Още рецепти » 11 септември

 11 септември

ЗАКУСКА

Орехови панделки

Прoдукти: 1 пакет готово бутер тесто, 100 г орехови ядки, 2 с.л. галета, 1 ванилия, 2 белтъка, 1 жълтък, пудра захар за поръсване.

Нaчин на приготвяне: Разстиламе тестото върху масата и го разрязваме на квадрати със страна 10-11 см. Смесваме белтъците със захарта и леко ги загряваме. Прибавяме смлените орехи, галетата и ванилията. Разпределяме плънката върху квадратите като слагаме по малко в два срещуположни края на всеки от квадратите. После разрязваме квадратите по другия диагонал почти до средата. После загръщаме плънката с тестото, така че да получим по две триъгълничета от всеки квадрат. Усукваме ги на панделка, нареждаме ги в тавичка и ги намазваме с жълтъка, който сме разбили с малко вода. Печем около 20 мин при температура 200°С.

ОБЯД

Супа от калмари

Прoдукти: 500 г калмари, 7-8 ч.ч. рибен бульон, 5 картофа, 1 корен магданоз, 1 глава лук, 40 г краве масло, 1 дафинов лист, 2 с.л. доматено пюре, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Почистваме калмарите и ги бланшираме 2-3 мин в кипяща вода. След това ги отцеждаме и нарязваме на ивички. Нарязваме лука на кубчета и го запържваме в сгорещената мазнина заедно с доматеното пюре. Възвираме бульона на огъня, слагаме картофите, нарязани на кубчета и варим на умерен котлон. След 10 мин сипваме запръжката и прибавяме ситно нарязания магданозен корен. Към края на варенето слагаме калмарите и дафиновия лист. Подправяме с черен пипер и сол и варим още 5-6 мин. Поръсваме готовата супа с наситнен магданоз.

Мусака с пилешко и гъби

Прoдукти: 2 глави кромид лук, 1 кг картофи, 500 г гъби, 1-2 моркова, 2-3 сварени яйца, 2-3 домата, 500 г сварено пилешко месо, 1 с.л. чубрица,сол и черен пипер на вкус. За заливката: 5-6 с.л. брашно, 4 яйца, 2 ч.ч. прясно мляко, олио.

Нaчин на приготвяне: Измитите и обелени картофи нарязваме на малки кубчета. Измиваме гъбите и ги нарязваме на парчета. Изпържваме наситнения лук и морковите в загрято олио и към тях добавяме картофите и гъбите. Разбъркваме добре и пресипваме в тавичка. Добавяме нарязаните на ситно домати, накълцаното пилешко месо и нарязаните на парчета сварени яйца. Подправяме със сол, черен пипер и чубрица. Наливаме гореща вода и печем в умерена фурна. Към края на печенето приготвяме заливката: В малко олио запържваме брашното и разреждаме с прясното мляко. Махаме от котлона и постепенно добавяме разбитите яйца. Заливаме мусаката и допичаме във фурната до готовност.

Пандишпан с мляко

Прoдукти: 10 яйца, 300 г пудра захар, 200 г брашно, кората на 1 лимон; за заливката: 1 л прясно мляко, 6 с.л. захар, 2 ванилии.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме жълтъците със захарта в продължение на 30 мин. Прибавяме по малко от брашното и настърганата лимонова кора. Разбъркваме много добре. Леко смесваме с разбитите на гъст сняг белтъци и изсипваме сместа в намаслена и поръсена с брашно тавичка. Печем първо в силна, а след това в умерена фурна. Нарязваме изстиналия пандишпан на ромбоиди и го заливаме с горещото мляко, в което сме разтворили захарта и ванилията.

ВЕЧЕРЯ

Паниран черен дроб

Прoдукти: 400-500 г телешки или свински черен дроб, 2 глави лук, 30 г /1 бучка/ краве масло, брашно, галета, черен пипер, горчица, сол, мазнина за пържене, 1 лимон, картофено пюре.

Нaчин на приготвяне: Почистваме дроба от ципи и кръвоносни съдове, нарязваме го на филии, посоляваме го и го оставяме да престои десетина минути, за да поеме солта. След това овалваме филийките дроб в смес от брашното и галетата и ги изпържваме от двете страни в много силно загрята мазнина. Нареждаме изпържения дроб в затоплена чиния и върху всяка филийка слагаме по парченце от маслото. Изсипваме в мазнината, в която сме пържили дроба, ситно нарязания лук и го пържим до слатисто оцветяване. Отстраняваме съда от огъня и прибавяме към лука горчица, сол и черен пипер на вкус. Разбъркваме и разпределяме лука върху изпържените филийки дроб.

Боровинки с ориз

Прoдукти: 500 г боровинки, 250 г варен ориз, 20 г желатин, 2 с.л. ром или коняк, 750 мл сок от боровинки.

Нaчин на приготвяне: Слагаме желатина в рома, докато бухне. Кипваме сока, добавяме в него желатина, сварения ориз и плодовете. Изсипваме във форма, която предварително сме намазали с олио. Изстудяваме. Сервираме към сок или прясно мляко.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Проверете кълняемостта на семената си

Голяма част от зеленчуковите култури се размножават чрез семена, затова осигуряването на чист посевен материал е от голямо значение. Количеството му се определя от времето на беритбата и от начините н...

Физалисът заслужава повече внимание

Малцина са хората у нас, които познават вкуса му, а още по-малко са любителите, които го отглеждат. Но който го е вкусил, не може да не е оценил високо вкусовите му достойнства, а който веднъж го е о...

Как се гледа палма в стая

Във връзка с южния произход на палмите техните изисквания към факторите на околната среда са високи и съществува пряка зависимост между тях. Така например при повишаване количеството на светлината, ес...

Как да се отървем от шиповете?

Предлагаме ви 9 рецепти, изпитани многократно в народната медицина и доказали своя благотворен ефект: • В подходящ съд се слагат две пресни кокоши яйца и се заливат с ябълков оцет, колкото да ги ...

Начало