Още рецепти » 28 септември

 28 септември

ЗАКУСКА

Катми с мляко

Прoдукти: 500 г брашно, 100 г краве масло, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 1/2ч.ч. вода, 1 жълтък, 15 г мая за хляб, 1 с.л. захар, 1 ч.л. сол.

Нaчин на приготвяне: Претриваме маята със захарта и я разтваряме във водата. Прибавяме брашното и солта. Забъркваме тесто с гъстотата на боза и го оставяме на топло да втасва. После с черпак сипваме от сместа равномерен пласт върху сгорещения сач, който постоянно мажем със смес от разтопено масло и разбития жълтък. Изпичаме катмите от двете страни до порозовяване. Нареждаме готовите катми в дълбока намаслена тава, като ръсим всяка катма с леко подсолена вода и я мажем с масло. Оставяме катмите да изстинат и ги заливаме с горещото мляко. Изчакваме катмите да набъбнат и да омекнат добре и след това ги нарязваме на квадрати.

ОБЯД

Рибена супа с пиперки

Продукти за 4 порции: 500 г филе от морска риба, 2 моркова, 2 зелени пиперки, 2 глави лук, 3-4 скилидки чесън, 1 к.ч. ориз, 1 1/2 ч.ч. зеленчуков бульон, 4 с.л. зехтин, 1 1/2 ч.ч. прясно мляко, 1 с.л. брашно, 2 ч.л. къри на прах, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме обезкостената риба на малки парченца и леко посоляваме. Нарязваме лука, пиперките и морковите на тънки ивички. Задушаваме зеленчуците 4-5 мин в сгорещеното олио. Прибавяме ситно нарязания чесън и кърито и заливаме с горещия бульон. Сипваме ориза, захлупваме и варим 20-25 мин на умерен огън. Добавяме рибата и размитото в млякото брашно, опитваме на сол и варим още 10 мин на слаб огън. Преди поднасяне поръсваме с черен пипер.

Печена патица с плодове

Прoдукти: 1 патица, 500 г сушени сливи, 2 кг средни ябълки, лимонов сок, 60 г краве масло, сол и черен пипер на вкус.

Нaчин на приготвяне: Почистваме, измиваме и подсушаваме патицата. Натриваме я със сол и черен пипер и обливаме с лимонов сок. Нарязваме на парченца сините сливи и 1-2 ябълки и с тях напълваме патицата. След това я увиваме в пергаментова хартия и поставяме за 1 час в хладилника. Изваждаме патицата, отвиваме я, зашиваме отвора и я слагаме в тавичка с малко вода и ябълков сок. Поливаме с малко разтопено масло и я печем в умерена фурна не по-малко от 2 часа, като от време на време я поливаме със соса в тавата и обръщаме, за да се опече от всички страни. Останалите ябълки обелваме, махаме сърцевината им, а на нейно място поставяме парченце масло. Нареждаме ги в тавичка и печем във фурната. След като омекнат, веднага ги изваждаме. Поставяме изпечената патица върху плато и старателно я нарязваме на порции, без да нарушаваме формата й. Обграждаме така подредената патица с печените ябълки.

Шоколадова пита

Прoдукти: 2 пакета готово бутер тесто, 100 г шоколад, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 яйце, 1 к.ч. захар, 1 к.ч. смлени бадемови ядки, 1 яйце и 1 жълтък за намазване.

Нaчин на приготвяне: Натрошаваме шоколада и го разтопяваме в горещото мляко. Прибавяме яйцето, което сме разбили заедно със захарта и варим на тих огън при непрекъснато бъркане. Когато сместа се сгъсти, отстраняваме от огъня, изчакваме да изстине и прибавяме смлените бадеми. Разстиламе единия пакет тесто и разпределяме отгоре плънката като оставяме по краищата непокрита ивица, широка около 2 см. Разбиваме жълтъка с 1 с.л. вода и намазваме с него непокритите ивици. Покриваме отгоре с второто тесто и притискаме краищата, за да залепнат. Намазваме отгоре питата с разбитото яйце и печем първите 10 мин при температура 240°С, а след това допичаме още 20 мин при температура 200°С. Сервираме питата студена.

ВЕЧЕРЯ

Котлети с желирани лукчета

Продукти за 6 порции: 60 г брашно, 1 ч.л. прясно смлян бял пипер, 6 котлета (по около 180 г всеки), 2-3 глави лук, 50 мл олио, 500 г домати от консерва, 300 мл червено вино, 200 г сладки мариновани лукчета, 1-2 с.л. винен оцет, 1 ч.л. мащерка, сол, черен пипер, 1-2 с.л. захар.

Нaчин на приготвяне: Разбъркваме брашното, солта и черния пипер и овалваме в сместа измитите и подсушени котлети. В тиган с дебело дъно сгорещяваме 2 с.л. олио и пържим котлетите. Прехвърляме ги в глинен съд. В същия тиган доливаме останалото олио и задушаваме 5 мин ситно нарязания лук. Добавяме обелените и нарязани на ситни парченца домати, наливаме виното и оставяме сместа да къкри още 5 мин Добавяме отцедените от маринатата лукчета, както и оцета, и задушаваме още 3 мин. Поръсваме мащерката,посоляваме и подправяме с белия пипер. С този сос заливаме котлетите и наръсваме със захар.

Плодов зефир

Прoдукти: 1 кг ябълки или дюли, 5 белтъка, 1 ч.ч. захар, 1 ванилия, 1 к.ч. счукани орехови ядки.

Нaчин на приготвяне: Изпичаме ябълките /дюлите/ във фурна и ги претриваме през гевгир или сито. Прибавяме половината от захарта и разбиваме сместа с миксер. С останалата захар на топло място разбиваме белтъците на твърд сняг. Смесваме ги с ябълките като леко разбъркваме. Разпределяме десерта в широки стъклени чаши и поръсваме с предварително препечените орехови ядки. Преди да поднесем, изстудяваме 2-3 часа в хладилник.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

5 правила за обзавеждане на детската стая

Интериорът в детската стая играе наистина огромна роля за детето. От това колко е удобна и е приятно да се стои в нея, зависят желанието му за учене, интересите му и развитието на навиците и таланта м...

Вкусотии с пилешки дреболии

Пилешки дробчета по ловджийски Прoдукти: 900 г дробчета, 150 г брашно, 1 ч.л. черен пипер, 6 с.л. олио, 25 г краве масло, 12 по-големи гъби, 100 г кромид лук, 1-2 счукани скилидки чесън, 2 с.л. ...

Как да се грижим за кактусите

При отглеждането на бодливите растения често се допускат грешки, които водят до тяхната гибел. Любителите на кактуси, които тепърва започват да създават колекцията си, се радват на бързия растеж ...

Съкровищата на Лувъра

В Париж има над 100 музея, но Лувърът се откроява с огромната си и уникална колекция от художествени произведения, събрана от цял свят. Лувърът се появява през 1190 г., когато Филип Огюст вдига в за...

Начало