Още рецепти » Погрижете се за прецъфтелите лалетата

 Погрижете се за прецъфтелите лалетата

Щом прецъфтят лалетата, веднага цветовете им трябва да се отрежат, за да не се даде възможност за образуване на семена, което силно затормозява развитието на нови луковици, а също така и възстановяването на старата луковица. При премахването на цветовете и цветните дръжки трябва да се внимава да не се повредят листата, защото след прецъфтяването с набавянето на хранителните вещества в луковиците се справят листата. На тях можете да помогнете като поливате растенията.
След цъфтеж луковиците на лалетата се изваждат всяка година от земята. Това се прави в края на юни и през юли, като изваждането на най-ранните сортове може да започне в края на май. Преди да се извадят луковиците от земята листата на лалето трябва да са пожълтели, но да са все още меки. Това означава, че луковиците са се развили напълно, възстановили са изгубените си хранителни вещества от отминалия цъфтеж и са готови за съхранение. Всяко твърде ранно изваждане е за сметка на цъфтежа през следващата година.
След изваждането луковиците се прибират веднага на сянка, а не се оставят под действието на преките слънчеви лъчи, защото това води до напукване на покривните им люспи, а понякога и до напълното им втвърдяване. Оставят се да просъхнат за около 2 часа под навес и след това се почистват от стари люспи, остатъци от корени и полепнала по тях пръст. Болните и наранени луковици се унищожават. Сортират по големина и се складират на сухо, проветриво и прохладнио място (17-20°С) до есента, когато отново се засяват. Така се отделят малките и много дребни луковици, които се оставят за отделно засяване, тъй като не са способни още да цъфтят. След една година те ще наедреят и ще станат достатъчно големи, за да започнат да цъфтят. Ако имаме лалета от дадени сортове, то луковиците от всеки сорт се прибират отделно и се етикетират, за да не стане смесване.
При благоприятни условия и необходими грижи за луковиците цъфтежът на лалетата се възобновява всяка година.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Вино става и от дребни ябълки

В редица държави ябълковото вино е много популярно и е известно с наименованието сайдер и апфелвайн. За приготовянето му се използват узрели, сочни и ароматни плодове. Неузрелите от по-късните сортове...

Как да сготвим акула

Акула в белтъчена паста Прoдукти: 4 котлета от акула, 1-2 скилидки чесън, 3 белтъка, 2-3 с.л. брашно, сокът от 1 лимон, черен пипер, сол, олио за пържене. Нaчин на приготвяне: Разбиваме белтъци...

Как се прави кебап

Пиян кебап Прoдукти: 600 г свински бут без кост, 2 глави лук, 2 с. л. доматено пюре, 1 с. л. брашно, 2 моркова, 200 г бяло грозде, 200 черно грозде, 200 мл червено вино, филийки бял хляб без кора...

Sands SkyPark – новото чудо на света

След едногодишно забавяне поради световната икономическа криза Марина Бей Сандс - курортът който се издига в началото на едноименния залив Марина Бей в Сингапур, приема туристи и конгресмени от цял...

Начало