснато бъркаме. Когато кремът започне да се сгъстява, отстраняваме от огъня, прибавяме теменужените цветове и го оставяме да изстине като от време на време го разбъркваме. След като изстине, прецеждаме и го оставяме в хладилник да замръзне.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Как да сготвим акула

Акула в белтъчена паста Прoдукти: 4 котлета от акула, 1-2 скилидки чесън, 3 белтъка, 2-3 с.л. брашно, сокът от 1 лимон, черен пипер, сол, олио за пържене. Нaчин на приготвяне: Разбиваме белтъци...

Аристократичният блясък на Будапеща

Следите на този изумителен град се губят в дълбоката древност, но съвременният му блясък очарова туристи от целия свят. Неслучайно много обекти в града са включени от ЮНЕСКО в списъка на световното ку...

Познавате ли тези формировки?

Многогодишните части на главината - стъблото, рамената и кордоните, както и тяхната височина и пространствено разположение определят формировката (формата) на резитбата. В зависимост от височината на ...

Вкусни гозби с пресни картофи

Задушени пресни картофи Прoдукти: 500 г пресни картофи, 60 г краве масло, копър, сол. Нaчин на приготвяне: Остъргваме картофите и ги нарязваме на парчета. (По желание можем да ги оставим цели.)...

Начало