ЗАКУСКА
Палачинки с прясно мляко
Прoдукти: 500 мл прясно мляко, 2 щипки сол, 4 яйца, 1 с.л. захар, 250 г брашно, 1 с.л. олио, 1-2 с.л. разтопено краве масло.
Нaчин на приготвяне: Изсипваме брашното в дълбок съд. Разбиваме яйцата и ги изсипваме върху брашното. Постепенно прибавяме половината от млякото. Разбъркваме добре, за да получим гладка смес. Прибавяме солта, олиото, маслото и захарта. Постепенно сипваме останалото мляко. Разбъркваме много добре и оставяме сместа да престои около 1 час. След това гребваме с черпак, разстиламе на равномерен пласт върху нагорещен тиган и изпичаме от двете страни. Поднасяме палачинките с конфитюр или със сирене.
ОБЯД
Супа от телешко месо с домати и ориз
Продукти за 4-5 порции: 200-300 г телешко месо, 40-50 г лой, 2-3 домата , 2-3 с.л. ориз, 1-2 клонки целина, 4-5 ч.ч. бульон, 1 ч.л. брашно, 1 к.ч. червено вино, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Стопяваме лойта и пържим в нея нарязаното на хапки месо. Посоляваме и поръсваме с брашното. Прибавяме листенцата от целина и бульона. Когато месото омекне прибавяме ориза и оттегляме съда на тих огън. След 10 мин слагаме обелените и нарязани на едро домати. Варим супата още 20 мин, подправяме с виното, отстраняваме от огъня и посоляваме на вкус. Преди поднасяне поръсваме със ситно нарязан магданоз.
Свинско със сини сливи
Продукти за 5 порции: 1 кг свинско месо бута, 1 к.ч. олио, 2 глави лук, 1 с.л. доматено пюре, 1 ч.л. червен пипер, 500 г сухи сини сливи, 1 дафинов лист, 15-20 зърна черен пипер, 1 парче лимонова кора, 2 с.л. захар, 1 равна с.л. брашно, 1 к.ч. червено вино, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на умерено големи късове. Запържваме го в сгорещеното олио /или свинска мас/ и го изваждаме. В същата мазнина запържваме последователно ситно нарязания лук и доматеното пюре. Посоляваме запръжката и я подправяме с червения пипер. Връщаме месото в тенджерата и наливаме гореща вода, така че едва да го облее. Оставяме ястието да ври 15-20 мин на умерен огън, след което прибавяме изчистените и измити сухи сливи. Едновременно със сливите слагаме дафиновия лист, зърната черен пипер и малко лимонова кора. Когато сливите поомекнат, прибавяме карамелизираната захар и брашното, размито с виното. Доваряваме ястието на умерен огън, като гледаме да остане с плътен сос.
Кекс с нишесте
Прoдукти: 5 яйца, 1ч.ч. масло, 1ч.ч. пудра захар, 200г бяло нишесте, 1 бакпулвер, 2 ванилии
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата, маслото и захарта. Прибавяме нишестето, в което предварително сме прибавили бакпулвера и ванилията. Полученото тесто изливаме в кексова форма и печем 30 мин в умерена фурна.
ВЕЧЕРЯ
Рамстег с лук
Продукти за 5 порции: 1 кг крехко телешко или свинско месо, 1 к.ч. разтопена свинска мас, 1 к.ч. олио, 2 с.л. брашно, 5 глави лук, 2 с.л. вино, половин пакетче краве масло, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме месото и го нарязваме на шницели, които леко начукваме с дървено чукче. Посоляваме ги, поръсваме ги с черен пипер, овалваме ги в част от брашното и ги пържим в сгорещената мас, докато се зачервят от двете страни. След това ги заливаме с разтопеното масло и виното. Нарязваме лука на филийки, посоляваме на вкус, овалваме го в останалото брашно и го пържим до златисто оцветяване. После го разпределяме на купчинки върху изпържените шницели.
Ябълков крем с белтъци
Прoдукти: 6 средно големи ябълки, 1 к.ч. кристална захар, 4 белтъка; зa соса: 4 жълтъка, 500 мл прясно мляко, 2 к.ч. кристална захар, 2 ванилии.
Нaчин на приготвяне: Избираме ябълки от киселите сортове, обелваме ги и ги нарязваме на четвъртинки. Изчистваме ги от семената, прибавяме 3 с.л. вода и ги задушаваме на умерен огън, докато омекнат. Смачкваме ги с вилица, слагаме захарта, а когато изстинат, прибавяме белтъците, които отделно сме разбили на сняг. Внимателно разбъркваме и разсипваме сместа в купички. Отделно разбиваме жълтъците за соса, прибавяме прясното мляко и захарта и държим съда на огъня, докато соса заври, като непрекъснато бъркаме. Отстраняваме от огъня и прибавяме ванилията. Заливаме крема в купичките с така приготвения сос.
Много хора мечтаят за собствена градина, за която да се грижат с любов. За съжаление повечето от жителите на градовете никога не могат да постигнат мечтата си. За тях, както и за всички, които имат ну...
Чудесата на пирамидите са много: в тях практически няма бактерии, те действат като приемници на космическа енергия, във вътрешността им се установява уникален микроклимат. И всичко това е свързано с ф...
Безмесен чумлек в гърне Продукти за 4 порции: 1 кг дребни лукчета, 50 г чесън, 1 с.л. брашно, 150 г домати, половин к.ч. червено вино, 150 г лук, 1 к.ч. олио, червен пипер, чубрица, дафинов лист,...
Богата салата Прoдукти: 200 г шунка, 100 г млад грах от консерва, 100 г мариновани или консервирани гъби натюр, 200 г картофи, 200 г моркови, 1 главичка целина, 100 г кисели краставички, 2 яйца, ...