ЗАКУСКА
Сандвичи с млечен пастет
Прoдукти: 2 кофички кисело мляко, 1 ч.ч. ситно натрошено сирене, 1 малка глава лук, 1 ч.л. ситно нарязан магданоз, 3 скилидки чесън, чубрица, сол.
Нaчин на приготвяне: Сипваме киселото мляко в платнена торбичка /или в торбичка от многослойна марля/ и го оставяме да се изцежда една нощ. Разтопяваме сиренето на водна баня заедно с маслото. След това при непрекъснато бъркане прибавяме изцеденото кисело мляко. Като продължаваме да бъркаме, прибавяме също така ситно нарязания магданоз, стритата чубрица, счукания чесън и сол на вкус. Поднасяме пастета, намазан върху сандвичи.
ОБЯД
Вегетарианска супа с топчета
Продукти за 4 порции: 1 връзка корени за супа, 1 картоф, 1 с.л. ориз, 1 с.л. грис, 1 с.л. галета /или брашно/, 30 г краве масло, 3-4 с.л. кисело мляко, 2 яйца, 5 ч.ч. зеленчукова отвара, лимонов сок, черен пипер, магданоз, ким, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на дребно корените за супа и картофа. Заливаме ги със зеленчуковата отвара и ги кипваме. Прибавяме ориза и ким и сол на вкус. Варим на умерен огън, докато омекнат. Прецеждаме без да ги претриваме и ги оставяме да изстинат. Прибавяме гриса и 1 яйце. Омесваме сместа и ако е много мека, прибавяме галета. От сместа оформяме топчета, които овалваме в брашното и сваряваме в част от бульона /държим ги в бульона до сервирането/. Застройваме останалия бульон с второто яйце, разбито с киселото мляко, посоляваме, подправяме с маслото и поръсваме със ситно нарязан магданоз. Разпределяме топчетата по чиниите за сервиране и заливаме с бульона. Преди поднасяне подправяме с черен пипер и лимонов сок.
Вкусна гозба от патладжани
Продукти за 6 порции: 1 кг телешко месо, 5-6 патладжана, 1 глава лук, 2 моркова, 2 зелени чушки, 1 глава чесън, 6 домата, 1 магданоз, черен пипер, сол
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на малки парченца, измиваме го и го задушаваме в подсолена вода, докато започне да се къса. Обелваме патладжаните и ги нарязваме на кубчета. Осоляваме ги и ги запържваме до зачервяване. Отново задушаваме месото, заедно с нарязаните на ситно лук, моркови и чушки. Накрая прибавяме патладжаните, нарязания на филийки чесън и настърганите домати. Подправяме на вкус с черен пипер, магданоз и сол и възваряваме на огъня.
Заскрежени върхове
Прoдукти: 2 ч.ч. натрошени счукани бисквити, 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. смлени орехови ядки, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 пакетче краве масло, 1 с.л. суха смес за капучино, шоколад, кокосови стърготини
Нaчин на приготвяне: Объркваме млякото с разтворената суха смес от капучино, мекото масло, орехите и бисквитите. От получената смес оформяме скалички, които поливаме с разтопения шоколад, а когато изстинат достатъчно, топваме връхчетата им в бял шоколад. Наръсваме с кокосови стърготини, имитирайки сняг. Съхраняваме на студено място.
ВЕЧЕРЯ
Макарони на тиган
Продукти за 4 порции: 250 г макарони, сол, 2 моркова, 1 главичка лук или 2 стръка пресен лук, 100 г пушен бут или бекон, 1 с.л. зехтин или олио, 250 мл месен бульон, 2 ч.л. доматено пюре, 125 г кашкавал, черен пипер, няколко стръкчета босилек, сол
Нaчин на приготвяне: Сваряваме макароните, отцеждаме ги и ги обливаме със студена вода. Колбаса нарязваме на кубчета, а почистените лук и морков – на ситно. Загряваме мазнината на умерен котлон и пържим зеленчуците 2-3 мин като бъркаме. Прибавяме колбаса и пържим още 3-4 мин. Наливаме бульона и доматеното пюре, размито в много малко вода, поръсваме със сол и черен пипер, захлупваме и задушаваме 5 мин. Нарязваме кашкавала на малки кубчета, а босилека – на ситно. Изсипваме макароните в тигана, поръсваме с част от босилека и разпределяме отгоре кашкавала. Захлупваме и готвим още 2-3 мин, докато кашкавалът се разтопи. Поръсваме с останалия босилек и поднасяме веднага.
Желе от вишни
Прoдукти: 1 кг вишни, 550 г захар, 50 г желатин, 1 ч.ч. бяло вино, 1 щипка винена киселина.
Нaчин на приготвяне: Измиваме вишните и ги почистваме от костилките. Сваряваме ги заедно със захарта в 1 л вода, след което ги отцеждаме. Към горещия отцеден сироп прибавяме желатина, който предварително сме накиснали в малко студена вода. Прибавяме след това виното и винената киселина и разбъркваме. Изстудяваме формата, в която ще правим желето, като я обливаме със студена вода или я слагаме върху лед. Сипваме малко от течността за желето в охладената форма и разклащаме, за да се облеят стените. След това нареждаме на дъното един ред от отцедените вишни и заливаме с течността. Когато този пласт желира, нареждаме втори ред с вишни и отново заливаме с течност. Продължаваме така, докато формата се напълни. Изчакваме всичко да желира, потапяме формата за кратко време в гореща вода и я обръщаме в подходяща чиния.
Счупеният зъб не само на дете, но и на възрастен, може да бъде върнат на мястото му. Условието обаче е това да стане половин час от падането на зъба. Тогава той може да бъде спасен. Спасителната опера...
Традиционни бисквити Прoдукти: 70 г краве масло, 3 яйца, 150 г течен мед, 120 г пудра захар, 1 с.л. какао, половин пакетче амонячна сода, 1/2 ч.л. канела, щипка счукан карамфил, брашно. Нaчин ...
За коварната болест, ранната диагностика и успешното лечение разговаряме с д-р Евгени Василев, акушер-гинеколог с дългогодишен опит в лечението на мамологични заболявания. - Д-р Василев, наследс...
За да направите имамбаялдъ са ви необходими 3-4 патладжана, 3-4 домата, 2-3 чушки, 2-3 моркова, 2-3 парчета керевиз, 2-3 глави лук, 5-6 скилидки чесън, 100 мл олио, сухар, доматено пюре, сол, червен п...