Още рецепти » 11 февруари

 11 февруари

ЗАКУСКА

Макарони със сирене

Прoдукти: 250 г тънки макарони, 250 г сирене, 2 с.л. краве масло, сол.

Нaчин на приготвяне: Натрошаваме на едро макароните и ги слагаме да се варят в 6-7 ч.ч. подсолена вода около 1 час. Прецеждаме макароните, прибавяме добре запърженото масло и половината от натрошеното сирене и разбъркваме. Изсипваме в голяма чиния, отгоре натрошаваме останалото сирене и поръсваме с още малко запържено масло. Макароните можем да приготвим по същия начин с кашкавал вместо сирене.

ОБЯД

Супа "Аламинут"

Прoдукти: 1 ч.ч. стерилизиран грах, 2 кренвирша, 2-3 гъби от консерва, 1/2 пакетче картофено пюре, 1 с.л. вегета, 30 г краве масло, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: В 4 ч.ч. кипяща подсолена вода слагаме вегетата, маслото и картофеното пюре и разбъркваме много добре. Прибавяме граха, нарязаните на кръгчета кренвирши и ситно нарязаните гъби. Слагаме супата на огъня само да заври. След това я отстраняваме, поръсваме с черен пипер и сервираме с пържени хлебни кубчета.

Боб със свински крачета

Прoдукти: 2-3 свински крачета, 1 ч. ч. бял боб, 3 парчета бекон, 30 г масло или маргарин, 1 глава лук, целина, 1 морков, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Накисваме боба за една нощ в студена вода. Сваряваме го и го отцеждаме. Отделно сваряваме крачетата на тих огън. След като месото омекне, го нарязваме на парченца. Ситно нарязаните лук, целина и моркови задушаваме в маслото. Зеленчуците и боба пюрираме и прибавяме към бульона с месото. Без да покриваме тенджерата, варим 20-30 минути. Поръсваме със сол и черен пипер.

Орехови пастички с бишкоти

Прoдукти: 200 г бишкоти, 2 ч.ч. смлени орехови ядки, 1 ч.ч. пудра захар, 2 белтъка, вишни или череши от сладко, настърган шоколад, ром или коняк.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме бишкотите на по три еднакви парченца и ги потапяме за съвсем кратко време в ром или коняк. След това слагаме между две еднакви по форма и големина парченца по една вишна или череша от сладко и с ръка оформяме гладки топчета. Разбиваме белтъците с пудра захар, прибавяме смлените орехови ядки и разбъркваме. От сместа с намаслени ръце правим питчици. В средата на всяка питка слагаме по едно топче от приготвените със сладко бишкоти и моделираме правилни топчици. Овалваме топчетата в настърган шоколад и ги слагаме в хартиени чашчици.

ВЕЧЕРЯ

Крокети от мерлуза

Прoдукти: 600 г филе от мерлуза, 80 г мазнина, 250 г картофи, 1 глава лук, 2 яйца, 2 с.л. брашно, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме необелените картофи в подсолена вода и оставяме да изстинат. Обелваме ги и ги прекарваме през преса за картофи. Нарязваме лука на ситно и го запържваме в малко мазнина. Сваряваме рибата и я стриваме с вилица. Прибавяме към нея картофите, ситно нарязан магданоз, яйцата, изпържения лук, сол и черен пипер на вкус. Разбъркваме добре сместа и оформяме от нея топки с големината на яйце. Сплескваме ги, леко ги овалваме в брашното и пържим от всяка страна, докато станат златисти.

Крем със сухо грозде

Прoдукти: 500 мл прясно мляко, 50 г сухо грозде, 2 с.л. ром, 3 жълтъка, 1 с.л. нишесте, вода /колкото да покрие гроздето/, захар на вкус.

Нaчин на приготвяне: Накисваме сухото грозде в хладка вода, примесена с рома, за да набъбне и да се ароматизира, след което го отцеждаме. Отделно разбъркваме жълтъците със захарта. При непрекъснато бъркане прибавяме хладкото мляко, а след това – нишестето, размито с малко студена вода. Варим крема на водна баня, докато се сгъсти. Тогава прибавяме отцеденото грозде и разбъркваме. Отстраняваме готовия крем от огъня и го оставяме да изстине.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Вкусни месца на скара

Кебапчета по ловджийски Прoдукти: 500 г свинско месо от флейката, 200 г пушени гърди, 1 горнооряховски суджук или говежда луканка, 1 к.ч. полусухо бяло вино, 1 глава лук, 1 стрита люта чушка, чер...

Картофът е универсално лекарство

Има ли на света нещо по-вкусно от картофът. Пресните обварени картофчета с копър и чесън, картофите печени в жар, пържени във фритюрник, запечени във фурната... Днес този най-разпространен зеленчук ...

Още веднъж за холестерола

За опасностите, които крие лошият холестерол, разговаряме с проф. д-р Светла Торбова - Проф. Торбова, каква е причината за появата на висок холестерол? - Най-честата причина за повишаване на хо...

Малчуганите и стресът

Стресът не е приоритет единствено на възрастните, а нервното напрежение в училище е не по-малко от това в работата. Контролни, изпити, трудни домашни - как да помогнем на децата да запазят душевното с...

Начало