ЗАКУСКА
Бърза баница
Прoдукти: 1 кофичка кисело мляко, 4 яйца, половин ч.л. сода бикарбонат, 200 г сирене, 500 г брашно, краве масло.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата и прибавяме към тях киселото мляко с разтворената в него сода, натрошеното сирене и накрая брашното. Разбъркваме сместа добре и я изсипваме в намазана с масло тавичка. Печем в предварително загрята умерена фурна.
ОБЯД
Супа с шунка и картофи
Прoдукти: 500 г картофи, 150 г шунка, 1 глава лук, 1 глава целина, 2 ч.ч прясно мляко, 5 с.л. брашно, 4 ч.ч. вода, 1 кубче пилешки бульон, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на ситно лука, целината, картофите и шунката, сипваме ги в тенжера с водата и варим на умерен огън. Щом картофите поомекнат, добавяме кубчето бульон и подправяме с черен пипер и сол на вкус. Отделно запържваме брашното в разтопеното масло и при непрекъснато бъркане сипваме на тънка струйка млякото. Варим 4-5 мин и сипваме в супата, след което я оставяме да поври още десетина минути.
Манастирски гювеч
Прoдукти: 1 кг овче месо, 5-6 глави лук, 2 домата, 2 пиперки, 6-7 картофа, 1 глава чесън, 2-3 люти чушлета, 1 ябълка, 2 моркова, 1 с.л. горски плодове - къпини, боровинки, 1 връзка магданоз, 10-12 гъбки, 1 ч.л. стрит сух джоджен, 1/2 ч.л. червен пипер, 1/4 ч.л. черен пипер, сол, 1/2 лъжица сухо бяло вино, 3/4 ч.ч. мазнина.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото и зарзавата, разбъркваме всичко добре заедно с подправките и мазнината, посоляваме, сипваме в глинен гювеч и заливаме с виното (вода не се слага). Захлупваме, замазваме капака с тесто и слагаме гювеча в студена фурна. Постепенно загряваме фурната и печем от 2 до 3 часа.
Сладкиш с пресни праскови
Прoдукти: 1 ч.ч. пюре от праскови, 1 ч.ч. пудра захар, 1 пресен белтък, 2 пакетчета обикновени бисквити, сладко от вишни.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме в дълбока купа прасковеното пюре, захарта и белтъците. Подреждаме бисквитите в тавичка на редове като всеки ред намазваме с прасковената смес. Завършваме с плънка и отгоре украсяваме със сладко от вишни. Оставяме сладкиша да престои 10 часа и го поднасяме нарязан на квадрати.
ВЕЧЕРЯ
Лятна пита
Прoдукти: 300 г брашно, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 белтък, 3 с.л. топла вода, 150 г маргарин, 1 щипка индийско орехче, 1 щипка сол, 1 щипка кардамон, 1 с.л. маргарин за формата; зa плънката: 200 г пресен лук, 1 с.л. олио, 250 г полусварена леща, 400 г пресен спанак, 1 скилидка чесън, 5 жълтъка, 150 мл прясно мляко, 1 щипка канела, 2 с.л. сусам
Нaчин на приготвяне: Пресяваме брашното със содата. Правим в средата “кладенче” и сипваме вътре разтопената мазнина, белтъка, сол, кардамон и индийско орехче. Измесваме еластично тесто, което правим на топка, завиваме във фолио и го оставяме за 1 час в хладилника. Нарязваме лука на ситно и го пържим до поруменяване в сгорещената мазнина, прибавяме лещата и пържим още 5-6 мин. Бланшираме спанака във вряща подсолена вода 3-4 мин, прехвърляме го в гевгир, обливаме със студена вода и го отцеждаме. Нарязваме го на ситно. Счукваме чесъна и объркваме спанака и чесъна с лещата. Посоляваме. Разточваме тестото. Разстиламе го във формата за печене, като правим ръбче по стените на височина 3 см. Избождаме го с вилица на няколко места и печем 10 мин на 180°С. Разстиламе плънката равномерно върху изпеченото тесто. Разбиваме жълтъците с млякото, подправяме със сол и канела и заливаме плънката. Печем още 30 мин, като 10 мин преди края на печенето наръсваме сусама.
Малини с грисова пяна
Прoдукти: 1 л прясно мляко, 1 ч.ч. кристална захар, 4 равни с.л. грис, 500 г малини, 2-3 с.л. пудра захар, 1 к.ч. нарязани бадемови ядки, 1 щипка сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме млякото заедно с кристалната захар и една щипка сол. Сипваме бавно гриса в млякото, като непрекъснато бъркаме. Щом грисът започне да се сгъстява, отстраняваме съда от огъня и продължаваме да бъркаме /с тел или миксер/, докато сместа изстине напълно. Избираме добре узрели малини, изчистваме ги, слагаме ги в стъклена купа и ги поръсваме с пудрата захар. Заливаме малините с охладената грисова пяна и отгоре украсяваме с леко запечени и нарязани бадемови ядки.
Трябва да бъде открита причината, защото неприятната миризма често подсказва за здравословен проблем. В 90% от случаите стоматологът може да помогне. Лошият дъх, или т.нар. холитоза, може да се п...
При острия гастрит стомашната лигавица се зачервява, набъбва, разранява се, некротизира, може и да кърви. Клиничната картина се проявява най-често непосредствено или няколко часа след въздействието ...
Шенонсо се намира на 30 км източно от град Тур на брега на р. Шер. През петвековното му съществуване в него са живели 6 знаменити френски дами – Катрин Брюсон, Диана Поатие, Катерина Медичи, Луиза Лот...
Двуцветен кекс Прoдукти: 5 яйца, 150 г захар, 150 г брашно, 1/2 к.ч. олио, 1/2 к.ч. вода, 1 бакпулвер, 1 ванилия, 2 с.л. какао, пудра захар за поръсване. Нaчин на приготвяне: Разбиваме жълтъ...