ЗАКУСКА
Пържени козуначени филии
Прoдукти: 1 престоял козунак, 5 с. л. мармалад, 3 яйца, 150 мл прясно мляко, 5 с. л. пудра захар, масло за пържене, плодова есенция.
Нaчин на приготвяне: Козунака нарязваме на филии, които мажем с мармалад и слепваме по две. Яйцата разбиваме с 3 с. л. пудра захар, прибавяме млякото и есенцията. Потапяме филиите в панировката и ги изваждаме бързо, за да останат цели. Изпържваме ги веднага в сгорещеното масло от двете страни. Сер-вираме козуначените филии топли, поръсени с пудра захар.
ОБЯД
Боб чорба с агнешко месо
Прoдукти: 500 г агнешко месо, 1 ч.ч. стар боб, 1 глава лук, 2-3 скилидки чесън, 1 морков, 1 домат, 1-2 щипки червен пипер, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Накисваме боба за 1 нощ в студена вода. На другия ден изплакваме боба, наливаме 6 ч.ч. прясна вода. Прибавяме нарязаното на хапки месо, както и ситно нарязаните лук, чесън, морков и домат. Варим чорбата на умерен огън, докато продуктите омекнат. Към края на варенето посоляваме и поръсваме с червения пипер и ситно нарязан магданоз.
Дроб по селски
Продукти за 5 порции:1 кг черен дроб, 500 мл прясно мляко, 1-2 парчета пушена наденица , 2 глави лук, 1-2 морковчета, 2-3 скилидки чесън, 1-2 чушки, 1 люта чушка, 3-4 домата, 1 дафинов лист, 3-4 зърна бахар, зърна черен пипер, сол, червен пипер или доматено пюре, суха чубрица, 3-4 с.л. олио, чаша червено вино, магданоз
Нaчин на приготвяне: В огнеупорен стъклен съд наливаме 1-2 с.л. олио. Подреждаме на дъното нарязан на тънки филийки лук, наситнен чесън, нарязани на колелца моркови, нарязани на малки парченца чушки и кръгчета наденица. Поръсваме със сол, черен и червен пипер, слагаме зрънца бахар и дафиновия лист и заливаме с малко вода и вино. Захлупваме и готвим в умерена фурна 15 мин. Нарязваме дроба на парченца и ги накисваме в прясното мляко. Отцеждаме от млякото и подреждаме парченцата върху зеленчуците. Покриваме с пласт от лук, моркови и чушки и наливаме пасираните и подсолени домати. Поръсваме с чубрица. Доливаме виното, олиото и малко топла вода, така че ястието да не е много водно. Печем още 15-20 мин. Готовото ястие поръсваме с магданоз.
Пастички с какаов крем
Прoдукти: 4 белтъка, 70 г захар, 170 г смлени орехови ядки; зa крема: 170 г краве масло, 4 жълтъка, 2 ванилии, 50 г какао /или шоколад на прах/, 170 г захар, 1/2к.ч. вода.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме белтъците заедно със захарта, докато получим твърд сняг. Прибавяме смлените орехови ядки. Разбъркваме и изсипваме сместа в квадратна тавичка, която сме намазали с масло и посипали с брашно. Печем в умерена фурна. Разтопяваме маслото за крема на тих огън, прибавяме захарта и какаото и варим при непрекъснато бъркане, докато се разтвори захарта. Тогава прибавяме един по един жълтъците и ванилията. Разбиваме много добре крема и с помощта на нож, който мокрим във водата, го намазваме върху изпечения сладкиш.
ВЕЧЕРЯ
Пъстри кюфтета
Продукти за 4 порции: 200 г телешко месо. 200 г шарено свинско месо, 200 г пилешко месо, 400 г картофи, 100 г гъби, 1 глава кромид лук, 1 яйце, 80 г кашкавал, сол, кимион, суха чубрица, олио за пържене
Нaчин на приготвяне: Измиваме месата и ги смиламе заедно на машинка, прибавяме почистените, измити и нарязани на ситно лук и гьби, яйцето, подправките и изместваме много добре каймата. Оформяме 4 големи и сплеснати кюфтета, които изпържваме в сгорещеното масло. Настъргваме кашкавала и с част от него поръсваме кюфтетата. Обелваме картофите, нарязваме ги и ги изпържваме в силно сгорещеното олио. Гарнираме с тях кюфтетата, като и картофите поръсваме с кашкавал.
Трицветен крем
Прoдукти: 1 л прясно мляко, 1 к.ч. захар на пясък, 1/2 ч.ч. брашно, 8 яйца, 1-2 ванилии, сладко от ягоди, 1 к.ч. орехови ядки, 1 пакетче бишкоти, крокан
Нaчин на приготвяне: Смесваме млякото със захарта, брашното и разбитите жълтъци и варим до сгъстяване. Изчакваме сместа да поизстине и прибавяме белтъците, разбити с 2-3 с.л. захар. Размесваме добре всичко и делим на три части. В едната слагаме ванилията, във втората - сладкото, а в третата - орехите. На дъното на всяка чаша слагаме няколко парчета бишкоти. Наливаме първо жълтия крем, после този със сладкото, а отгоре крема с орехите. Украсяваме с натрошен крокан.
Шотландия – страна на гайдите, благородническите кланове и замъците. Трудно е човек да направи връзката между колорита и изтънчеността на една формална градина и суровия климат на тази северна страна....
Модата на стила шале, която идва от Европа, навлиза и у нас, завладява зимните ни курорти и расте като снежна лавина, спускаща се по склона на Алпите. Посрещат ни малки семейни хотели в стил шале, сре...
Китайското зеле (или по-точно китайските видове зеле) се появи по нашите пазари, макар и ограничено. Естествено като вносен артикул. У нас не се произвежда, макар да не липсват условия. Липсват познан...
Акацията (Acacia) принадлежи към голямото семейство Бобови и в него влизат около 800 вечнозелени дървета и храсти. Акациите отглеждани като стайни цветя са с перести листа и топчести или класовидни съ...