ЗАКУСКА
Сандвичи с топъл пълнеж
Прoдукти: 4 филии бял хляб, 1 резенче сланина, половин глава лук, 2 с.л. кайма или смлени изрезки от колбаси, 1/2ч.л. доматено пюре, 1 пиперка от сурова туршия, 1 с.л. мазнина, праз, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Задушаваме на силен огън в сгорещената мазнина ситно нарязаните сланина и лук , каймата, доматеното пюре и ситно нарязаната пиперка. Изваждаме с решетеста лъжица задушената смес и в останалата течност навлажняваме хлебните филийки. След това разпределяме върху тях сместа, поръсваме със ситно нарязания праз и с черен пипер и съвсем леко запичаме.
ОБЯД
Супа с макарони и калмари
Прoдукти: 100 г дребни макарони, 500 г замразени калмари, 7-8 ч.ч. пилешки бульон, 1 глава лук, 3 домата, 2 моркова, 2-3 с.л. зехтин, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го запържваме в сгорещения зехтин. Прибавяме морковите, нарязани на кубчета и също ги запържваме. После сипваме обелените и нарязани домати и задушаваме десетина минути на слаб огън. Отделно кипваме бульона и слагаме в него почистените и нарязани на кръгчета калмари. Варим десетина минути и прибавяме макароните и доматената смес. Подправяме с черен пипер и сол на вкус и варим още 10-15 мин. По желание поръсваме готовата супа със ситно нарязани магданоз и копър.
Яхния от пилешки воденички
Продукти за 5 порции: 500 г пилешки воденички, 3-4 глави лук, 1 буркан паприкаш, 1 с.л. червен пипер, 1 дафинов лист, 5-6 зърна черен пипер, 3-4 с.л. олио, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме воденичките в подсолена вода. След това ги нарязваме на малки парченца. Прецеждаме бульона и връщаме в него нарязаните воденички. Сипваме паприкаша, слагаме дафиновия лист, черния пипер и олиото, поръсваме червения пипер и варим още 15 мин на умерен огън. Поръсваме с наситнен магданоз.
Макарони с тиква
Продукти за 4 порции: 200 г макарони, 1 кг тиква, 5 яйца, 5 с.л. захар, половин пакетче краве масло, канела, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме макароните в леко подсолена вода и ги отцеждаме. Почистваме и обелваме тиквата. Настъргваме я на едро ренде, леко посоляваме и я запържваме в разтопеното масло. После я сипваме при макароните заедно с мазнината. Разбиваме яйцата със захарта, ароматизираме с канела и смесваме с останалите продукти. Разстиламе сместа в намаслена тавичка и печем в умерено загрята фурна до зачервяване.
ВЕЧЕРЯ
Бързи шницели
Прoдукти: 500 г кайма, 500 г картофи, 2 глави кромид лук, 2 яйца, 8 равни супени лъжици брашно, 1 щипка кимион, 1 щипка къри, черен пипер, сол на вкус; за панировката: 1 к.ч. галета, 2 белтъка, 4 с.л. олио.
Нaчин на приготвяне: Обелваме картофите и лука и ги настъргваме. Смесваме ги с каймата и добавяме яйцата, брашното и подправките. С мокри ръце оформяме плоски шницели и овалваме в галета. Разбиваме белтъците на сняг, потапяме шницелите и пържим до златисто в сгорещената мазнина.
Лек крем
Прoдукти: 1 л прясно мляко, 2 яйца, 1 1/2 ч.ч. захар, 5 с.л. брашно, 5-6 с.л. захар за карамел, счукани орехи или бадеми за украса.
Нaчин на приготвяне: Отделяме жълтъците от белтъците и ги разбиваме със захарта и брашното. Прибавяме към прясното мляко. В подходяща тенджера карамелизираме 5-6 с.л. захар до тъмно кафяво. Изсипваме млечната смес и бъркаме непрекъснато, докато започне да пуща мехури. Отстраняваме от огъня и разсипваме в купички. След като кремът изстине, украсяваме с по 1 с.л. от разбитите на твърд сняг белтъци и със счукани бадеми или орехи.
Завесите отразяват вкуса на обитателите, техните предпочитания и начин на живот. Те са украсата на прозореца и играят важна роля в интериорния дизайн. Да постигнете майсторство в оформянето на прозорц...
Случва се човек да не се чувства добре, но нито една конкретна диагноза не се потвърждава, а лечението не дава желания ефект. Ситуация, която се среща доста често. Особено, ако причината е нарушение в...
Поддържането на катерливите и увивни декоративни растения се свежда главно до поливане, окопаване, торене и резитба. Увивни растителни видове, които се използват в озеленителната практика у нас са:...
Зимна салата с картофи Прoдукти: 8 средно големи картофа, 3 с.л. сметана, 3 твърдо сварени яйца, 3 кисели краставички, 10 зелени маслини, 10 изпържени печурки, 1 връзка магданоз, 1 ч.л. наситне...