ЗАКУСКА
Еклери със солена плънка
Прoдукти: 300 мл вода, половин пакетче краве масло, 10 с.л. брашно, 3 яйца; зa плънката: 1 пакетче крема сирене (или около 100 г безсолно сирене), 1-2 с.л. изцедено кисело мляко, 1-2 стрити варени жълтъка, 25 г смлени ядки по избор, чесън и подправки според вкуса; зa глазурата: бита сметана или белтък на сняг.
Нaчин на приготвяне: Кипваме водата и мазнината, след което добавяме предварително пресятото брашно. Варим при непрекъснато бъркане 4-5 минути, докато тестото започне да се отделя от съда. След като изстине, прибавяме едно по едно яйцата и разбъркваме на гладка смес. Готовото тесто шприцоваме върху намазнена хартия в тавичка. Печем първоначално в силна фурна, след това - в слаба до готовност. Оставяме еклерите да се охладят, след това ги разрязваме на половинки и пълним със смес от разбитото сирене с подправките, цеденото мляко, жълтъците и ядките. Подреждаме в поднос и правим глазура от разбитата сметана или сняг от белтък.
ОБЯД
Селска кремсупа
Продукти за 4 порции: 2 ч.ч.сметана, 1 ч.ч. пресен грах, 2 картофа, 1/3 малък патладжан, 1/2 глава целина, 1 домат, 1 чушка, 1 връзка магданоз, 1-2 скилидки чесън, 1 ч.л. риган, 1 стрък копър, 1 листо мента, 1 голяма бучка краве масло, подправки на вкус
Нaчин на приготвяне: Нарязваме зеленчуците и ги варим на тих огън в подсолена вода, към която сме прибавили половината от маслото. Когато омекнат прибавяме претрития домат, но без семки, наситнените зелении, подправките и сметаната. Опитваме на вкус, пускаме още малко масло за аромат, похлупваме и доваряваме супата. Пасираме до гладка смес и сервираме.
Лапад на фурна
Продукти за 4 порции: 1 кг лапад, 200 г сирене, 1 пакетче краве масло, половин буркан стелиризирани домати, 1 ч.л. червен пипер, джоджен, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Задушаваме нарязания лапад в половината масло, леко посоляваме. В тавичка нареждаме лапада, натрошеното сирене и доматите. Поръсваме със ситно нарязани магданоз и джоджен и заливаме с останалото разтопено масло. Печем ястието в силна фурна.
Суфле от кайсии
Прoдукти: 400 г кайсии, 4 яйца, 5 с.л. кристална захар, 2 ч.л. настъргана лимонова кора, 500 г извара, 6 с.л. пудра захар, 2 с.л. смлени бадеми, 1-2 ванилии.
Нaчин на приготвяне: Обелваме кайсиите и ги нарязваме на малки парченца. Разбиваме жълтъците с кристалната захар до побеляване. Добавяме ванилиите и лимоновата кора. При непрекъснато бъркане сипваме лъжица по лъжица претритата извара. Разбъркваме добре и оставяме крема в хладилника. Разбиваме белтъците с пудра захар, докато получим гъст сняг. Внимателно смесваме с кайсиите и крема. Изсипваме сместа в намаслена форма, поръсваме с бадемите и печем 30 мин в предварително загрята умерена фурна.
ВЕЧЕРЯ
Доматени кюфтенца
Прoдукти: 2 кг зрели домати, 1 кг брашно, 2 глави лук, джоджен, черен пипер, захар, сол, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Попарваме доматите, обелваме ги, нарязваме ги на ситно и леко ги изстискваме. В дълбок съд смесваме ситно нарязания лук, доматите, брашното, ситно нарязан джоджен, захар, сол и черен пипер. Разбъркваме добре, за да получим еднородна маса. Сгорещяваме мазнината в тиган, вземаме с лъжица от приготвената смес, оформяме кюфтенца и ги изпържваме от двете страни.
Захаросана диня
Прoдукти: 4 резена диня, 3 белтъка, 1ч.ч. смес от пудра захар и кокосови стърготини.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме ледено студената диня, държана върху решетка в горните отделения на хладилника на кубченца. Разбиваме белтъците на сняг (но не и на пяна) заедно с пудрата захар и стърготините. Потапяме едно по едно парченцата диня в получената смес, набодени на дълга игла или шишче, за да не се цапаме и пак ги поставяме върху решетка. Прибираме в хладилника /камерата/ и сервираме с подходящ алкохол или оставяме да се изсушат в слаба фурна, оваляни в кристална захар.
Люцерн е една от най-предпочитаните туристически дестинации в Швейцария. Разположен на брега на живописното Фирвалдщетско езеро (Езеро на четирите кантона), заобиколен от всички страни от Алпите, град...
Всяка бременна жена мечтае за прекрасния живот след появата на малкото същество, без да мисли за проблемите, които неизбежно съпътстват отглеждането му. Най-често срещаният сред тях е умората - физ...
Тънки, нежни клони, срамежливо сведени към земята. Те не се опитват да достигнат слънцето, а смирено му се покланят. Играта на вятъра в тях е приказно красива. Дърветата с плачеща форма са най-романти...
Пилешки дробчета по ловджийски Прoдукти: 900 г дробчета, 150 г брашно, 1 ч.л. черен пипер, 6 с.л. олио, 25 г краве масло, 12 по-големи гъби, 100 г кромид лук, 1-2 счукани скилидки чесън, 2 с.л. ...