ЗАКУСКА
Родопска баница с готови кори
Прoдукти: 1 пакет фини кори, 1 к.ч. ориз, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.л. сода бикарбонат, 4 яйца, 200 г сирене, 1 пакетче краве масло.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме ориза. Смесваме в голяма купа всички продукти без маслото. В намаслена тавичка нареждаме корите: ред кори, плънка, масло, докато свършат продуктите. Нарязваме баницата слагаме масло и печем около 30 минути в предварително загрята на 200ºС фурна.
ОБЯД
Супа топчета от мерлуза
Продукти за 4 порции: 250 г филе от мерлуза, 1 морков, 1 малък корен пащърнак, 1 парче целина, 2 с.л. ориз, 2 с.л. оризово брашно, 1 к.ч. доматен сок, четвърт пакетче краве масло, 1 яйце, 1 к.ч. прясно мляко, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Настъргваме целината моркова и пащърнака и ги задушаваме в маслото. Наливаме 4 ч.ч. гореща подсолена вода и кипваме. Отделно накълцваме на ситно рибено филе и го смесваме с белтъка и 1 с.л. ориз. Оформяме от сместа малки топчета, овалваме ги в оризовото брашно и ги пущаме в кипящата супа. Прибавяме останалия ориз и доматения сок и доваряваме супата. Застройваме с жълтъка, който сме разбили с млякото. Преди да поднесем поръсваме с черен пипер.
Прясна риба на фурна
Продукти за 4 порции: 1 кг прясна дребна речна риба, 6 глави лук, 1 ч.л. червен пипер, 1 дафинов лист, 6-7 зърна черен пипер, 1 к.ч. олио, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме и посоляваме рибата. Нарязваме лука на едро и го задушаваме в олиото и 2-3 с.л.вода. Добавяме червения пипер, зърната черен пипер и дафиновия лист. Изсипваме сместа в тавичка и нареждаме отгоре рибките. Печем в умерена фурна.
Шоколадов салам „Арусяг”
Прoдукти: 150 г краве масло, 150 г пудра захар, 2 яйца, 1 с.л. какао, 300 г бишкоти, малко нарязани орехи
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата и към тях прибавяме захарта и маслото. След това прибавяме какаото, нарязаните орехи и бишкотите, които предварително сме надробили. Разстиламе сместа върху пергаментова хартия и навиваме на руло. Оставяме да престои една нощ. След отстраняване на хартията овалваме рулото в настърган шоколад. Режем напряко на колелца. Съхраняваме в хладилник.
ВЕЧЕРЯ
Калмари с гъби
Продукти за 4 порции: 1 кг калмари, 1 1/2 к.ч. олио, 100 г стерилизирани гъби, 8-10 маслини /без костилки/, 2 домата, 2-3 скилидки чесън, 1 глава лук, 1 ч.л. соев сос, 1 с.л. галета, риган, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме калмарите. Оставяме 6 или 8 цели, а останалите прекарваме през месомелачка. Нарязваме на ситно лука, маслините и гъбите и ги смесваме със смлените калмари. Прибавяме соевия сос, галетата и 4-5 с.л. олио. Разбъркваме и пълним калмарите с тази смес. Отделно в останалото олио запържваме ситно нарязания чесън. Прибавяме доматите, нарязани на филийки, и пържим още 1-2 мин. Слагаме калмарите, посоляваме и задушаваме 20 мин. Накрая поръсваме с черен пипер и стрит риган и готвим още 4-5 мин. Разпределяме калмарите в чиниите за сервиране и ги поливаме със соса от готвенето.
Баварски крем с плодов нектар
Прoдукти: 1 бутилка плодов нектар по избор, 1 ч.ч. кристална захар, 1 с.л. ром, 2 с.л. желатин, 1 ч.ч. сметана, 2 с.л. пудра захар; За гарниране: 1 ч.ч. сметана, 2 с.л. захар.
Нaчин на приготвяне: Кристалната захар заливаме с 1 ч.ч. гореща вода и бъркаме докато се разтопи. Прибавяме предварително накиснатия в студена вода желатин и разбъркваме. Ароматизираме с рома, прибавяме нектара, а след това и разбитата с пудра захар сметана. Приготвения крем изсипваме в намазана форма и оставяме в хладилника да се желира. След това изсипваме готовия крем в подходящ съд и гарнираме с разбитата с пудра захар сметана. За украса можем да използваме съответстващи на нектара плодове от сладко.
Наричани още подпрозоречни плочи или подпрозоречни дъски, вътрешните прозоречни первази са важен детайл в интериора като цяло и в частност - в прозоречните системи. Предпочитано място за домашните ни...
Ако сте начинаещ цветар, но разполагате с голям брой растения най-добре да им направите картотека. Това има смисъл, тъй като в нея ще съхранявате информация за всяко едно растение, което притежавате, ...
Пица “Маргарита” Прoдукти: 500 г готово тесто, 360 г домати, 2 скилидки чесън, 12 листенца пресен босилек, 180 г сирене “Моцарела”, 120 мл зехтин, захар, черен пипер, сол Нaчин на приготвян...
Мекици с мая Прoдукти: 400 г брашно, 250 мл вода, 20 г мая за хляб, 1 ч.л. сол, 1 с.л. захар,1 1/2ч.ч. олио. Нaчин на приготвяне: Стриваме маята заедно със захарта и разреждаме с малко затоплен...