ЗАКУСКА
Панирани сандвичи с шунка
Продукти за 5 порции: 10 филийки хляб, 200 г шунка, 3 яйца, 1 к.ч. прясно мляко, 1 с.л. брашно, олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Размиваме брашното в млякото и го смесваме с разбитите яйца. Нарязваме шунката на 5 тънки филийки и слагаме по 1 парче между две хлебни филии. Потапяме така приготвените сандвичи в яйчната смес и ги изпържваме в сгорещеното олио.
ОБЯД
Млечна чорба
Продукти за 4 порции: 1 к.ч. ориз, 1 л прясно мляко, 1 ч.ч. натрошено сирене, 1 яйце, 2 с.л. разтопено краве масло или олио, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме ориза в 1-2 ч.ч. подсолена вода. Когато набъбне, наливаме прясното мляко. Кипваме чорбата, отстраняваме от огъня и прибавяме натрошеното сирене. Веднага след това заливаме със застройка от разбитото яйце и разтопеното масло.
Сарми с праз
Продукти за 4 порции: 12-14 големи зелеви листа, 2-3 стръка праз, 1 к.ч. олио, 1 непълна ч.ч. ориз, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Задушаваме в сгорещеното олио нарязания на тънки колелца праз, без да слагаме сол. Когато празът омекне, прибавяме ориза и наливаме 1 ч.ч. зелев сок. Захлупваме и задушаваме, докато оризът набъбне, след което поръсваме с черен пипер. Оставяме сместа да изстине, а през това време изрязваме дебелите жилки от зелевите листа. Разпределяме изстиналата смес върху зелевите листа и завиваме сарми. Слагаме на дъното на тенджера чиния, обърната с дъното нагоре, и върху нея нареждаме плътно сармите и ги заливаме с равни части вода и зелев сок. Варим на тих огън, докато зелевите листа омекнат напълно.
Кекс с локум
Прoдукти: 2 яйца, 150 г захар, 250 г кисело мляко, 1 к.ч. олио, 1 ч.л. сода бикарбонат, 250 г брашно, 1 кутия локум, 50 г смлени орехови ядки.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата със захарта до побеляване. Прибавяме олиото, киселото мляко със содата и брашното. Разбъркваме сместа много добре и я изсипваме във форма за кекс, която предварително сме намазали с масло и сме поръсили с брашно. Покриваме повърхността на кекса със ситно нарязания локум и смлените орехови ядки и печем в предварително загрята умерена фурна.
ВЕЧЕРЯ
Паниран черен дроб
Продукти за 4-5 порции: 400-500 г телешки или свински черен дроб, 2 глави лук, 30 г /1 бучка/ краве масло, брашно, галета, черен пипер, горчица, сол, мазнина за пържене, 1 лимон, картофено пюре.
Нaчин на приготвяне: Почистваме дроба от ципи и кръвоносни съдове, нарязваме го на филии, посоляваме го и го оставяме да престои десетина минути, за да поеме солта. След това овалваме филийките дроб в смес от брашното и галетата и ги изпържваме от двете страни в много силно загрята мазнина. Нареждаме изпържения дроб в затоплена чиния и върху всяка филийка слагаме по парченце от маслото. Изсипваме в мазнината, в която сме пържили дроба, ситно нарязания лук и го пържим до слатисто оцветяване. Отстраняваме съда от огъня и прибавяме към лука горчица, сол и черен пипер на вкус. Разбъркваме и разпределяме лука върху изпържените филийки дроб.
Плодова салата с ананас и киви
Прoдукти:1 пресен ананас /или 200 г консервиран/, 4 плода киви, 2 банана, 2-3 с.л. счукани орехови ядки, 2 с.л. пудра захар, 2 ванилии, 3 с.л. лимонов сок, плодов сироп по избор.
Нaчин на приготвяне: Обелваме ананаса и го нарязваме на по-дребни парчета. Обелваме бананите и кивито и ги нарязваме на кръгчета. Смесваме плодовете в дълбока купа. Добавяме счуканите орехи, захарта, ванилията, лимоновия сок и плодовия сироп. Разбъркваме и оставяме салатата да престои 30 мин в хладилник преди да поднесем.
Кюстендилски пържоли Прoдукти: 5 свински пържоли, 10 скилидки чесън, 2 с. л. брашно, олио, сол и черен пипер. Нaчин на приготвяне: Начукваме пържолите с дървено чукче, поръсваме ги със сол и че...
Той ни спохожда на всеки 28 дни и е най-постоянното, най-естествено явление в живота на жената. Въпреки това месечният цикъл е свързан с доста неверни представи, загнездили се кой знае защо в съзнание...
Конфитюр от вишни Прoдукти: 2 кг вишни, 1 кг захар, 1 щипка лимонена киселина Нaчин на приготвяне:Изчистваме плода костилките. Сокът, който остава докато махаме костилките, събираме и го използвам...
Парени камби Прoдукти: 5 кг камби; зa саламурата: 1 ч. ч. сол, 1 л оцет, 3 л вода, 100 г настърган хрян, 1 връзка копър, 2 дафинови листа, 2-3 глави чесън. Нaчин на приготвяне: Камбите изчиства...