Още рецепти » 01 октомври

 01 октомври

ЗАКУСКА

Масленица

Прoдукти: 1 кг брашно, 500 мл вода, 1 ч.л. сол, 1 к.ч. олио, 300 г краве масло; зa плънката: 300 г сирене, 3 яйца.

Нaчин на приготвяне: Омесваме тесто от брашното, водата и солта. Накъсваме го на топки с големината на орех. Намазваме топките с олиото, нареждаме ги в тава и ги оставяме да престоят половин час. После ги разточваме на малки питки. Слепваме питките по четири, като мажем помежду им с разтопеното масло. Разточваме всяка четворка на голяма кора, която нарязваме на еднакви парчета. /Оставяме една кора цяла./ В намаслена тавичка нареждаме отрязаните парчета по три-четири едно върху друго, като мажем помежду им с разтопеното масло и ръсим с плънка от натрошеното сирене, смесено с разбитите яйца. Покриваме парчетата с отделената цяла кора и поръсваме отгоре останалото разтопено масло и малко вода. Печем масленицата в силна фурна.

ОБЯД

Мешана чорба

Прoдукти: 800 г говеждо месо, 300 г пушени гърди, 60 г краве масло, 1 морков, 1 глава лук, 200 г фиде, 1 стрък праз, листа от целина, магданоз, мащерка, джоджен, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото и зеленчуците. В отворена тенджера под налягане разтопяваме на слаб огън маслото и леко запържваме в него месото. Наливаме 2,5 л вода, прибавяме нарязаните на кубчета пушени гърди, зеленчуците и сол на вкус, възвираме на огъня и обираме пяната. Затваряме тенджерата и слагаме на силен огън. Щом започне да съска, намаляме огъня и варим ястието 40 мин. След това прибавяме към готовата супа фидето, което предварително сме сварили в подсолена вода и поръсваме със ситно нарязани листа от целина, магданоз и джоджен.

Лястовичи гнезда

Продукти за 5 порции: 1 кг телешка кайма, 1 глава лук, 6 яйца, 2 филийки сух бял хляб, черен пипер, сол; зa соса: 2 с.л. брашно, 3 с.л. олио, 3-4 домата, 6-7 зърна черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Накисваме хляба, след което го отцеждаме добре и го смесваме с каймата. Прибавяме ситно нарязаните лук и магданоз, 1 яйце, черен пипер и сол. Омесваме добре сместа и я разделяме на 10 части, които оформяме като топки. Във всяка топка правим вдлъбнатина и слагаме по половин твърдо сварено яйце, обърнато със срязаната част надолу. Отделно попарваме доматите във вряла вода и след това ги претриваме. Запържваме брашното за соса в мазнината и прибавяме към запръжката доматите, черен пипер и сол. Нареждаме приготвените гнезда в намаслена тавичка, поръсваме със ситно нарязан магданоз и заливаме със соса. Захлупваме тавичката и печем в умерена фурна.

Сладкиш „Ден и нощ”

Прoдукти: 4 яйца, 300 г захар, 10 с.л. разтопено краве масло, 300 мл прясно мляко, 3 ч.ч. брашно, 1 каф.л. бакпулвер, 1 с.л нескафе, 4 с.л. кокосови стърготини, 4 с.л. ром.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата със захарта до побеляване. Прибавяме млякото и разтопеното брашно и разбъркваме. Сипваме брашното с бакпулвера и отново разбъркваме много добре. Разделяме сместа на две. Към едната част прибавяме половината ром и кафето, разтворено в 1 с.л. вода, а към другата - останалия ром и кокосовите стърготини. В намаслена правоъгълна тава изсипваме първо бялата, а след това черната смес. Печем сладкиша 1 час в умерено загрята фурна. Изчакваме да изстине и го нарязваме на правоъгълни парчета.

ВЕЧЕРЯ

Котлети по виенски

Продукти за 4 порции: 600 г кайма смес, 4 сварени картофа, 4 яйца, 2 ябълки, 1 с. л. масло, брашно, галета, мазнина за пържене, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Омесваме каймата със сварените и пасирани картофи, 2 жълтъка, черен пипер и сол на вкус. Разделяме я на 8 питки. Върху четири от тях слагаме по половин ябълка и покриваме отгоре с останалите четири, леко притискаме краищата и оформяме котлети. Потапяме последователно в брашно, разбитите белтъци и галета и пържим до светлокафяво. При поднасянето върху всеки котлет поставяме по парченце масло. Гарнираме с картофено пюре или задушени зеленчуци.

Мус с текила

Прoдукти: 400 мл подсладена сметана, 4 лимона, 8 желирани бонбона, 4 листчета желатин, 50 мл текила, 3 жълтъка, 4 пурички с лимонов крем, 4 с.л. захар за жълтъците, 2 кивита, оцветена в зелено кристална захар

Нaчин на приготвяне: Измиваме и подсушаваме лимоните. Изцеждаме сока и настъргваме малко от кората. Оставяме желатина да омеква в студена вода, докато набъбне. В метална купа на водна баня разбиваме жълтъците и захарта, докато се получи стегната смес. Прибавяме готовия желатин и разбъркваме. Дръпваме съда от огъня и прибавяме лимоновия сок и текилата. Не спираме бъркането, почти до изстиването на сместа. В отделен съд обработваме сметаната и по малко я прибавяме към желатиновата смес, като разбиваме с миксер. Накрая прибавяме нарязаните на ситно бонбони и разпределяме в големи чаши. Оставяме за 3-4 часа в хладилника. Сервираме с оваляните в зелена захар колелца от лимон и резенчета от киви. Украсяваме с пуричките.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Паркът Сан Суси - уединение с природата

Всеки велик владетел оставя след себе си следа. Това не винаги са териториални завоевания и разрушения. Може да бъде и строителство и в това отношение парковото строителство не прави изключение. Вп...

Главоболието

По данни на Световната здравна организация от него страдат около 85% от населението на земята. Всъщност главоболието е само симптом, а причините то да ни измъчва безмилостно са какви ли не. КОЙ Е...

Сентръл парк – сърцето на Ню Йорк

Това лято жителите на Ню Йорк имаха весел празник. Една от най-големите забележителности на града, прочутият Сентръл парк, навърши 150 години. Вярно е, че годишнината се отчита от приемането на идеята...

Вкусни гозби с лапад

Лапад с ориз Прoдукти: 3-4 връзки лапад, 1 к.ч. ориз, 3 глави лук, 1 връзка магданоз, 1 връзка джоджен, 1 к.ч. олио, 1 ч.л. червен пипер, сол. Нaчин на приготвяне: Нарязваме изчистения и измит...

Начало