ЗАКУСКА
Пържени филийки
Прoдукти: 500 г сух бял хляб, 2 с.л. брашно, 2 яйца, 1/4ч.л. сода бикарбонат, 1 непълна ч.ч. прясно мляко, 1 пакетче краве масло, 1 щипка сол, пудра захар за поръсване.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме хляба на филийки. Размиваме брашното на каша в малко студено мляко. Прибавяме разбитите яйца, солта и содата. При непрекъснато бъркане сипваме на тънка струя останалото мляко. Разбиваме, докато получим гладка каша с гъстотата на боза. Потапяме хлебните филийки в тази каша и след това ги изпържваме от двете страни в сгорещената мазнина. Поднасяме ги поръсени с пудра захар.
ОБЯД
Борш
Продукти за 4 порции: 2 картофа, 1 главичка целина, 1 корен магданоз, 1 морков, 1 парче червено цвекло, 1 глава лук, 250 г кисело зеле, 3 чаени чаши зелева чорба, 50 г краве масло, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 яйце, 1 дафинов лист, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на дребно зеленчуците, запържваме ги в маслото, заливаме ги със зелевата чорба, пускаме дафиновия лист и ги слагаме да врят. След като омекнат добре, застройваме супата с разбитото в киселото мляко яйце и поръсваме с черен пипер.
Мусака от гъби
Прoдукти: 400 г гъби, 500 г сварени и обелени картофи, 80 г краве масло, 250 мл кисело мляко, 3 яйца, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме картофите на колелца. Задушаваме гъбите в маслото и ги подправяме със солта и черния пипер. В намаслена тавичка редим ред картофи, върху тях ред гъби. Заливаме с яйцата, разбити с киселото мляко и печем в сгорещена фурна.
Домашно суфле
Прoдукти: 500 мл прясно мляко, 2 с.л. брашно, 50 г краве масло, 50 г смлени орехови ядки, 1 голяма зелена ябълка, 6 яйца, 150 г захар, настърганата кора от половин лимон.
Нaчин на приготвяне: Внимателно смесваме млякото с брашното и варим до сгъстяване. Сваляме от огъня, прибавяме маслото и охлаждаме. Разбиваме жълтъците със захарта и ги сипваме в млякото. При непрекъснато бъркане прибавяме настърганата лимонова кора, смлените орехи и обелената и настъргана ябълка. Накрая внимателно съединяваме с разбитите на гъст сняг белтъци и изсипваме в намаслена тавичка. Изпичаме суфлето на водна баня в умерено загрята фурна.
ВЕЧЕРЯ
Котлети от леща
Прoдукти:1 кг леща, 2 с.л. брашно, 3-4 яйца, сол, черен пипер, 1 глава лук, магданоз, 3 с.л. масло, галета
Нaчин на приготвяне: Сваряваме добре измитата и изчистена леща. Отцеждаме и я пасираме. Смесваме я с наситнените лук и магданоз, яйцата, брашното, 1 с.л. масло и подправките и разбъркваме хубаво. От това пюре оформяме питки, които овалваме в галета, топим в разбито яйце и пържим в сгорещено масло до поруменяване. Поднасяме ги със сос или със зелева салата.
Печена тиква
Прoдукти: 1 тиква, 1-2 ч.ч. ориз, 1 ч.ч. захар, 2-3 ч.ч. прясно мляко.
Нaчин на приготвяне: Обелваме тиквата, почистваме я от семената и я нарязваме на тънки филийки. Покриваме дъното на тавичка с филийки от тиквата и поръсваме отгоре със суров ориз и захар. Отново нареждаме тиква и отново поръсваме ориз и захар. Продължаваме така, докато свършат продуктите. Най-отгоре покриваме с филийки от тиквата. Заливаме с прясно мляко, така че млякото да покрие тиквата с около 1 см слой. Печем в умерено загрята фурна.
Цезалпиниите (Сaesalpinia) са род красивоцъфтящи тропически растения обхващащ около 100 вида дървета, храсти и лиани разпространени в тропическите и субтропически части на земното кълбо. Принадлежат к...
Във връзка с южния произход на палмите техните изисквания към факторите на околната среда са високи и съществува пряка зависимост между тях. Така например при повишаване количеството на светлината, ес...
Ако на едно дете му липсва самочувствие, то може да остане белязано за цял живот. Обикновено родителите са в дъното на проблема. „За нищо не те бива” – тази фраза се чува често, когато детето се прова...
В годишния ритъм на органите през есента настъпва времето за активизиране на бъбреците. Ето защо трябва да им се отдели по-голямо внимание, за да се избегнат бъдещи неприятности. Преди всичко трябва ...