Още рецепти » 12 април

 12 април

ЗАКУСКА

Мекици с прясно мляко

Прoдукти: 500 г брашно, 1 яйце, 20 г мая, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 к.ч. захар, 1/2ч.л. сол, 1 ч.ч. мазнина за пържене.

Нaчин на приготвяне: Размиваме маята на каша в малко хладка вода заедно с 1 щипка захар и 2-3 с.л. брашно. Оставяме я да втаса и след това от втасалата мая, разбитите яйца, млякото със захарта и пресятото със солта брашно омесваме меко тесто. Оставяме тестото на топло да втаса. После с навлажнени ръце късаме топчета от втасалото тесто, разтегляме ги на мекици и ги изпържваме в силно загрятата мазнина. Поднасяме готовите мекици топли, като по желание ги поръсваме с пудра захар.

ОБЯД

Телешка шкембе чорба

Продукти за 4 порции: 250 г телешко шкембе, 1 глава лук, 1 глава чесън, 2-3 с.л. оцет, 2 яйца, кората от половин лимон, 1 ч.л. червен пипер, 2 дафинови листа, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Слагаме шкембето в херметическа тенджера с дафиновите листа, ситно нарязания магданоз, цялата обелена глава лук и кората от лимона. Наливаме 2 л вода и варим около 3 часа на бавен огън. Когато се свари добре, изваждаме шкембето, нарязваме го на дребно, а в прецедения бульон разбъркваме счукания чесън и 2-3 с.л. оцет. Пускаме нарязаното шкембе и оставяме малко да поври. Отстраняваме от огъня, застройваме с разбитите яйца и поръсваме с червен пипер.

Мусака с кускус

Продукти за 4 порции: 300 г кускус, 750 г кайма /смес/, 1 глава лук, 3-4 яйца, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 ч.л. брашно, 1 пакетче краве масло /разтопено/, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме кускуса в подсолена вода, отцеждаме го и го заливаме с 3 с.л. разтопено и сгорещено масло. Отделно в 3 с.л. разтопено масло запържваме нарязания на ситно лук, а след това и каймата. Поръсваме с черен пипер и ситно нарязан магданоз и посоляваме на вкус. В намаслена тавичка слагаме половината от кускуса, отгоре разстиламе каймата и покриваме с останалия кускус. Разбиваме яйцата с прясното мляко, добавяме брашното, разбъркваме добре и заливаме мусаката. Поръсваме с останалото разтопено краве масло и печем двадесетина минути в силна фурна.

Арменско реване

Прoдукти: 1 кофичка и половина кисело мляко, 3 яйца, 2 ч.ч. захар, 3 к.ч. мазнина (масло, олио или маргарин по избор), 2 равни ч.л. сода бикарбонат, 1 пакетче канела, 4 1/2 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. смлени орехови ядки.

Нaчин на приготвяне: Киселото мляко и захарта разбиваме добре и към тях прибавяме последователно содата, яйцата, мазнината, канелата, орехите и брашното. Печем в намаслена тавичка в умерена фурна (180°С).

ВЕЧЕРЯ

Китайски кюфтенца

Продукти за 4 порции: 600 г свинска кайма от плешка, сол, черен пипер, 1 ч.л. полусухо шери, 1 ч.л. сусамово олио, 1/2 ч.л. джинджифил, 2 ч.л. ситно нарязан пресен лук, 1 яйце, 2 с.л. царевично брашно, 1 с.л. топла вода, олио за пържене.

Нaчин на приготвяне: Измесваме пухкава смес от каймата, яйцето, лука, сусамовото олио, шерито, царевичното брашно, подправките и водата. С мокри ръце оформяме малки кюфтенца, които овалваме в брашно. Сгорещяваме олиото и пържим в него кюфтенцата до поруменяване. Отцеждаме ги от мазнината и ги сервираме веднага със салата от китайско зеле и задушен ориз.

Плодова салата с целувки

Прoдукти: 3 големи ябълки, 3 целувки, 1 кг студено кисело мляко, 2 с.л. сладко от ароматен плод, 2 с.л. стафиди, 1 мандарина, нарязана на парченца, или 1/2 портокал.

Нaчин на приготвяне: Обелваме, почистваме и нарязваме ябълките на дребни парченца. В широки чаши редим пласт ябълки, размесени с парченца мандарина, пласт кисело мляко, натрошени целувки, стафиди. Последният пласт е от мляко. Гарнираме със сладко.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Облагородяване на декоративни растения

Облагородяването на дървесните и храстовите видове е вегетативен начин за размножаване. Той намира широко приложение в практиката. Успехът на операцията зависи до голяма степен от родството на компоне...

ВЕЛИКДЕНСКИ КОЗУНАЦИ

Козунак венче с боядисани яйца Прoдукти: 500 г бяло брашно, кубче прясна мая, 220 г прясно мляко, 100 г захар, 1 ч. ч. бели стафиди, 3-4 с. л. ром, настърганата кора на 1 лимон, 1/2 ч. ч. обелени и ...

Има цветя и за четирите балкона

Цъфтящата градина пред прозореца е отдушник за градските жители. Ако сте добре запознати с това какви видове и сортове са подходящи именно за вашия дом, то тогава ще бъдете много улеснени. През цяло...

Витражите - отживелица или модерен дизайн

Витражите - красота от древността или модерен дизайн Кой може да си позволи витражни стъкла в дома си? ВИП класата, истинските ценители с добър доход или обикновените хора, които имат и вкуса, и ...

Начало