Още рецепти » 05 юни

 05 юни

ЗАКУСКА

Еклери със солена плънка

Прoдукти: 300 мл вода, половин пакетче краве масло, 10 с.л. брашно, 3 яйца; зa плънката: 1 пакетче крема сирене (или около 100 г безсолно сирене), 1-2 с.л. изцедено кисело мляко, 1-2 стрити варени жълтъка, 25 г смлени ядки по избор, чесън и подправки според вкуса; зa глазурата: бита сметана или белтък на сняг.

Нaчин на приготвяне: Кипваме водата и мазнината, след което добавяме предварително пресятото брашно. Варим при непрекъснато бъркане 4-5 минути, докато тестото започне да се отделя от съда. След като изстине, прибавяме едно по едно яйцата и разбъркваме на гладка смес. Готовото тесто шприцоваме върху намазнена хартия в тавичка. Печем първоначално в силна фурна, след това - в слаба до готовност. Оставяме еклерите да се охладят, след това ги разрязваме на половинки и пълним със смес от разбитото сирене с подправките, цеденото мляко, жълтъците и ядките. Подреждаме в поднос и правим глазура от разбитата сметана или сняг от белтък.

ОБЯД

Студена супа с овче кисело мляко

Продукти за 4 порции: 500 г млади картофи, 1 л вода, 1 ч.ч. овче кисело мляко, магданоз, копър, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Обелваме картофите и ги нарязваме на кубчета. Сваряваме ги в кипящата вода, пасираме и ги връщаме в супата. Подправяме с черен пипер и сол, прибавяме киселото мляко и ситно нарязаните магданоз и копър. Разбъркваме много добре и сервираме супата след като изстине напълно.

Пиле с бира по тиролски

Прoдукти: 1/2 кг пилешко филе, 1 ч.ч. тъмна бира, 1 глава лук, 2 с.л. галета, 2 с.л. олио, 2 скилидки чесън, сол, черен и червен пипер.

Нaчин на приготвяне: Загряваме мазнината и изпържваме в нея нарязания на ситно лук. Сипваме малко от бирата, слагаме предварително нарязаното месо и задушаваме. После добавяме чесъна, останалата бира и подправките, захлупваме съда и оставяме яденето да покъкри около 20 минути. Поднасяме с варени картофи.

Сладка орехова баница

Прoдукти: 1 кг брашно, 1 яйце, 1 щипка сол, 1 1/2к.ч. разтопено краве масло, 300 г смлени орехови ядки; зa сиропа: 400 г захар, 400 мл вода, 3-4 листа индрише.

Нaчин на приготвяне: От пресятото брашно, разбитото яйце, 1 с.л. олио, солта и хладка вода замесваме меко тесто. Разделяме тестото на 10 топки. Разточваме всяка топка на кора. Навиваме кората около точилката и с две ръце я събираме към средата на точилката, така че да се образуват дипли. След това я изваждаме от точилката, като внимаваме да запазим диплите, и я оставяме да позасъхне. Пръсваме всяка кора с разтопеното масло и с орехови ядки, като гледаме орехите да попаднат между диплите. Нарязваме така приготвените кори на прарчета с дължина 3-4 см и ги нареждаме в намаслена и набрашнена тавичка. Трябва да запълним цялата тава. Печем баницата в умерено загрята фурна, докато се зачерви. Изваждаме я от фурната и я оставяме да изстине. Сваряваме сироп от водата и захарта, като го ароматизираме с листа от индрише. Заливаме изстиналата баница с горещия сироп.

ВЕЧЕРЯ

Пита с шунка и картофи

Прoдукти: 1 и 1/2 ч.ч. брашно, 1 кг картофи, 150 г шунка, 150 г кашкавал, 2 с.л. натрошено сирене, 4 твърдо сварени яйца, 40 г краве масло, 2 с.л. олио, индийско орехче, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите в подсолена вода, обелваме ги и ги намачкваме на пюре. Прибавяме сиренето и маслото, подправяме с индийско орехче, черен пипер и сол и разбъркваме много добре. Нарязваме шунката на дребни кубчета и я смесваме с настъргания кашкавал и ситно нарязаните сварени яйца. Омесваме тесто от брашното, олиото, 1 к.ч. вода и една щипка сол. Разточваме го на две кори, като едната е по-голяма.
Зазстиламе с по-голямата кора дъното и стените на намаслена тавичка. Разстиламе отгоре половината от картофеното пюре и разпределяме сместа от шунка и кашкавал. Покриваме отгоре с останалото картофено пюре, слагаме по-малката кора и прищипваме краищата на двете кори. Печем питата около 40 мин в силна фурна.

Леден крем

Прoдукти: 1 л прясно мляко, 4 яйца, 3 с. л. захар, 3 с. л. бяло нишесте, 70 г пудра захар, 6 бишкоти, 500 г сладолед, сладко от вишни, 1 пакетче ванилена захар.

Нaчин на приготвяне: В тенджерка стопяваме 3 с. л. захар на светъл карамел. Заливаме с прясното мляко и варим, докато карамела се разтвори. Прибавяме размитото в малко вода нишесте и жълтъците. Варим крема на слаб огън, до сгъстяване. Ароматизираме с ванилията и го изсипваме във високи чаши. Оставяме крема да изстине напълно, а през това време разбиваме белтъците с пудрата захар на гъст сняг. Шприцоваме обилно бяла глазура и украсяваме с половин бишкота, сладко от вишни и 2-3 лъжици сладолед.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Вашата млечна кухня

СУЗИ НИКОЛОВА, гр. БУРГАС Мляко с ориз и пюре от ябълки Прoдукти: 5 ч.ч. прясно мляко, 3/4 ч.ч. ориз, 3/4 ч.ч. захар, половин пакетче краве масло, 3-4 ябълки, щипка сол. Нaчин на приго...

Бялата монахиня – изящно украшение за хола

Ликастата (Lycaste) е орхидея от планините на тропическа Америка. Наречена е на известна красавица от древногръцката митология. В родината й я наричат Бялата монахиня. Родът включва около 35 вида. Тов...

Косопад и билки

Ако, докато се сресвате, по гребена остават малко косми, не се тревожете - това е нормално. Ако обаче за един ден от косата ви опадат повече от сто косъма, не е зле да се замислите. Причините за косоп...

В каква поза спи детето?

Поредната приказка е прочетена, последният каприз е задоволен. Най-сетне вашето съкровище заспива. Обърнете внимание на позата, в която прекарва нощта, за да разберете още нещо за характера му. ...

Начало