ЗАКУСКА
Баница с изцедено кисело мляко
Прoдукти: 500 г готови кори, 1 пакетче краве масло, 1 к.ч. олио, 250 г сирене, 1 кофичка кисело мляко, 4 яйца, 1 малка бутилка газирана вода, 1 к.ч. прясно мляко.
Нaчин на приготвяне: Изцеждаме киселото мляко през тензух в продължение на 4-5 часа. След това го смесваме с натрошеното сирене. Разтопяваме маслото и го смесваме с олиото. Нареждаме корите в намаслена тавичка, като ръсим всяка кора със сгорещената мазнина, а през 2-3 кори слагаме по-малко от сиренената смес. С остър нож нарязваме баницата на квадрати или триъгълници, поръсваме с останалата мазнина и заливаме с разбитите с прясното мляко яйца и с 3/4 бутилка газирана вода. Печем в силна фурна. Поръсваме готовата баница с останалата газирана вода и я покриваме с кърпа, за да омекне.
ОБЯД
Млечна супа с пиле и вино
Продукти за 4 порции: 400 г пилешко месо, 2 ч.ч. прясно 1 к.ч. бяло вино, 2 моркова, 1 с.л. типово брашно, 1 глава лук, половин глава целина, 40 г краве масло, 1 щипка розмарин, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Заливаме месото, лука, морковите и целината със студена вода, посоляваме и варим на умерен огън. Щом водата заври, наливаме виното и продължаваме да варим, докато се свари месото. После го обезкостяваме, нарязваме го на малки парченца и го запържваме леко в сгорещеното масло. Претриваме сварените зеленчуци през цедка, прибавяме млякото и брашното, разбъркваме и връщаме сместа в супата заедно със запърженото месо. Подправяме с розмарин и възвираме на огъня. Накрая поръсваме с черен пипер и ситно нарязан магданоз.
Пълнени свински гърди
Продукти за 4 порции: 450 г обезкостени свински гърди, 300 г свински кости, 1 стрък майорана, 1 стрък чубрица, 1 щипка смлян кимион, черен пипер, сол, 1 с.л. олио, 1 главичка лук, 20 г моркови, 1 парченце целина, 1 ч.л. доматено пюре, 250 мл вода, магданоз, листа от червено цвекло, сол, 120 г твърд кашкавал
Нaчин на приготвяне: Нарязваме кашкавала на лентички по 1,5 см и ги слагаме в хладилника да се стегнат. Леко начукваме почистеното от тлъстините месо. В средата на всяко парче изрязваме дупчица с диаметър около 3 см. Наситняваме чубрицата и майорана, смесваме ги с 1 ч.л. олио, подправяме с черен пипер и кимион и с тази паста намазваме месото от всички страни. Слагаме го в хладилника за 30 мин. Насичаме костите на парчета с дължина 3-4 см. В тефлонов тиган загряваме 1 ч.л. от олиото и пържим костите 3-4 мин. Прибавяме наситнените зеленчуци, пържим и тях 1-2 мин и изсипваме размитото в малко вода доматено пюре. Възвираме като периодично наливаме вода. Рязко намаляваме котлона, прибавяме наситнения магданоз и варим 1 час. Възвираме чиста подсолена вода и бланшираме цвекловите листа 2-3 мин. Прехвърляме ги в гевгир, обливаме ги със студена вода, отцеждаме ги и увиваме в тях лентичките кашкавал. Слагаме ги в отвора на гърдите, защипваме го с клечки за зъби, леко посоляваме. Сгорещяваме в тефлонова тавичка остатъка от олиото, поизпържваме в силна фурна гърдите, намаляваме на 180°С и печем на отворена врата 40 мин. Изваждаме ги, покриваме ги с фолио и ги държим така 10 мин. Към соса прибавяме мазнината от печенето, възвираме повторно, прецеждаме го и, ако е нужно, го подправяме. Разливаме го в затоплени чинии и отгоре подреждаме нарязаните на филийки гърди.
Орехова торта с карамел
Прoдукти: 200 г брашно, 5 с.л. пудра захар, 6 яйца, 6 с.л. смлени орехови ядки, 1 ч.ч. кристална захар, 1 бакпулвер; зa глазурата: 150 г пудра захар, 1 белтък, половин лимон.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме до побеляване яйцата заедно с пудрата захар. Прибавяме пресятото с бакпулвера брашно и смлените орехови ядки. Разбъркваме внимателно сместа и я изсипваме в намаслена и поръсена с брашно тортена форма. Печем тортата в умерена фурна. Заливаме кристалната захар с 1 к.ч. вода и я карамелизираме на силен огън. Върху получения карамел наливаме 1 к.ч. вряла вода и бъркаме непрекъснато, докато се разтвори карамела. Слагаме изпечената торта в по-дълбока чиния и я заливаме с карамела. Приготвяме глазура, като разбиваме белтъка със захарта и лимоновия сок и с помощта на широк шприц украсяваме тортата.
ВЕЧЕРЯ
Пица “Капричоза”
Прoдукти: 1 кг бяло брашно, 25 г мая, 30 г захар, 35 г сол, 0.5 л вода, 3 с.л. зехтин; зa гарниране: 250 мл гъст доматен сок, 250 г кренвирши, 150-200 г пармезан, 2-3 филийки шунка, 3-4 червени чушки, 10 маслини, 4 яйца
Нaчин на приготвяне: Размиваме маята в малко топла вода, покриваме и оставяме на топло да втаса. От изброените продукти замесваме средно твърдо тесто. Оставяме го покрито с чиста кърпа да втасва на топло. Щом удвои обема си, го разточваме на 4 тънки питки. Нареждаме питките в намазнена тава на разстояние една от друга. Върху всяка намазваме доматен сок и разпределяме кренвиршите, нарязани на кубчета. Поръсваме с настъргания кашкавал. Върху всяка питка правим кръст от нарязаната на ивички шунка, а върху оформените сектори като решетка преплитаме ивичките чушки. Слагаме парченца от маслини. Печем 30 мин в силна фурна. Малко преди края на печенето чукваме върху всяка питка по едно яйце.
Хамбургско парфе
Прoдукти: 5 яйца, 1 ч.ч. захар, 1 1/2 ч.ч. брашно, 1 бакпулвер, 1 с.л. какао, конячна есенция, шоколадови пръчици за поръсване; зa сиропа: 1 ч.ч. вода, 6 с.л. захар; за намазване: 1 ч.ч. подсладена сметана, конфитюр от ягоди.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата заедно със захарта, прибавяме какаото и пресятото с бакпулвера брашно, поръсваме малко конячна есенция и омесваме гладко тесто. Разстиламе го в намаслена и набрашнена тавичка и изпичаме в умерена фурна. Приготвяме сироп от водата и захарта и заливаме изстиналия блат. Намазваме го с ягодов конфитюр и разбитата сметана и поръсваме с шоколадовите пръчици.
Бялата форзиция (Abeliophyllum distichum) е от семейство Маслинови. Родината й е Корея. Представлява листопаден храст с 1,5м височина и ширина. Листата са срещуположни, овални, тъмнозелени, с 8 см дъл...
Капама по бански Прoдукти: 1 кокошка, 500 г кайма (смес), 200 г кървавица, 200 г солена сланина (с кожата), 1 кисела зелка, 1 к.ч. ориз, 1 глава лук, 6 с.л. разтопено масло или свинска мас, 1 ч.ч...
Кой от нас, въпреки желязната си вяра в традиционната медицина, не прилага от време на време средства за лечение, предавани от поколение на поколение в семейството му. Тези „бабешки" рецепти не в...
Най-много нещастни случаи сред децата до 5-годишна възраст стават в собствения им дом. Как да ги избегнете? В кухнята Опасностите: домакински електроуреди, режещи предмети, съдове с гореща в...