ЗАКУСКА
Баница с ориз
Прoдукти: 1 пакет готови кори, 1 ч.ч. ориз, 1-2 с.л. олио, 1 ч.ч. захар, половин пакетче краве масло.
Нaчин на приготвяне: Измиваме ориза, подсушаваме го и го изпържваме в сгорещеното олио до прозрачност. Отделно приготвяме сироп от захарта и 2 ч.ч. вода. Заливаме запържения ориз с половината от сиропа и го варим, докато омекне. Нареждаме половината от корите в намаслена тавичка, като между тях ръсим с разтопено масло. Разстиламе ориза и покриваме с останалите кори. Нарязваме баницата на ромбове или правоъгълници и заливаме разрезите с останалото разтопено масло. Печем в умерено загрята фурна, докато порозовее. Оставяме готовата баница да престои 24 часа, след което я заливаме с останалия сироп и поднасяме.
ОБЯД
Супа от телешки бъбреци
Продукти за 4-6 порции: 3-4 телешки бъбрека, 1 връзка пресен лук, 1 с.л. брашно, 2 моркова, 1-2 листа целина, 2 жълтъка, 1 с.л. оцет, джоджен, черен пипер, сол, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме бъбреците на кубчета и ги изпържваме в сгорещената мазнина заедно със ситно нарязания лук. След като се запържат прибавяме брашното, разбъркваме и заливаме с 4-5 ч.ч. гореща подсолена вода. Прибавяме морковите и целината и варим на тих огън до омекване на продуктите. Готовата супа отстраняваме от огъня, изваждаме морковите и целината и поръсваме със ситно нарязан джоджен. Застройваме с жълтъците, разбити с оцета.
Стомна кебап
Продукти за 5 порции: 1 кг агнешко месо от плешката или гърдите, 100 г краве масло, 500 г пресен лук, 250 г червени домати, 1 с.л. брашно, магданоз, балканска чубрица, пресен джоджен, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме месото от ципите, нарязваме го на парченца и го слагаме в пръстен съд /най-добре стомна/. Прибавяме нарязания пресен лук, магданоза, чубрицата, джоджена, маслото, черен пипер и сол, червените домати, нарязани на дребно. Накрая прибавяме размитото с малко вода брашно, хубаво разбъркваме и заливаме с топла вода. Запушваме устата на стомната. Заравяме стомната в жарава и задушаваме около 2 часа.
Торта “Мока”
Продукти за блата: 8 яйца, 200 г захар, 150 г брашно, 2 с.л. кафе, 4 с.л. какао; зa крема: 2 пакетчета краве масло, 250 г захар, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 белтък, 1 с.л. кафе, 1 ванилия; за украсата: 100 г шоколад, 1 к.ч. прясно мляко, 30 г краве масло
Нaчин на приготвяне: Разбиваме белтъка за крема заедно с млякото и захарта. Варим 10 мин, отстраняваме от огъня и бъркаме непрекъснато, докато сместа изстине. След това прибавяме капка по капка разтопеното масло. Накрая слагаме кафето и ароматизираме крема с ванилията. Отделно разбиваме жълтъците за блата със 100 г захар. Сгъстяваме на слаб огън сместа, като непрекъснато бъркаме. Отстраняваме от огъня и продължаваме да бъркаме. Постепенно прибавяме кафето, какаото, смляните орехови ядки и брашното. Накрая сипваме и белтъците, които сме разбили с останалата захар. Разбъркваме леко, изсипваме в намаслена и набрашнена форма и печем в умерено силна фурна. Разрязваме готовия блат хоризонтално на три части, след което ги слепваме с крема. Намазваме с крем тортата отгоре и отстрани. Разтопяваме шоколада за украсата в млякото. Прибавяме маслото и разбиваме. С прав шприц изтегляме линии по повърхността на тортата, така че да получим решетка. Отново с помощта на шприц украсяваме всяко квадратче с фигури по желание.
ВЕЧЕРЯ
Крокети с плънка от кайма
Продукти за 4 порции: 1 кг картофи, 1 ч.ч. брашно, 5 яйца, 1 к.ч. галета, 50 г сирене или кашкавал, 1 глава лук, 200-300 г кайма /телешка или смес/, магданоз, кимион, черен пипер, сол, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Измиваме картофите и ги варим в подсолена вода. Обелваме сварените картофи и ги намачкваме или настъргваме на ситно ренде. Прибавяме половината от галетата и от брашното, 3 цели яйца и 2 жълтъка, настърганото на ситно ренде сирене, ситно нарязания магданоз, черен пипер и сол на вкус. Омесваме сместа и разточваме върху намаслената маса кора с дебелина 1 см, а от кората изрязваме квадрати, широки около 10 см. Отделно нарязваме лука на ситно, задушаваме го в малко мазнина, а след това го омесваме с каймата, към която сме добавили малко кимион и сол. С помощта на нож отделяме внимателно квадратите от масата и поставяме в средата на всеки квадрат слагаме част от приготвената плънка. Оформяме кюфтета, които потапяме в двата леко разбити жълтъка, а след това в смес от останалото брашно и галета, и пържим в сгорещената мазнина.
Пияни плодове
Прoдукти: 400 г диня, 2 портокала, 1 лимон, 5 кайсии, 1 киви, 1 бутилка червено вино, 1 к.ч. черешов ликьор, 100-150 г захар, 100 мл вода.
Нaчин на приготвяне: В тенджера кипваме захарта с водата,нарязания на парченца лимон и единия портокал. Разбъркваме, за да се разтвори захарта. Оставяме 4-5 минути да ври, пресипваме в голям съд ,а след като изстине, добавяме виното и алкохола. Почистваме останалите плодове, пускаме ги в течната смес и всичко разпределяме в чаши, които оставяме на хладно за около 2 часа.
В строящите се сега жилища в лоджиите има специални места за засаждането на различни балконски цветя. Първата ви работа е да запълните нишата с дренаж, който представлява 1/3 от обема. Там ще се стича...
Сурова царска туршия Прoдукти: 5 кг камби, 2 кг моркови, 2 кг карфиол, 1 глава от целина с листата, 2 л оцет, 1,5 ч.ч. захар, 1 непълна ч.ч. олио, 1 ч.л. черен пипер, 2 дафинови листа, 3-4 зърна...
Съвременните строителни технологии не стоят на едно място. Жестоката пазарна конкуренция кара производителите да измислят все по-иновационни методи и материали. Сред бързоразвиващите се технологии е п...
Едно от най-високо ценените украсени растения безспорно е бугенвилеята. Този красив храст впечатлява с цветовете си или по-точно с обагрените във виолетово или пурпурно прицветници. Всъщност истински...