Още рецепти » 19 юни

 19 юни

ЗАКУСКА

Бухти-кравайчета

Прoдукти: 4 яйца, 1 ч.ч. пудра захар, 1 ч.ч. кисело мляко, 2 с.л. прясно мляко, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 щипка сол, брашно, колкото поеме, кора от лимон, 1 ванилия, пудра захар, олио за пържене.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата с пудрата захар, прибавяме киселото и прясното мляко, настърганата лимонена кора, ванилията и брашното. Замесваме меко тесто и го оставяме да престои 25-30 минути. Разточваме тестото на дебела кора и с водна чаша режем кръгчета. В средата на големите кръгчета режем малки (с капачка от безалкохолно питие). Така получените кравайчета пържим в сгорещено олио. Поръсваме ги с ванилова пудра захар. От това тесто излизат около 50-60 кравайчета.

ОБЯД

Супа от пилешки дреболии

Продукти за 4-5 порции: 500 г пилешки дреболии, 60 г краве масло, 1 морков, 2 домата, 1 глава лук, 1/2 с.л. брашно, 1 к.ч. натрошено фиде или ориз, 1 к.ч. кисело мляко, лимонов сок или оцет, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме на дребно пилешките дреболии /без дробчетата/. Заливаме с вода, прибавяме ситно нарязания лук, посоляваме и варим на тих огън, докато почти омекнат. Прибаваме фидето, дробчетата и обелените и ситно нарязани домати. Малко по-късно прибавяме мазнината, която сме оцветили, като сме задушили в нея дребно нарязания морков, а след това сме я прецедили. Варим още 5-6 мин, отстраняваме от огъня и застройваме с варена застройка от яйцето, киселото мляко и брашното. Подправяме готовата супа с лимонов сок и черен пипер.

Телешки джолан със зелен боб

Продукти за 4-5 порции: 1 телешки джолан, 2-3 с.л. краве масло, 4-5 глави лук, 2 ч.ч. нарязан зелен боб, 1 ч.л. червен пипер, 1 ч.л. стрита чубрица, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме джолана в подсолена вода, изваждаме го от бульона и го обезкостяваме. Нарязваме месото на малки хапки. Прибавяме маслото към мазнината от бульона и задушаваме ситно нарязания лук. Прибавяме месото и нарязания боб. Наливаме 500 мл от бульона, посоляваме на вкус и поръсваме червения пипер и стритата чубрица. Захлупваме и задушаваме на тих огън, докато бобът омекне и ястието остане на мазнина.

Грис със стафиди

Прoдукти: 1 л прясно мляко, 125 г грис, 125 г пудра захар, 3 яйца, 60 г масло, 100 г стафиди, 1 ванилия, 1 щипка сол, 1 с. л. карамелизирана захар.

Нaчин на приготвяне: Кипваме подсладеното мляко на огъняи го оставяме да ври 5 минути. Внимателно изсипваме в него гриса, прибавяме стафидите и варим на тих огън, като непрекъснато бъркаме с дървена лъжица. Когато сместа се сгъсти, сваляме от котлона. Прибавяме маслото, като отделяме малко за намазване на тавата, и бъркаме, докато се разтопи. Пускаме един по един жълтъците, след това внимателно съединяваме с белтъците, разбити на сняг с 1 щипка сол. Изсипваме сместа в намаслена тавичка и печем на водна баня до зачервяване. Изваждаме изстиналия десерт от тавичката и го заливаме с карамелизираната захар.

ВЕЧЕРЯ

Спагети с гъби и грах

Продукти за 4 порции: 400 г спагети, 200 г гъби, 150 г грах, 30 г краве масло, 1 с.л. зехтин, 1 глава лук, 100 г бекон, 4 с.л. настърган пармезан, вода, лимонов сок, сол.

Нaчин на приготвяне: Изпържваме в маслото и зехтина ситно нарязания лук, нарязания на тънки парченца бекон и граха. Наливаме 1 к.ч. топла вода и задушаваме 10 мин под похлупак. Прибавяме ситно нарязаните гъби, 1 ч.л. лимонов сок и сол на вкус. Задушаваме още 5 мин. Сваряваме спагетите в подсолена вода, отцеждаме и ги разпределяме в чиниите за сервиране. Заливаме с гъбената смес и поръсваме с настърган кашкавал.

Млечно-плодово желе

Прoдукти: 4 кофички кисело мляко, 2 ч.ч. пудра захар, 2 лимона, 6 ч.л. желатин, 300 г праскови, 300 г кайсии, 200 мл прясно мляко, 1 пакетче сметана на прах

Нaчин на приготвяне: Разбиваме киселото мляко със захарта и сока от лимоните. Прибавяме желатина предварително накиснат, набъбнал и след това разтопен на водна баня. Нарязваме обелените праскови и кайсии на малки кубчета и ги пибавяме към млякото. Объркваме всичко добре, разсипваме сместа в малки купички предварително изплакнати със студена вода и слагаме в хладилник да се желира. Преди да сервираме обръщаме десерта в чинийки, украсяваме с парченца от праскова и кайсия и с розички от предварително разбитата с прясното мляко сметана.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Роди се дете! Какво да правим?

Японският инженер и бизнесмен Масару Ибука, един от основателите на известната в цял свят корпорация „Сони”, е бил още и педагог - самоучител, чиито идеи и досега са актуални. В своята книга „След три...

Палма де Майорка - другото име на рая

Прекрасният град Палма де Майорка има население от около 333 хил души. Столицата е заобиколена от едноименен плаж, който е с дължина около 30 км. Плайа да Палма е най-известният плаж в града и винаги ...

Вкусни целувки

Лешникови целувки Прoдукти: 4 белтъка, 1 ч.ч. пудра захар, 150 г лешници, 1 ванилия. Нaчин на приготвяне: Бием белтъците със захарта на водна баня. Към получената гъста смес прибавяме счуканит...

Гозби с леща

Леща по манастирски Прoдукти: 1 ч.ч. леща, 1 стрък праз, 2 моркова, 1 малка глава целина, 1 червен домат, 1 глава чесън, 2-3 с.л. олио, суха чубрица, магданоз, оцет, сол. Нaчин на приготвяне: ...

Начало