ЗАКУСКА
Сандвичи с кайма
Продукти за 5 порции: 10 филийки хляб, 250 г кайма (смес), 50 г краве масло, 50 г кашкавал, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме кашкавала на мънички кубченца и го смесваме с каймата и разтопеното масло. Подправяме с черен пипер и сол на вкус и омесваме добре. Разстиламе приготвената смес върху филийките и запичаме в силна фурна.
ОБЯД
Доматена супа с кускус и сирене
Продукти за 4 порции: 500 г домати, 1 с.л. брашно, 60 г краве масло, 1 к.ч. кускус, 1 ч.ч. натрошено сирене, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Запържваме брашното в 40 г масло, докато добие леко кремав цвят. Разреждаме с 5 ч.ч. гореща вода и слагаме на огъня. Когато течността заври, прибавяме обелените и настъргани домати. След 15-20 мин слагаме кускуса и варим още 15 мин. Непосредствено преди да отстраним супата от огъня сипваме млякото, слагаме останалото масло и посоляваме на вкус. При поднасяне поръсваме супата със ситно нарязания магданоз и прибавяме натрошеното сирене.
Свинско рагу със зеленчуци
Продукти за 4 порции: 400 г свинско месо, 200 г зрял фасул, 200 г моркови, 200 г гъби, 300 г картофи, 150 г малки лукчета, 80 мл мазнина, 1 ч.л. картофено брашно, 1 ч.ч. бяло вино, 600 г домати, сол.
Нaчин на приготвяне: Накисваме за 1 нощ във вода почистения и измит фасул. На следващия ден го варим до омекване в подсолена вода. Нарязваме месото на четири порции, посоляваме, изпържваме го в сгорещената мазнина и леко го задушаваме. Прибавяме обелените лукчета и нарязаните на парченца моркови, наливаме малко топла вода и продължаваме да задушаваме. След малко прибавяме гъбите и попарените, обелени и нарязани на по-големи парчета домати, обелените и нарязани на кръгчета картофи и размитото във виното картофено брашно и задушаваме.
Грис със стафиди
Прoдукти: 1 л прясно мляко, 125 г грис, 125 г пудра захар, 3 яйца, 60 г масло, 100 г стафиди, 1 ванилия, 1 щипка сол, 1 с. л. карамелизирана захар.
Нaчин на приготвяне: Кипваме подсладеното мляко на огъняи го оставяме да ври 5 минути. Внимателно изсипваме в него гриса, прибавяме стафидите и варим на тих огън, като непрекъснато бъркаме с дървена лъжица. Когато сместа се сгъсти, сваляме от котлона. Прибавяме маслото, като отделяме малко за намазване на тавата, и бъркаме, докато се разтопи. Пускаме един по един жълтъците, след това внимателно съединяваме с белтъците, разбити на сняг с 1 щипка сол. Изсипваме сместа в намаслена тавичка и печем на водна баня до зачервяване. Изваждаме изстиналия десерт от тавичката и го заливаме с карамелизираната захар.
ВЕЧЕРЯ
Шницели с шунка и кашкавал
Продукти за 6 порции: 6 тънки парчета кашкавал, 6 тънки парчета шунка, 2 яйца, 1 с.л. олио, 50 г брашно, 100 г краве масло, галета, сол, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: В дълбок съд разбиваме добре яйцата с олиото, солта и черния пипер. Овалваме шунковите шницели в брашно, след това ги потапяме в яйчената смес и накрая в галетата, като притискаме с ръка, за да попие галетата по-добре. По същия начин обработваме и парчетата кашкавал. Върху всеки шницел от шунка слагаме по един шницел от кашкавал и притискаме с плоска лъжица, за да се слепят. Разтапяме маслото и в него пържим шницелите до розово, след което ги нареждаме в тавичка и ги слагаме във фурната да се доопекат.
Кадаиф със сметана
Прoдукти: 1,5 л прясно мляко, 200 г захар, 120-130 г кадаиф, 2 с.л. смлени бадемови ядки, 2 ч.ч. сметана, 1 с.л. краве масло, 6 зърна карамфил, 1 ч.л. смлян кардамон, 1 ч.л. розова вода.
Нaчин на приготвяне: Кипваме млякото и го оставяме да ври на слаб огън. В друг съд разтопяваме маслото и запържваме в него карамфила и половината от смления кардамон. Прибавяме натрошения кадаиф и пържим, докато стане светло кафяв. Заливаме с горещото мляко и варим около 5 мин на умерен огън, като бъркаме, за да не загори. Когато сместа започне леко да се сгъстява, отстраняваме от огъня. Изчакваме да поизстине и прибавяме разбитата сметана и розовата вода. Разбъркваме добре, изсипваме десерта в подходящ съд за сервиране и поръсваме с останалия кардамон. Можем да го поднесем както топъл, така и студен.
Покривът е един от най-важните и значими елементи за завършеността на сградата и нейния силует. Той е „кулминацията“ на дизайна на зданието, венецът на строителната и архитектурната „творба“. Важна ча...
В последно време зъбите ми започнаха да реагират болезнено на сладко, кисело, горещо, студено. Казват, че това става при изтъняване на емайла. Доколко това личи на зъбите и как може да се възстанови? ...
Камчатската боровинка /Lonicera caerulea var. Kamtchatica/ спада към сем. Каприфолияцеа /Caprifoliaseae/. Нейната родина е Далечният Изток: Корея , Япония, Русия и Канада. Представлява храст висок о...
Този важен етап от израстването на детето е съпроводен с хормонални, физиологични и психически промени. Пубертетът (на латински думата „пубис" означава косъм) представлява бавна метаморфоза на тялото,...