ЗАКУСКА
Коледна погача с мая
Прoдукти: 1/2 ч.ч. масло, 1/2 ч.ч. захар, 1 щипка сол, 4 яйца, 1/2 ч.ч прясно мляко, 25 г. мая, 3 1/2 ч.ч. брашно, сокът от 1 лимон, жълтък и мляко за намазване
Нaчин на приготвяне: Разбъркваме маслото със захарта , прибавяме 1 цяло яйце и 3 жълтъка. Разтваряме маята в хладкото мляко. Прибавяме я в маслената смес заедно с 2 ч.ч. брашно и солта. Леко замесваме. Сипваме останалото брашно и лимоновия сок и измесваме тестото. Покриваме го и го оставяме на топло да втасва 2 часа. Отново премесваме тестото, слагаме го в голяма кръгла тава и го оставяме повторно да втасва, така че да удвои обема си. Намазваме погачата с яйчен жълтък, разбит в малко прясно мляко. Печем в предварително загрята на 180°С фурна около 40 мин.
ОБЯД
Празнична чорба от смесени меса
Прoдукти: 200 г говеждо месо с кости, 150 г свинско месо, 150 г овнешко месо, 150 г шарена сланина, 1-2 ловджийски наденици, 150 г грах, няколко розички карфиол, 3 моркова, 2 парченца целина, 2 глави лук, 1 скилидка чесън, 2-3 домата, 1 дафинов лист, 3 зърна бахар, 6 зърна черен пипер, 2-3 с.л. настърган кашкавал, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Заливаме със студена вода нарязаните на дребно месо и сланина и кипваме. Прибавяме граха и подправките. Когато месото поомекне, слагаме ситно нарязаните моркови, лук, домати карфиол и целина. След като зеленчуците омекнат, прибавяме нарязаната на колелца наденица. Посоляваме чорбата, подкиселяваме я на вкус и варим още 10 мин. Преди поднасяме отделяме месото от костите и поръсваме с настърган кашкавал и ситно нарязан магданоз.
Коледно прасенце
Прoдукти: 6-7 килограмово пърлено прасенце, вътрешностите на прасенцето, 5 глави лук, 1 ч.ч. ориз, 1 ч.ч. нарязани консервирани или пресни гъби, 4 сухи чушки, лют или сладък червен пипер по избор, 125 г краве масло, 3 с.л. мащерка, черен пипер, сол на вкус.
Нaчин на приготвяне: Изчистеното и отцедено от водата прасенце осоляваме отвсякъде и натриваме с червен и черен пипер отвътре и отвън и намазваме с масло. Сваряваме вътрешностите в леко подсолена вода и ги нарязваме ситно. Задушаваме в половината масло ситно нарязания лук, посоляваме и прибавяме ориза, който след като се позапържи заливаме с 1 ч.ч. от бульона и варим. Прибавяме вътрешностите на прасенцето, гъбите, сухите чушки, нарязани на ивици, посоляваме, поръсваме с червен и черен пипер, добавяме и мащерката. Объркваме хубаво плънката и с нея пълним прасенцето. Зашиваме го със здрав конец и го слагаме в тава върху решетка от клонки, почистени и остъргани. Наливаме вода в тавата до покриване на дъното й и завиваме плътно с фолио. Печем 5-6 часа при умерена температура. След 3-4 ч проверяваме дали е необходимо да се долее още вода. След като се изпече, махаме фолиото и допичаме прасенцето до златист цвят. Украсяваме го с лимон и магданозени стръкчета.
Коледно пънче
Прoдукти: 4 яйца, 1 пакетче краве масло, 100 г захар, 1/2ч.л. лимонов сок, 50 г краве масло за намазване на фолиото; зa крема: 6 жълтъка, 250 г пудра захар, 2 пакетчета краве масло, 1 с.л. ситно смляно кафе, 4-5 капки ромова есенция; зa украса: гъбки от целувчено или маслено тесто.
Нaчин на приготвяне: Разтопяваме маслото и го оставяме да изстине. Отделяме жълтъците от белтъците и ги разбиваме в дълбок съд заедно със захарта, докато побелеят и удвоят обема си. Разбиваме белтъците заедно с лимоновия сок на гъст сняг. Смесваме разбитите жълтъци с разтопеното масло и брашното, разбъркваме и внимателно съединяваме с белтъчния сняг. Вземаме тавичка с размери 35х35 см, облепваме я с алуминиево фолио и я намазваме с маслото. Разстиламе отгоре тестото на равномерен пласт с дебелина 1,5 см. Печем десетина минути в слабо загрята фурна, докато блатът се засуши добре. Изваждаме от фурната и с помощта на фолиото веднага навиваме на руло. Оставяме го да изстине. През това време разбиваме жълтъците за крема заедно с пудрата захар, докато получим пухкава смес. Прибавяме размекнатото масло, кафето и есенцията. Бъркаме, докато получим гладка смес. Развиваме блата и го намазваме с крем. Навиваме отново блата на руло, отрязваме от двата края парчета със ширина 2 см и ги слагаме върху рулото, за да наподобяват клони. Намазваме цялата повърхност на пънчето с останалия крем и набраздяваме по дължина с помощта на вилица. Украсяваме с гъбките от целувчено тесто.
ВЕЧЕРЯ
Печена пълнена пуйка със зеле
Прoдукти: 1 пуйка с дреболиите, 1 кисела зелка, 5-6 глави лук, 1 пакетче краве масло, 1 ч.ч. ориз, 50 г стафиди, 100 г сланина, 1 к.ч. олио, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме дреболиите и ги нарязваме. Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в разтопеното олио. Прибавяме дреболиите и също ги задушаваме. Сипваме ориза и продължаваме да задушаваме. Накрая сипваме 1 ч.ч. топла вода, прибавяме стафидите, поръсваме с черен пипер и сол и задушаваме още 10 мин. Пълним пуйката с топлата смес и зашиваме отвора. Застиламе дъното на тавата с лозови пръчки /или ленти от сланина/ и слагаме пуйката отгоре. Наливаме 2 пръста топла вода. Върху пуйката слагаме тънки, дълги ленти сланина, които завързваме, за да не паднат, и я обвиваме с цели листа от зелката. Печем в силно загрята фурна, като периодично обръщаме пуйката и я обливаме със соса от тавата. Отделно нарязваме останалото зеле и го задушаваме в олиото. Щом пуйката започне да се позачервява, разстиламе зелето отстрани и продължаваме печенето, докато и месото и зелето омекнат.
Баница с късмети
Прoдукти: 1 кг брашно, 1 яйце, 1 с.л. олио, 1 ч.ч. хладка вода, 2 с.л. оцет, 1/2 ч.л. сол, 125 г краве масло; зa плънката: 4 яйца, 1/2 ч.ч. брашно, 300 г сирене, 1/2 ч.л. сода, 1/4 ч.л. сол
Нaчин на приготвяне: В дълбок съд слагаме всички продукти за тестото без маслото. В продължение на 15-20 мин месим еластично тесто, до появяването на мехурчета. Намазваме с олио и го оставяме да престои 30 мин, след което го разделяме на 3 части, а всяка от тях още на три. Точим парчетата на кори с големината на десертна чиния, всяка намазваме с разтопено масло и ги слагаме по три една върху друга. Не мажем най-горната кора. Така приготвените три купчинки оставяме в хладилника да стегне маслото. След като оставим последната купчинка, вадим първата и я разточваме на кора с големината на дъното на тавата, в която ще печем. Оставяме я да изпръхне 10 мин. и размазваме по нея плънка. Навиваме на руло и я подреждаме в тавата, която сме намаслили. Така постъпваме и с останалите парчета, като преди да ги навием, слагаме увитите в целофан листчета с късмети, както и дряновото клонче. Печем до зачервяване в предварително загрята умерена фурна. Изключваме фурната, напръскваме баницата с вода, след десетина минути я изваждаме и я увиваме с чиста кърпа, за да поомекне.
Традиционната кухня е душата на всеки дом. В нея не само готвим и се храним, но и често приемаме гости, говорим по телефона, гледаме телевизия, и всъщност през по-голямата част от деня сме тук. Затова...
Алоето (Aloe) от семейство Лилиеви (Liliaceae) е родом от тропическите области на Африка, остров Мада-гаскар и Арабския полуостров. Родът е представен от повече от 350 вида многогодишни сукуленти с ра...
Той ни спохожда на всеки 28 дни и е най-постоянното, най-естествено явление в живота на жената. Въпреки това месечният цикъл е свързан с доста неверни представи, загнездили се кой знае защо в съзнание...
Украсете градината си с едно от най-декоративните увивни растения - глицинията. Тя е високо ценена както поради обилния продължителен цъфтеж, така и заради свежата тъмно зелена листна маса. Измежду ли...