ЗАКУСКА
Печени филии с пушено сирене
Прoдукти: 1 франзела, 200 г пушено сирене, 50 г краве масло.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме хлебчето на филии, които намазваме с тънък пласт масло. Отгоре нареждаме парченца пушено сирене с дебелината на филията. Слагаме ги в тавичка и запичаме в предварително загрята фурна.
ОБЯД
Чорба от мерлуза
Прoдукти: 500 г мерлуза, 1 морков, 1 парче целина, 1 глава лук, 2-3 картофа, 2-3 домата, 2 с.л. брашно, 1 к.ч. олио, 1 дафинов лист, 2 жълтъка, 8-10 зърна черен пипер, смлян черен пипер, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Посоляваме рибата и я оставяме да престои 1-2 часа на студено.Заливаме нарязаните на едро целина и морков с 6-7 ч.ч. студена вода, прибавяме дафиновия лист, зърната черен пипер и сол на вкус и варим, докато корените омекнат. Отделно нарязваме лука на едро и го запържваме в олиото. Сипваме брашното и също го запържваме. Когато стане златисто, прибавяме обелените и настъргани домати. Сипваме запръжката при сварените корени, възваряваме и прецеждаме бульона. Пускаме в него нарязаната на хапки риба и нарязаните на кубчета картофи. Варим още 15-20 мин, докато омекнат картофите. Застройваме чорбата с разбитите жълтъци. Преди поднасяне подправяме с лимонов сок и поръсваме с черен пипер и ситно нарязан магданоз.
Плов
Прoдукти: 1 кг шилешко месо, 2 ч.ч. ориз, 2-3 моркова, 2 глави лук, 1 с.л. доматено пюре, 1 к.ч. олио, 1 ч.л. едро счукан черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на ситно почистения лук и морковите и ги задушаваме в олиото. Прибавяме ориза и продължаваме да задушаваме. В отделен съд варим в подсолена вода до омекване нарязаното на дребни парчета месо. Прибавяме задушения ориз, доливаме гореща вода, ако е нужно, поръсваме с черния пипер и добавяме доматеното пюре, размито в малко вода. Захлупваме плътно с капака и оставяме ястието да къкри на тих огън.
Воден кекс
Прoдукти: 6 яйца, 2 ч.ч. захар, 2 и 1/2 ч.ч. брашно, 1 к.ч. олио, 1 к.ч. вода, 1 пакетче бакпулвер, 2 с.л. какао, настърганата кора от 1 лимон, пудра захар за поръсване.
Нaчин на приготвяне: Пресяваме брашното заедно с бакпулвера и настърганата лимонена кора. Разбиваме белтъците с половината от захарта. Прибавяме 1 ч.ч. от пресятото брашно. Разбиваме жълтъците с останалата захар до побеляване. Постепенно на тънка струйка сипваме олиото и водата. Накрая прибавяме и останалото брашно. В намаслена и набрашнена форма за кекс изсипваме половината от жълтъчената смес и поръсваме с какао. Отгоре разстиламе разбитите белтъци и отново поръсваме с какао. Покриваме с останалата жълтъчена смес и изпичаме в умерено загрята фурна. Поръсваме изстиналия кекс с пудра захар.
ВЕЧЕРЯ
Забулени яйца върху задушени гъби
Прoдукти: 10 яйца, 300 г гъби, 1 пакетче краве масло, 2 ч.ч. вода, 1 ч.л. червен пипер, 1 с.л. оцет, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме гъбите на филийки и ги задушаваме до омекване в 2/3 от мазнината, към която постепенно прибавяме 1 к.ч. гореща вода. Поръсваме със сол и черен пипер на вкус и ги разпределяме в чиниите за сервиране. В съд с вряща и подкиселена с оцета вода чукваме от ниско яйцата, захлупваме и варим, докато белтъка забули жълтъка. Изваждаме и ги разпределяме върху гъбите /по 2 в порция/. Заливаме яйцата с останалото растопено масло, което сме оцветили с червения пипер.
Плодова салата с целувки
Прoдукти: 3 големи ябълки, 3 целувки, 1 кг студено кисело мляко, 2 с.л. сладко от ароматен плод, 2 с.л. стафиди, 1 мандарина, нарязана на парченца, или 1/2 портокал.
Нaчин на приготвяне: Обелваме, почистваме и нарязваме ябълките на дребни парченца. В широки чаши редим пласт ябълки, размесени с парченца мандарина, пласт кисело мляко, натрошени целувки, стафиди. Последният пласт е от мляко. Гарнираме със сладко.
Асортиментът от мебели за най-малките потребители е богат и позволява без усилия да се снабдите с нужните ви предмети, които са комфортни, безопасни, екологични. На родния пазар има десетки производит...
Почистваме от загнилите места различни сортове ябълки и ги настъргваме на едро ренде или ги нарязваме много ситно. Заливаме ги с вряла вода, така че да ги покрие и оставяме да ферментират няколко дни....
Няма човек, който след три часа работа пред екрана на компютъра да не е усетил парене в зачервените си очи. За щастие явлението не е неизбежно. Сядайте както трябва Разстоянието между очите ...
Пикантни скариди Прoдукти: 400 г скариди, 30 г краве масло, 1 с.л. олио, 2-3 скилидки чесън, 2 люти чушки, 1 с.л. лимонов сок, сол. Нaчин на приготвяне: Нарязваме чесъна на ситно, а лютите чушл...