ЗАКУСКА
Топли сандвичи с пилешко месо
Продукти за 5 порции: 10 филийки хляб, 200 г сварено или пушено пиле, 100 г кашкавал, 2 с.л. майонеза, 50 г краве масло.
Нaчин на приготвяне: Намазваме филийките с маслото и разстиламе отгоре смес от наситненото пилешко месо, настъргания кашкавал и майонезата. Запичаме в силна фурна и поднасяме веднага.
ОБЯД
Клин чорба
Продукти за 4-5 порции: 1 стрък праз, 2 глави лук, 1 к.ч. краве масло, 1 ч.л. червен пипер, 2 с.л. ориз, 150 г сухо сирене, 1 с.л. брашно, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 яйце, суха чубрица, сол.
Нaчин на приготвяне: Загряваме мазнината и задушаваме в нея ситно нарязаните праз и лук. Прибавяме ориза, поръсваме червения пипер и наливаме 4-5 ч.ч. гореща вода. Посоляваме на вкус и варим на умерен огън, докато оризът омекне. Прибавяме натрошеното сирене, което сме оваляли в брашното и поръсваме с натрошената чубрица. Варим още 5-6 мин и сипваме застройка от яйцето, разбито с киселото мляко
Агнешко паприкаш
Продукти за 4 порции: 750 г агнешко месо, 2 глави лук, 1 морков, 500 г чушки, 5 домата, 1 к.ч. мазнина, магданоз, 1 ч.л. червен пипер, сол
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на парчета и го задушаваме в олиото. Посоляваме и прибавяме ситно наразаните лук и морков. Запържваме и поръсваме с червен пипер. Наливаме гореща вода, така че да се покрие месото и оставяме да ври. След като месото се посвари прибавяме обелените и нарязаните на едро домати и чушки. Доваряваме ястието на умерен огън, докато сосът остане на мазнина. Поднасяме със ситно нарязан магданоз.
Реване с грис и брашно
Прoдукти: 7 яйца, 3 с.л. брашно, 6 с.л. грис, 2 ч.ч. захар.
Нaчин на приготвяне: Разбъркваме поотделно жълтъците и белтъците. Слагаме белтъците върху жълтъците и внимателно разбъркваме отдолу нагоре. След това постепенно сипваме лъжица по лъжица гриса и брашното, като през цялото време леко разбъркваме. Намасляваме тавичка, покриваме я с бяла хартия, която да покрива дъното и стените на тавичката, и изсипваме сместа върху хартията. Слагаме тавичката в предварително загрята силна фурна. След няколко минути намаляме огъня и допичаме в умерена фурна. Оставяме реването да изстине, натупчваме го с вилица и го заливаме с горещ сироп, който сме приготвили от захарта и 2 ч.ч. вода.
ВЕЧЕРЯ
Панирани коремчета от акула
Прoдукти: 500 г коремчета от акула, 2-3 яйца, 2-3 с.л. брашно, черен пипер, сол, олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Почистваме коремчетата от кожата, натриваме ги с черен пипер и сол и ги нарязваме на тънки ивички. Разбиваме жълтъците, като постепенно прибавяме брашното и бирата. Накрая съединяваме с разбитите на сняг белтъци. Потапяме коремчетата в така приготвената панировка и ги изпържваме в сгорещената мазнина.
Ябълков сюрприз
Прoдукти: 1 кг ябълки, 150 г мед, 200 г орехови ядки, 150 мл компот по желание, 70 г захар, 100 г лимони, 25 г краве масло.
Нaчин на приготвяне: Почистваме ябълките, нарязваме ги на четвъртинки и ги подреждаме в тавичка. Разбиваме меда с малко от захарта и изливаме сместа върху ябълките. Запичаме на умерена фурна. В отделен съд карамелизираме останалата захар с маслото. Към нея прибавяме сока от компота и сока от лимоните. Разбъркваме добре и оставяме да поври. Добавяме натрошените ядки и разбъркваме внимателно. Заливаме изпечените ябълкови парчета с топлия сироп и сервираме.
Въпреки че повечето от децата се раждат с напълно здрави тазобедрени стави, по различни причини – на първо място неправилно повиване, тези стави биват изкълчвани. Когато човек стане на 35-40 години и ...
Леща яхния Прoдукти: 500 г леща, 2 глави лук, 1 морков, 1 резен целина, 1 глава чесън, 1 с.л. чубрица, черен пипер, сол на вкус; за запръжката: 4-5 с.л. олио, 2 домата или 1 с.л. доматено пюре, 1...
Разположено в полите на Алпите Женевското езеро си е завоювало славата на едно от най-красивите езера в Европа. По брега му са накацали живописни градове и романтични курорти, въплатили в себе си цяло...
Казват, че идеята за създаването на гардеробите с плъзгащи врати принадлежи на самия Наполеон Бонапарт. Когато той се уморил да се бори с безпорядъка в разхвърляните офицерски квартири, заповядал всич...