Още рецепти » 10 октомври

 10 октомври

ЗАКУСКА

Кифлички-рула

Прoдукти: 750 г брашно, 3 яйца, 180 г захар, 1 кофичка кисело мляко, 1 равна ч.л. сода бикарбонат, 30 г мая, настъргана лимонова кора; зa плънката: 100 мл прясно мляко, 100 г захар, 2-3 с.л. какао, 200 г счукани орехи.

Нaчин на приготвяне: Разтваряме маята в малко вода и я оставяме да втаса. Разбиваме яйцата със захарта. Прибавяме киселото мляко, в което сме разтворили содата, втасалата мая, настърганата лимонова кора и брашното. Замесваме меко тесто и го оставяме да втаса. През това време възвираме млякото на огъня заедно със захарта и какаото. Прибавяме орехите, разбъркваме много добре и отстраняваме от огъня. Разделяме втасалото тесто на 4 топки, които разточваме на правоъгълни кори. Разпределяме плънката върху корите и ги навиваме на рула. Нареждаме рулата в намаслена тавичка, завиваме ги с кърпа и ги оставяме да втасат. След това ги намазваме с разбитото яйце и ги печем в умерено загрята фурна.

ОБЯД

Супа от печурки

Прoдукти: 500 г пресни печурки, 2 с.л. разтопено краве масло, 1 глава лук, 1 с.л. брашно, 1 л костен бульон, сол, черен пипер, 1 ч.ч. сметана, 2 твърдо сварени яйца, магданоз.

Нaчин на приготвяне: Прекарваме гъбите през месомелачка. Задушаваме ги 10 мин на слаб огън заедно с настъргания лук. След това ги запържваме с брашното, добавяме бульона, черен пипер и сол и варим. Отстраняваме готовата супа от огъня, застройваме със сметаната и поръсваме с магданоза и сварените яйца, нарязани на едро.

Плевенска мусака от пилешки дреболии

Прoдукти: 300 г пилешки дреболии, 1 кг картофи, 3-4 глави лук, 1 к.ч. бяло вино, 1 к.ч. бяло вино, 1 к.ч. разтопено краве масло или маргарин, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: В мазнината задушаваме до омекване нарязания на тънки филийки лук. Прибавяме пилешките дреболии, нарязани по преценка на домакинята. Задушаваме ги 5-6 минути и наливаме виното и 1 ч. ч. топла вода. Отново задушаваме 15 минути. Нарязваме на филийки картофите и в намазана тавичка нареждаме пласт картофи, а след това смес от пилешки дреболии и лук, като всеки пласт поръсваме със сол и черен пипер. Най-отгоре завършваме с картофи. Завиваме тиквичката с алуминиево фолио и печем 1 час в слаба фурна. Махаме фолиото и запичаме картофите до златисто.

Сладкиш с круши

Прoдукти: 6 яйца, 2 к.ч. захар, 3к.ч. нарязани на кубчета круши, 2 1/2 к.ч. брашно, 1 ч.л. канела, 1 ч.л. бакпулвер, 1 к.ч. нарязани орехи, масло за намазване

Нaчин на приготвяне: Разбиваме с миксер яйцата и захарта, прибавяме крушите, канелата и брашното, размесено с бакпулвера. Разбъркваме всички продукти с лъжица и изсипваме в обилно намазана с масло тава. Поръсваме сладкиша с орехите и печем в предварително загрята умерено силна фурна.

ВЕЧЕРЯ

Риба “Орли”

Прoдукти: 1 кг филе от мерлуза или хек, 5 яйца, 1 к.ч. олио, 100 г брашно, 1/2 бутилка бира, сол.

Нaчин на приготвяне: Отделяме жълтъците и ги разбъркваме внимателно с малко олио. Прибавяме брашното и разреждаме с бирата до гъстотата на майонеза. Внимателно съединяваме с разбитите белтъци. Посоляваме рибата и я нарязваме на пръчици, които потапяме в приготвената паста и пържим в силно сгорещената мазнина.

Спагети с бял шоколад

Прoдукти: 200 г спагети, 3 с.л. захар, 1 ванилия, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 к.ч. течна сметана, 250 г бял шоколад, 2 с.л. кафеен ликьор, индийско орехче.

Нaчин на приготвяне: Пускаме спагетите в кипяща вода, към която сме добавили половината мляко, захарта и ванилията. Сваряваме ги и ги отцеждаме. Отделно загряваме останалото мляко заедно със сметаната. Сипваме настъргания шоколад и бъркаме, докато се разтвори, като внимаваме сместа да не кипне. Накрая ароматизираме с кафеен ликьор и настъргано индийско орехче. Разпределяме спагетите в чинии за сервиране и заливаме с приготвения сос.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Новогодишни специалитети

Новогодишна питка Прoдукти: 800 г брашно, 2 яйца, 1 кофичка кисело мляко, 1 ч.л. сода бикарбонат, 3-4 с.л. олио, 3 с.л. захар, 1 изравнена ч.л. сол, 1 жълтък за намазване. Нaчин на приготвян...

Запазете си свежи рози за зимата

Ако обичате цветята, сигурно държите на това винаги в дома си да се радвате на букет от свежи стръкове. Това наистина е много хубаво, но за съжаление излиза доста скъпо удоволствие, като се имат предв...

Аксесоари от шамот

Можете със сигурност да кажете, че и дори обикновената керамична ваза ще изглежда по-добре от пластмасова. А едва ли някой би оспорил красотата на естествения камък, дървото, метала, теракотата... И,...

Мамо, тъмното ме плаши!

Страхът е една от най-силните емоции, които децата ни изпитват още от раждането си. Внезапен шум, рязък жест, прекалено ярка светлина - и най-малката промяна в обичайната среда може да накара бебето д...

Начало