Още рецепти » 23 януари

 23 януари

ЗАКУСКА

Кифлички с орехова плънка

Прoдукти: 300 г брашно, 3/4 ч.ч. олио, 2 с.л. захар, 1 щипка сол, 1 ч.ч. пепелява вода; зa плънката: 1 ч.ч. смлени орехови ядки, 1-2 с.л. захар, 2 белтъка, 1 ч.л. канела, пудра захар за поръсване.

Нaчин на приготвяне: Замесваме средно твърдо тесто от брашното, олиото, захарта, солта и пепелявата вода. Разделяме тестото на 8 топки и от всяка топка разточваме кора с големината на чиния за хранене, а всяка кора разделяме по диаметъра на 3 триъгълника. Отделно смесваме смлените орехи със захарта, канелата и разбитите на сняг белтъци. Слагаме в основата на всеки триъгълник по малко от плънката и навиваме кифлички. Нареждаме кифличките в намаслена тавичка и ги изпичаме в умерено загрята фурна. Поръсваме готовите кифлички с пудра захар.

ОБЯД

Зимна чорба с леща

Продукти за 4-6 порции:150 г леща, 3-4 по-големи картофа, 1 връзка корени за супа, 3-4 с.л. ситно нарязано кисело зеле, червен пипер, 1 главичка лук, 1 с.л. брашно, 1-2 с.л. масло, сол, черен пипер

Нaчин на приготвяне: Почистваме зеленчуците за супа, обелваме картофите и всичко нарязваме на кубчета. Слагаме ги заедно с почистената леща и киселото зеле да се варят в 1,5 л подсолена вода. Варим около 40 мин. Загряваме маслото и пържим в него нарязаните на ситно лук и чесън. Щом омекнат, наръсваме с брашно и червен пипер и разреждаме тази запръжка с малко от бульона на лещата. Слагаме запръжката в тенджерата и продължаваме готвенето още 10-16 мин. Подправяме с черен пипер и разреждаме до желаната от нас гъстота.

Риба плакия с орехи

Продукти за 4 порции: 1 кг риба, 3 глави лук, 1 к.ч. олио, 4 домата, 6-7 скилидки чесън, 1 к.ч. смлени орехи, половин лимон, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме рибата на порции, натриваме я със сол и черен пипер и я нареждаме в тавичка. Нарязваме лука на филийки и го задушаваме в олиото заедно с 3 обелени и настъргани домата и ситно нарязания чесън. Щом лукът поомекне, посоляваме, наливаме 1 ч.ч. топла вода и варим 10 мин на умерен огън. Накрая прибавяме орехите прехвърляме сместа в тавата с рибата. Слагаме върху рибните парчета филийки от домата и лимона, поръсваме обилно с наситнен магданоз и печем в умерена фурна.

Щрудел с готови кори

Прoдукти: 2 пакетчета фини кори, 1 ч.ч. разтопено краве масло, 1 кг ябълки /тиква/, 1 к.ч. натрошени бисквити, 1 к.ч. смлени орехови ядки, 1 ч.ч. захар, 1 пакетче канела.

Нaчин на приготвяне: Обелваме ябълките и ги настъргваме. Смесваме натрошените бисквити с орехите, захарта и канелата. Прибавяме ябълките. Разтваряме корите и намазваме с маслото всяка кора по дължина до половината. Покриваме със сухата половина и отгоре отново намазваме. Разстиламе надлъжно върху всяка кора част от плънката и ги завиваме на руло. Нареждаме рулата в намаслена тавичка, нарязваме ги на парчета и отгоре отново ги намазваме с масло. Печем в умерена фурна. Поръсваме готовия щрудел обилно с пудра захар.

ВЕЧЕРЯ

Калцоне

Прoдукти: 80 г масло, 5 яйца, 250 г брашно, 250 г кисело мляко, 250 г шунка, 1 глава лук, 2 с.л. олио, 50 г настърган кашкавал, сол, черен пипер, ситно нарязан магданоз, малко галета

Нaчин на приготвяне: От маслото, 1 жълтък, брашното, 1 щипка сол и 3-4 с.л. кисело мляко замесваме средно меко еластично тесто, което разделяме на две. От по-голямата част разточваме тънка кора, с която застиламе дъното и стените на намаслена и набрашнена тавичка. Плънката приготвяме като наситняваме шунката, прибавяме нарязания на ситно и изпържен в олиото лук, 3 яйца, настъргания кашкавал, останалото мляко и подправките. Разбъркваме добре и разстиламе върху кората. Отгоре покриваме с останалата кора, прищипваме добре краищата, набождаме повърхността с вилица, намазваме със жълтък и печем в умерена фурна.

Крем с банани и кисело мляко

Прoдукти: 300 г банани, 4 с. л. захар, 1 кофичка кисело мляко.

Нaчин на приготвяне: Пасираме бананите и ги разбъркваме с киселото мляко, което трябва да е с по-висока масленост. Разбиваме леко и добавяме захарта. Разбиваме, докато захарта се стопи (по-добре да бъде пудра захар). Разпределяме крема в чаши и оставяме за 1-2 чаша на студено. По желание можем да гарнираме - с бисквити, разбити белтъци, сметана и др.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Десерти с плодове от компот

Желе от консервирани плодове Прoдукти: 1 л вода, 500 г захар, 60 г желатин, 200 мл /1 ч.ч./ бяло вино, 1 лимон, 150 г каймак, подсладен с 50 г захар, 1 кг плодове от различни компоти, предварително ...

Фонте Лученте – любов и дарование

Фонте Лученте се намира на пътя, водещ от Фиезоле до Монтебени. Градината е отворена за посетители от 31 март до 29 октомври от 10 до 15 часа. Приемат се групи от максимум 30 души. Някои части на град...

Кехлибарът лекува

От древността на кехлибара се приписва свойството да дарява притежателя си с дълголетие и дори безсмъртие. От тази смола са приготвяли лечебни мехлеми за рани, при лечение на кръвохрачене, при болести...

За пръв път на детска градина

Събитието, не по-малко важно и вълнуващо от първия учебен ден, променя коренно живота на хлапетата. За мама и татко обаче то се превръща в изпитание, с което могат да се справят, стига да проявят търп...

Начало