Още рецепти » 25 октомври

 25 октомври

ЗАКУСКА

Сладки бухти

Прoдукти: 500 г брашно, 200 г кисело мляко, 3 яйца, 1 ч.ч. кристална захар, 1/2ч.л. сода бикарбонат, 1/2ч.л. сол, 1 ванилия, мазнина за пържене, пудра захар за поръсване.

Нaчин на приготвяне: Разбъркваме киселото мляко заедно със содата, яйцата и захарта. Прибавяме солта, брашното и ванилията. Омесваме меко тесто и го разточваме на кора с дебелина 5-6 мм. Изрязваме от кората кръгчета, квадрати, ромбове или други фигурки. Изпържваме ги в голямо количество сгорещена мазнина. Още топли ги поръсваме обилно с пудра захар.

ОБЯД

Супа "Аламинут"

Продукти за 4 порции: 1 ч.ч. стерилизиран грах, 2 кренвирша, 2-3 гъби от консерва, 1/2 пакетче картофено пюре, 1 с.л. вегета, 30 г краве масло, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: В 4 ч.ч. кипяща подсолена вода слагаме вегетата, маслото и картофеното пюре и разбъркваме много добре. Прибавяме граха, нарязаните на кръгчета кренвирши и ситно нарязаните гъби. Слагаме супата на огъня само да заври. След това я отстраняваме, поръсваме с черен пипер и сервираме с пържени хлебни кубчета.

Пиринска яхния

Прoдукти: 1 кг овче месо, 2 глави лук, 1 с.л. доматено пюре, 5-6 картофа, 1 връзка магданоз, 1 ч.ч. нарязани гъби, 1 с.л. червен пипер, 1 ч.л. черен пипер, 1/2 ч.ч. мазнина, сол на вкус.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на парчета, измиваме го и го задушаваме в мазнината и няколко с.л. вода. След като се позачерви, добавяме ситно нарязания лук, доматеното пюре, червения и черен пипер. Заливаме с гореща вода (да се покрие месото), кипваме и готвим на тих огън. Половин час след кипването слагаме гъбите, а след още 30-40 минути нарязаните на филийки картофи. Преди да дръпнем от печката, поръсваме яхнията със ситно нарязан магданоз.

Бадемови пасти

Прoдукти: 1 пакетче краве масло, 120 г захар, 2 яйца, 200 г брашно, 1/4ч.л. сода за хляб; зa крема: 200 г смлени бадеми, 200 г захар, 3 яйца.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме размекнатото маслото със захарта до получаване на пяна. Постепенно прибавяме разбитите яйца и пресятото със содата брашно. Разбъркваме добре и разпределяме сместа в намаслени формички. Разбиваме яйцата за крема заедно със захарта. Прибавяме смлените бадеми и разбъркваме. Разстиламе крема върху тестото и печем пастичките 20 мин в слаба фурна.

ВЕЧЕРЯ

Спагети миланезе

Продукти за 4 порции: 400 г спагети, сол; за кюфтенцата: 250 г кайма /смес/, 250 г телешко месо, 2 яйца, 3 с.л. галета, 1 главичка лук, 1-2 щипки настъргана лимонова кора, 2 с.л. настърган кашкавал, наситнен магданоз, черен пипер, сол; зa соса: 3 с.л. доматено пюре, 1 с.л. зехтин, 1 равна ч.л. червен пипер, лимонов сок, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на дребно, смесваме го с останалите продукти за кюфтенцата и оформяме от сместа топчета с големината на орех. Варим ги 10 мин в подсолена вода. Запържваме доматеното пюре в сгорещената мазнина, отстраняваме съда от огъня и подправяме с червения пипер, лимонов сок и сол на вкус. Сваряваме спагетите в подсолена вода, отцеждаме и ги заливаме с приготвения сос. Отгоре разпределяме сварените кюфтенца.

Дюли с ориз

Прoдукти: 2-3 средно големи дюли, 1 ч.ч. ориз, 2 1/2ч.ч. прясно мляко, 3 белтъка, 1 ч.ч. пудра захар.

Нaчин на приготвяне: Измиваме дюлите и ги нарязваме на парчета, като отстраняваме семената. Варим ги на умерен огън, докато поомекнат. Отделно сваряваме в прясното мляко почистения и измит ориз. Изсипваме го в намаслена тавичка и отгоре нареждаме полу сварените дюли. Разбиваме на пяна белтъците заедно със захарта. Заливаме сладкиша с разбитите белтъци и печем в умерено загрята фурна, докато заливката порозовее. При сервиране гарнираме със сладко, пресни плодове или сметана.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Зеленчуци на балкона

Отглеждането на зеленчуци на терасата не само ще ви достави удоволствие, но и ще имате само на една ръка разстояние прясна салата. За да осъществите тази идея, трябва да се съобразите с изискванията н...

Облагородяване на декоративни растения

Облагородяването на дървесните и храстовите видове е вегетативен начин за размножаване. Той намира широко приложение в практиката. Успехът на операцията зависи до голяма степен от родството на компоне...

Народни лекове срещу сенна хрема

Сенната хрема е едно от най-честите заболявания на дихателните пътища. Появява се през пролетта и лятото и причинител е прашецът от цветята и дърветата, попаднал в носа. Значение имат и вдишването на ...

Тясната тераса става приказна градина

За много от градските любители на цветя сандъчето под прозореца или балкона си остават, единствената възможност да се занимават с това приятно и полезно хоби - цветарството. Красиво озеленените балкон...

Начало