Още рецепти » 31 януари

 31 януари

ЗАКУСКА

Мекици със сирене

Прoдукти: 400 г брашно, 1 яйце, 100 г сирене, 15 г мая за хляб, 1/2к.ч. хладка вода, 100 г кисело мляко, 1/2ч.л. сол, 1 ч.ч. мазнина за пържене, пудра захар за поръсване.

Нaчин на приготвяне: Размиваме маята с водата и малко брашно и я оставяме да втаса. Прибавяме разбитите с киселото мляко яйца и останалото брашно. Омесваме гладко тесто и прибавяме към него ситно натрошеното сирене. Омесваме леко и разточваме кора с дебелина 1,5 см. С помоща на широка водна чаша изрязваме от тестото мекици и ги изпържваме в сгорещената мазнина. Поднасяме ги топли, поръсени с пудра захар.

ОБЯД

Чорба с кисело мляко

Продукти за 4-5 порции: 5 картофа, 4 моркова, половин глава целина, 2-3 домата, 1 ч.ч. кисело мляко, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме целината, морковите и картофите на кубчета. Сипваме всичко в подходящ съд, заливаме с 5 ч.ч вода и варим на умерен огън. Когато зеленчуците омекнат, прибавяме обелените и настъргани на едро ренде домати. Варим още 10 мин и отстраняваме от огъня. Сипваме киселото мляко, посоляваме на вкус и разбъркваме. Поднасяме чорбата, поръсена със ситно нарязан магданоз.

Задушено пиле с гъби

Продукти за 4 порции: 1 пиле, 1 к.ч. олио, 1 глава лук, 200 г гъби, 1 с.л. брашно, черен пипер, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме пилето на порции, които запържваме от всички страни в сгорещената мазнина. Изваждаме месото и в същата мазнина запържваме последователно ситно нарязания лук и гъбите, нарязани на малки парченца. Прибавяме препеченото брашно, размито в малко вода, връщаме пилешките порции, наливаме 1 ч.ч. топла вода и подправяме с 10-12 зърна черен пипер и сол на вкус. Захлупваме и задушаваме на тих огън, докато ястието остане на мазнина. Накрая поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Юфка с орехи

Прoдукти: 500 г юфка, 100 г счукани орехови ядки, 1 ч.л. канела, 2 к.ч. пудра захар, 50 г масло, 1 с.л. олио, щипка сол

Нaчин на приготвяне: Възвираме 2 л подсолена вода и сваряваме в нея юфката. Щом уври, прибавяме олиото. Прехвърляме я в гевгир, а после в затоплен съд. Слагаме маслото, канелата, захарта и ядките, разбъркваме добре и веднага сервираме.

ВЕЧЕРЯ

Дробчета с топено сирене и сметана

Продукти за 4-5 порции: 1 кг пилешки дробчета, 1 кофичка заквасена сметана, 1 опаковка топено сирене с гъби, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Изчистваме и измиваме дробчетата. Слагаме ги в тенджера от огнеупорно стъкло и ги покриваме със сметаната. Отгоре нареждаме топеното сирене. Посоляваме и поръсваме с черен пипер. Не слагаме вода и мазнина. Захлупваме и печем 1 час в слаба фурна. Разбъркваме само веднъж, колкото да се смесят продуктите.

Толумбички

Прoдукти: 300 г брашно, 50 г масло (или олио), 250 мл вода, 5 яйца, 2 ч. л. захар, 2 щипки сол, 200 мл олио за пържене; зa сиропа: 300 г захар, 300 мл вода, сокът от 1/2 лимон или 1 ванилия.

Нaчин на приготвяне: Водата заедно с маслото, захарта и солта загряваме до кипене. Прибавяме брашното, като разбъркваме непрекъснато с дървена лъжица, докато се превърне в гладко тесто. Тестото изсипваме в тавичка и оставяме да изстине, като от време на време разбъркваме, за да не хване кора. Изсти-налото тесто слагаме в купа и към него при непрекъснато разбиване прибавяме едно по едно яйцата. От приготвеното тесто шприцоваме с назъбен шприц толумбички, които пържим до зачервяване в сгорещеното олио. След като изстинат, ги заливаме с приготвения от посочените продукти сироп.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Сиена – бляскавата перла на Тоскана

Сиена е най-съвършенният средновековен град в Италия. В сърцето му се намира Пиаца дел Кампо – най-невероятният, изграден във формата на раковина и прочут с конните надбягвания – палио, които се прове...

Лош дъх от устата - има ли спасение?

Трябва да бъде открита причината, защото неприятната миризма често подсказва за здравословен проблем. В 90% от случаите стоматологът може да помогне. Лошият дъх, или т.нар. холитоза, може да се п...

Грижим се за детската коса!

Детската коса е значително по-слаба от тази на възрастните, а кожата на главата - по-чувствителна. От една страна, не са нужни особени познания при грижата за тях - достатъчно е да се мият, решат и от...

Божествената красота на Вигна Каракала

Вигна (Vigna) е род многогодишни вечнозелени растения от сем. Бобови (Fabaceae (Leguminosae), представен от около 100 вида растения. Най-популярно сред тях е Вигна Каракала (Vigna caracalla). Произхож...

Начало