Още рецепти » 09 юли

 09 юли

ЗАКУСКА

Еклери с млечен крем

Прoдукти: 250 г брашно, 1 пакетче краве масло, 7 яйца, сол; зa крема: 500 мл прясно мляко, 80 г брашно, 3 яйца, 150 г захар, 1 ванилия.

Нaчин на приготвяне: Възваряваме 500 мл вода и прибавяме маслото и 1 щипка сол. Щом маслото се стопи, сипваме наведнъж брашното и при непрекъснато бъркане варим, докато получим гладка смес. Тогава отстраняваме от огъня и прибавяме едно по едно разбитите отделно яйца. Приготвяме от тестото еклери с продълговата форма, които нареждаме в суха тавичка /без мазнина и брашно/ на разстояние 2 см един от друг, защото по време на печенето ще бухнат. Изпичаме еклерите в предварително загрята умерена фурна и ги оставяме да изстинат. Смесваме брашното за крема с млякото и при непрекъснато бъркане варим на тих огън. Последователно прибавяме жълтъците, захарта, ванилията и разбитите на сняг белтъци. Внимателно разбъркваме крема отдолу нагоре. С остър нож разрязваме от едната страна изстиналите еклери и ги пълним разреза с приготвения крем.

ОБЯД

Сурова кремсупа от домати и пъпеш

Прoдукти: 800 г настъргани домати, половин пъпеш, 2 стръка пресен лук, 1 люта чушка, сокът от 1 лимон, 1 скилидка чесън, 1-2 с.л. зехтин, сол, кубчета хляб за гарниране (по желание може да ги изпържим в зехтин).

Нaчин на приготвяне: Разбиваме пъпеша на пюре, и прибавяме към него настърганите домати, наситнения лук, счукания чесън и ситно нарязаната люта чушка. Продължаваме да пасираме, докато се получи хомогенна маса. Посоляваме и оставяме да се изстуди в хладилника. Преди да поднесем супата, подправяме със зехтин и лимонов сок и разбъркваме добре. Отгоре пускаме кубчетата хляб.

Патладжани на фурна

Прoдукти: 1 кг патладжани, 3 домата, 1 връзка магданоз, 1 к.ч. олио, 3 яйца, 1 ч.ч. кисело мляко, сол.

Нaчин на приготвяне: Обелваме патладжаните и ги нарязваме на кубчета. Посоляваме и оставяме да се отцеждат 1 час. После ги подсушаваме и изпържваме в половината от мазнината. Прибавяме обелените и настъргани домати, наситнения магданоз и останалата мазнина. Опитваме на сол, разбъркваме и прехвърляме сместа в тавичка. Печем в силна фурна. Към края на печенето заливаме с яйцата, разбити с млякото, и допичаме, докато ястието хване червена коричка.

Лесен кекс с олио

Прoдукти: 6 яйца, 350 г захар, 6 с.л. олио, 500 г брашно, 1 ч.л. бакпулвер, 1 ванилия, 1/2ч.л. лимонова кора, 2-3 с.л. пудра захар.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме до побеляване яйцата със захарта. Наливаме 1 к.ч. хладка вода, сипваме на тънка струйка олиото и накрая прибавяме брашното. Разбъркваме добре и слагаме ванилията и настърганата лимонова кора. Изсипваме сместа в намаслена и набрашнена форма и печем в предварително загрята умерена фурна. Оставяме готовия кекс да изстине и след това го поръсваме с пудра захар.

ВЕЧЕРЯ

Риба “Орли”

Прoдукти: 1 кг филе от мерлуза или хек, 5 яйца, 1 к.ч. олио, 100 г брашно, 1/2 бутилка бира, сол.

Нaчин на приготвяне: Отделяме жълтъците и ги разбъркваме внимателно с малко олио. Прибавяме брашното и разреждаме с бирата до гъстотата на майонеза. Внимателно съединяваме с разбитите белтъци. Посоляваме рибата и я нарязваме на пръчици, които потапяме в приготвената паста и пържим в силно сгорещената мазнина.

Мляко с грис

Прoдукти: 1 ч.ч. грис, 3 ч.ч. прясно мляко, 1 ч.ч. вода, 40 г краве масло, 1-2 с.л. захар, сол.

Нaчин на приготвяне: Възвираме на огъня водата заедно с млякото и на тънка струйка сипваме гриса. Бъркаме непрекъснато, докато сместа се сгъсти. Отстраняваме от огъня и подправяме с маслото, захарта и сол на вкус.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Клинкерни тухли постилат градината

Искаме да положим в двора твърдо покритие. От какъв материал е най-добре да го направим и как да го поставим? Отговорът Твърдото покритие в градината може да бъде бетон, керамични плочи, фаз...

Безплатната вода от небето

Една от най-големите опасности, които дебнат човечеството, е нарастващия недостиг на вода. Разумното й използване днес е гаранция, че утре няма да страдаме от безводие. В търсене на ефикасни начини за...

Проверете кълняемостта на семената си

Голяма част от зеленчуковите култури се размножават чрез семена, затова осигуряването на чист посевен материал е от голямо значение. Количеството му се определя от времето на беритбата и от начините н...

През есента бъбреците се чистят най-добре

Есента е време за увеличена активност на бъбреците. За да си представим какво е тяхното натоварване, ще подчертаем само един факт - за 24 часа бъбреците средно 60 пъти пропускат през себе си кръвта, к...

Начало