Още рецепти » 01 февруари

 01 февруари

ЗАКУСКА

Баница с изцедено кисело мляко

Прoдукти: 500 г готови кори, 1 пакетче краве масло, 1 к.ч. олио, 250 г сирене, 1 кофичка кисело мляко, 4 яйца, 1 малка бутилка газирана вода, 1 к.ч. прясно мляко.

Нaчин на приготвяне: Изцеждаме киселото мляко през тензух в продължение на 4-5 часа. След това го смесваме с натрошеното сирене. Разтопяваме маслото и го смесваме с олиото. Нареждаме корите в намаслена тавичка, като ръсим всяка кора със сгорещената мазнина, а през 2-3 кори слагаме по малко от сиренената смес. С остър нож нарязваме баницата на квадрати или триъгълници, поръсваме с останалата мазнина и заливаме с разбитите с прясното мляко яйца и с 3/4 бутилка газирана вода. Печем в силна фурна. Поръсваме готовата баница с останалата газирана вода и я покриваме с кърпа, за да омекне.

ОБЯД

Мексиканска чорба

Прoдукти: 800 г месни изрезки и кости за супа, 150 г пушени гърди, 1 глава лук, 1 морков, 1 парче целина, 7-8 гъби, 3 с.л. доматено пюре, 3 с.л. ориз, 4 с.л. царевични зърна, 1 ч.л. червен пипер, 1 парче праз, 1 ч.л. оцет, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме месните изрезки и костите в 7-8 ч.ч. вода, след което прецеждаме бульона. Сваряваме царевичните зърна в подсолена вода и ги отцеждаме. Нарязваме на ситно лука, моркова, целината и гъбите и ги задушаваме заедно с предварително изпърженото свинско месо. След това ги заливаме с прецедения бульон и прибавяме червения пипер, доматеното пюре, размито с малко вода, ориза и царевичните зърна. Посоляваваме на вкус, подправяме с оцета и варим на умерен огън, докато супата се посгъсти. Преди поднасяне поръсваме с черен пипер и ситно нарязан праз.

Воденичарска кавърма

Прoдукти: 1 кг крехко свинско месо, 300 г гъби, 4-5 глави кромид лук, 500 г свински черен дроб, 4 с.л. мазнина, 3-4 с.л. вино, 1-2 люти чушки, чубрица, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на късчета и го задушаваме в мазнина и малко вода. Прибавяме филийките лук, а малко след това и нарязаните на кубчета дроб и гъби. Слагаме виното и малко вода, подправяме с черния пипер и чубрицата, посоляваме и печем ястието в пръстен гювеч.

Шоколадова пита

Прoдукти: 2 пакета готово бутер тесто, 100 г шоколад, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 яйце, 1 к.ч. захар, 1 к.ч. смлени бадемови ядки, 1 яйце и 1 жълтък за намазване.

Нaчин на приготвяне: Натрошаваме шоколада и го разтопяваме в горещото мляко. Прибавяме яйцето, което сме разбили заедно със захарта и варим на тих огън при непрекъснато бъркане. Когато сместа се сгъсти, отстраняваме от огъня, изчакваме да изстине и прибавяме смлените бадеми. Разстиламе единия пакет тесто и разпределяме отгоре плънката като оставяме по краищата непокрита ивица, широка около 2 см. Разбиваме жълтъка с 1 с.л. вода и намазваме с него непокритите ивици. Покриваме отгоре с второто тесто и притискаме краищата, за да залепнат. Намазваме отгоре питата с разбитото яйце и печем първите 10 мин при температура 240°С, а след това допичаме още 20 мин при температура 200°С. Сервираме питата студена.

ВЕЧЕРЯ

Октопод с бяло вино

Продукти за 4-5 порции: 1 кг октопод, 4-5 с.л. зехтин, 2 глави лук, 1 к.ч. бяло вино, 2 с.л. печени белени фъстъци, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме октопода. Подсушаваме и го нарязваме на парчета, които при непрекъснато бъркане запържваме около 10 мин в сгорещения зехтин. Прибавяме нарязания на тънки филийки лук и счуканите фъстъци. Подправяме с черен пипер и сол на вкус, разбъркваме и заливаме с виното. Захлупваме и задушаваме 15 мин на умерен огън.

Бадемов крем

Прoдукти: 400 г подсладена сметана, 100 г стафиди, 75 г бадеми, 3 жълтъка, 2 с.л. захар, 3 с.л. коняк или ром, настърганата кора от 1 лимон, 1 ванилия.

Нaчин на приготвяне: Измиваме стафидите, заливаме ги с коняка и ги оставяме да престоят 1 час. През това време нарязваме бадемите на едри парченца. Разбиваме жълтъците със захарта. Прибавяме настърганата лимонова кора и ванилията. Отделно разбиваме сметаната до сгъстяване и я смесваме с разбитите жълтъци. Прибавяме стафидите и бадемите, разбъркваме и изсипваме сместа в кръгла формичка. Оставяме крема да престои 1 нощ в хладилника. След това потапяме формичката в студена вода и обръщаме в широка чиния. Крема има вид на тортичка, която разрязваме на порции.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Гозби в глинен гювеч

Безмесен чомлек в гърне Продукти за 4 порции: 1 кг дребни лукчета, 50 г чесън, 1 с.л. брашно, 150 г домати, половин к.ч. червено вино, 150 г лук, 1 к.ч. олио, червен пипер, чубрица, дафинов лист,...

Тропическата феерия на Нонг Нуч в Сиам

Някога Тайланд се е наричал Сиам, така някои го назовават и днес. Това е единствената страна в Югоизточна Азия, която е запазила своята независимост по времето, когато всичките й съседи са били европе...

Мозайка от тапети

Искате ли да създадете оригинална обстановка с малко средства, може да експериментирате с тапети. Хартиената покривка за стени е лесен и сравнително бърз начин да промените помещението. Ако искате да ...

Зокумът – как да се грижим за него

Всички познаваме зокума - потъналия в цветове ароматен храст, който бабите ни засаждаха в големи делви или тенекии и настаняваха на най-слънчевото място около къщата. В градското ни битие той почти из...

Начало